Firbenede trafikanter er ekstra udsatte i efterårsmørket

16-10-2023 09:02, af Anne Cecilie Sohl

Den sidste søndag i oktober skifter vi fra sommertid til vintertid, men allerede nu er det mørkt morgen og aften. Synlighed i trafikken er derfor ekstra vigtig – også for de bløde trafikanter på fire ben, som kan være ekstra udsatte.

Copyright Ridehesten.com
Udekatte, hunde og deres ejere er ivrige brugere af naturen uanset årstid, så når vi skifter fra sommertid til vintertid, bliver det samtidig reflekstid – også for dine kæledyr.

Efteråret har meldt sin ankomst; det bliver senere lyst, det bliver mørkt, før man venter det, og snart skifter vi fra sommertid til reflekstid, siger Lotte Evers, der er marketingchef i Agria Dyreforsikring.

Allerede når det bare er halvmørkt, kan hund og kat nærmest være usynlige for bilister i fart, og det gør dem ekstra udsatte, understreger hun. Hun fortsætter:

Risikoen for at blive ramt af en bil er tre gange så stor i mørke som i dagslys. Hvis dit dyr ikke har reflekser på, er det først synligt ved ca. 20 meters afstand, og det giver ikke bilisten i fart meget tid til at reagere. Med en refleks kan I blive opdaget allerede på 140 meters afstand.

Fakta
Agria Dyreforsikrings gode råd til mørketiden:
  • Overvej, hvordan du og dine dyr ses i mørket – både forfra, bagfra og fra begge sider. Ofte fokuserer vi på, om vi kan ses forfra, men det er mindst lige så vigtigt fra de andre vinkler.
  • Vælg reflekser og lys, som kan bevæge sig eller blinke, og placer dem både højt og lavt – også på dine dyr.
  • Vælg tøj og udstyr til hund med reflekser – refleks på jakker, sko, snørebånd, seler, snore og dækkener vil supplere dine andre reflekser rigtig godt.
  • Suppler med lys. Refleksen ses tydeligt, når den bliver ramt af lys, mens lygten ses, når det er helt mørkt.

Husk både lys og refleks

Lotte Evers er klar fortaler for, at man som kæledyrsejer ikke kun udstyrer sig selv med både reflekser og lys, men også husker dyrene, når man bevæger sig ud i mørket:

De fleste ulykker, hvor hund og kat bliver påkørt, sker i tætbebyggede områder trods det at der er gadebelysning – derfor er det vigtigt med både lys og refleks på dyret, uanset hvor de færdes efter mørkets frembrud. Refleksen ses tydeligt, når lyset rammer den, mens lygter og LED-halsbånd ses, når det er helt mørkt, forklarer hun.

Der findes et væld af lys og reflekser på markedet til både dyr og deres ejere – alt fra diskrete striber af reflekser integreret i hundesnor, sele og halsbånd til lysende halsbånd, refleksveste og blinkende lygter.

For refleksernes vedkommende er det vigtigste, at de er synlige fra alle vinkler, og at de kan bevæge sig og dermed fange lyset, mener Lotte Evers.

Tjek om refleksen reflekterer

Lotte Evers har endnu et tip til kæledyrsejere, der skal bevæge sig ud i mørket:

Det er de færreste, der er opmærksomme på, at reflekser bliver slidt. Hvis reflekserne ligger i lommen sammen med nøgler og andet skrammel, hvis du vasker refleksvesten ofte, eller bare hvis hundesnoren med refleks bliver udsat for vind og vejr, holder refleksen op med at reflektere, og så er vi jo lige vidt. Test derfor dine dyrs reflekser igennem – fjern snavs og mudder fra overfladen, og efter hver tur i vaskemaskinen skal du tjekke, om refleks-virkningen er ødelagt; hvis refleksen er mat, er det ofte tegn på, at refleksen er for slidt, forklarer hun.

Du kan teste dine reflekser ved at hænge dem op i mørket sammen med en helt ny refleks og lyse på dem med en lommelygte fra godt 100 meters afstand.

Hvis de gamle ikke ses lige så tydeligt som den nye refleks, skal de skiftes ud, siger Lotte Evers.

Copyright Ridehesten.com
Fakta
Sådan ses din hund i mørket
  • Der findes mange typer lygter til hunde, som lyser eller blinker, f.eks. LED-halsbånd eller små lygter, som kan sættes fast i lynlåsen, i halsbåndet, selen eller snoren. De lyser godt op, og de er nemme at lade op.
  • Hvis din hund går løs uden snor, er det nemmere at se, hvor hunden befinder sig, hvis den har en lygte eller et lysende halsbånd på. Hold dog altid hunden i snor, hvis I går nær trafikerede veje - særligt i mørke.
  • Hunde med stor pels er mere synlige, hvis de går med refleksvest, end hvis de går med reflekshalsbånd, da pelsen kan dække for halsbåndet. Men husk, at refleksen på vesten kun kan ses fra siden og altså ikke forfra eller bagfra.
Fakta
Sådan ses din kat i mørket
  • Udekatte kan med fordel bære reflekshalsbånd – det kan redde kattens liv, men husk at vælge et med sikkerhedslås, der er designet til at gå op, hvis din kat sidder fast.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde