100-årig med egen Mercedes

13-01-2024 08:55, af Anne Cecilie Sohl

Enid sætter sig hver eneste dag ind bag rattet i sin brunlakerede Mercedes 220C for enten at køre på indkøb eller foretage private besøg rundt omkring.

Copyright Ridehesten.com
Enid Bak Rasmussen sammen med sin kongepudel, Luna. Foto: Wiegaarden

Tekst af Jørgen Tøttrup

Uanset om det er korte eller lange ture, er bilen hendes faste følgesvend, hvis hun da ikke lige snupper den handy 4-hjuls crosser, som hun også har parkeret i garagen til sin bopæl på Blåkildevej 9 Hobro. Hun går kun de skridt, der nu en gang er nødvendige for at bevæge sig rundt ude og inde. Efterhånden kniber det nemlig lidt med bentøjet, som mandag 15. januar har båret Enid Bak Rasmussen rundt i 100 år. 

— Men bortset fra det med benene fejler jeg ikke noget, siger Enid, som foreløbig har fået godkendt sit kørekort frem til hun fylder 106 år. 

Med undtagelse af polio og som følge deraf en operation i den ene fod som barn, har Enid været forskånet for alvorlig sygdom. Forklaringen er måske de vitaminer, hun tilfører kroppen ved ikke alene at spise masser af broccoli, men også drikke det vand, som den sunde grøntsag er blevet kogt i. Dertil kommer naturligvis en helt igennem sund livsstil med masser af motion i selskab med hunde og heste, som hun elsker at tilbringe sin tid sammen med. 

I dag har hun hunden Luna. En prægtig Kongepuddel, som har fulgt Enid gennem foreløbig 10 år. Hun har selv trænet den, så den uden svinkeærinder adlyder alle hendes ordrer. Luna er hendes femte racehund. De fire forudgående var også trænet af Enid, som i forbindelse med hundeudstillinger og konkurrencer har hjembragt et hav af pokaler. Som hundeejer er det medlemskaber i både DCH, Politiets Hundeforening og Dansk Kennel Klub, hun har nydt gavn af. 

Enid har ikke længere egen hest. Den sidste – en Islænder - afhændede hun for snart en halv snes år siden. Inden da oplevede hun som rytter at være med i vikingespillet på Fyrkat, og i mange år nød hun sine daglige rideture på arealerne ved gården Wiegaarden på nordsiden af Mariager Fjord. Den ejes af hendes eneste søn, Jørgen Bak Rasmussen, som er kendt som ejer af Mediehuset Wiegaarden, der udgivet magasinerne Ridehesten og Hunden samt andre grafiske produktioner.  

Enid opgav ikke at ride, selv om hun som 90-årig havde fået nok af at være hesteejer. Tværtimod blev hun medlem af en rideklub i Aars, og indtil for tre år siden - altså til hun fyldte 97 år - kørte hun flere gange om ugen turen fra Hobro til Aars for at sidde på hesteryg.  

Enid Bak Rasmussen er den sidste tilbageværende i en søskendeflok på otte, som trådte deres barndomssko i et lille husmandssted i Stenstrup ved Rostrup. Faderen supplerede sin indtægt ved at sejle med fragt på Mariager Fjord, men som det var normen den gang, kom Enid ud at tjene på en gård allerede som 14-årig. Med tre karle ansat ved samme landbrug, var det mest af alt huslige pligter, som Enid blev betroet. 

I sit voksenliv er det ikke mindst Jysk Telefon, hun har beriget med sin arbejdskraft. I den branche startede hun med at betjene telefonopringninger fra den for længst nedlagte landcentral i Astrup, og det var her, hun fik en oplevelse, hun aldrig har glemt. En mandsperson ringede til centralen og bad om at blive stillet videre til Willestrup Gods. Her ville man ikke tale med hvem som helst, og Enid bad derfor vedkommende i telefonen om at præsentere sig. 

— Det er Kongen, De taler med, lød det skarpt. 

Og sandt var det. Stemmen i telefonen tilhørte Kong Christian 10. Han havde i privat ærinde brug for at snakke med godsejeren, og straks efter at han meget bestemt havde præsenteret sig, fik Enid lynhurtigt etableret forbindelsen. 

Fra Astrup gik turen videre til telefoncentraler i Arnborg ved Herning, Randers, Aalborg og senest Jysk Telefon med det daværende telefonhus i Østergade i Hobro. Enid gjorde hele turen med fra de daværende vægtelefoner med taletragt og lytterør til de mere smarte bordtelefoner med drejeskive. Mobiltelefoner var endnu ikke noget man drømte om, da Enid i 1980’erne gik på pension. 

Den 100-årige fødselar har alligevel formået at følge med i den elektroniske udvikling. Enid har sin egen moderne mobiltelefon, Iphone 14, og digitalt er hun opdateret på den måde, at hun i privaten har sin egen pc stående. Den bruger hun hver eneste dag til at følge med i døgnets begivenheder. Gammeldags papiraviser har hun dog ikke skrottet endnu. 

— Nej, nej. Slet ikke. Jeg læser hver dag både Nordjyske og Berlingske Tidende, siger den 100-årige fødselar. 

Enid Bak Rasmussen har været enke gennem mere end 40 år. Efter en meget lang sygdomsperiode døde hendes mand, el-installatør Vagn Rasmussen, i en alder af 68 år. På daværende tidspunkt boede parret på Bymarks Alle 32 i Hobro. Inden da havde parret boet nogle år sammen dels i boligforeningens nybyggeri Trianglen og dels på Nyvej i Hobro, hvor sønnen Jørgen blev født for 66 år siden.  

Han har som fotograf og udgiver masser at se til med domicil i det tidligere Blåkilde Mølle på Blåkildevej, og han har købt nabohuset til sin mor, som hver eneste dag aflægger visit for at følge med i sønnens mange aktiviteter. Med undtagelse af hjælp til rengøring, klarer hun sig selv i dagligdagen.  

100-års dagen markeres med reception mandag 15. januar kl. 15-19 i Salthallen ved Mediehuset Wiegaarden på Blåkildevej 17 i Hobro. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.