Hvorfor sover hunde så meget?

06-03-2017 12:18, af Kasper Larsson
Bruger din hund også det meste af dagen med hovedet på sin pude?
Copyright Ridehesten.com
Alle hunde har et stort sovehjerte - men nogen er bedre til at putte end andre. (Foto: Shutterstock)

Har du en doven hund? Det kan virke overdrevet, men faktisk er det at sove meget en naturlig del af hundenes livsstil. Generelt siger man, at hunde bruger omtrent 50 % af dagen på at sove, 30 % på at slappe af, og ca. 20 % på at være aktiv. Det er naturligvis forsimplet, og din hunds søvnbehov afhænger af forskellig faktorer som: Alder og størrelse Race og aktivitetsniveau Hundens livssituation Helbred Hundens alder og størrelse I gennemsnit sover en hund omkring 12-14 timer ud af døgnets 24. Ældre hunde har brug for langt mere søvn, ganske enkelt fordi deres alder tynger dem, og gør det sværere at være til. De bliver hurtigere trætte og har brug for søvnen for at fungere ordentligt. Hvalpe, lige som babyer, bruger meget energi på at vokse og på at udforske og absorbere indtryk fra deres omverden. Derfor har de som regel brug for 18-20 timers søvn i døgnet! Alle hunde sover naturligvis, men generelt gælder det, at de store hunde har de største sovehjerter. Race og aktivitetsniveau En hunds søvnniveau bestemmes også af racen, og hvad den er avlet til. For eksempel er det vigtigt, at arbejdende hunde har den fornødne energi til at kunne klare dagens gøren og laden. De har derfor brug for langt mindre søvn for at fungere. Hunde der ikke er avlet til at udføre et job og fører en langt mere tilbagelænet tilværelse, bruger dagen på at gøre hvad de har lyst til – blandt andet at sove. Hundens livssituation Oplever din hund pludselige ændringer i livet har det også indflydelse på dens søvnbehov. Hunden er tilpasset sin daglige rutine, og hvis der pludselig sker store ændringer heri, vil den naturligvis reagere. Sådanne ændringer kan være en flytning eller et dødsfald. Ændringer som disse kan manifestere sig som et øget søvnbehov, indtil hundens humør og energiniveau er tilbage til normalen. Helbredsproblemer Søvn er en stor en del af hundens daglige rutine, og du skal ikke blive bekymret hvis din hund er utroligt øvet ud i søvnens disciplin. Men du kan med fordel være opmærksom på din hunds aktivitets- og søvnniveau. Hvis der pludselig er store ændringer at spore i hundens søvnbehov, kan det være fordi hunden er syg. Overdrevet søvn kan være symptom på blandt andet depression og diabetes. Kilde: AKC.com

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet