Fem mytologiske hunde, du helst ikke vil møde en mørk aften

11-04-2017 11:17, af Kasper Larsson
Hunde har altid haft en stor plads i myter og sagn. Her får du fem styks, der ikke alle er lige søde
Copyright Ridehesten.com
Den trehovede hund Kerberos vogter indgangen til dødsriget i den græske mytologi. (Foto: Shutterstock)

Kerberos, Hades’ hund Den berømte trehovedet hund, der i græsk mytologi bevogter indgangen til dødsriget. Her søger Kerberos for, at kun de døde kommer ind, og at de aldrig kommer ud. Den fremstilles ofte som en enorm hund med tre hoveder, løveklør, en slangehale og en manke lavet af slanger. Den er også med i utallige film og bøger, blandt andet Disney-tegnefilmen Herkules og J.K Rowlings Harry Potter. Kerberos svarer på mange måder til helvedshunden Garm i den nordiske mytologi. Cù-Sith, dødsbebuderen Cù-Sith er en mytologisk hund fra Skotland og Hebriderne. Lignende skabning finder man i irske sagn. Ifølge skotske sagn er Cù-Sith på størrelse med en ung tyr, men med en ulvs udseende. Pelsen hænger og har en grønlig og nogle gange hvid farve. Halen beskrives som værende lang og flettet og dens poter er på størrelse med en mands hånd. Den store hund bor i klippehuler i det skotske højland, men lurer også i moser og bakker. Cù-Sith var et frygtet forvarsel om død, og dukkede op for at bære den dødes sjæl til dødsriget, på samme måde som dødsenglen i kristen overtro. Okuri-Inu Dæmonhunden fra japansk mytologi bringer bade gode- og dårlige nyheder. De gode nyheder er, at denne dæmons vildskab holder andre dæmoner væk når den følger efter dig. De dårligheder: Hvis du falder, så bliver du spist. Skulle du være så uheldig at befinde dig i de japanske bjerge en sen og mørk aften, forfulgt af Okuri-Inu og snuble, så er alt håb ikke ude. Du kan snyde dæmonen ved at lade som om, at du bare har brug for et lille hvil ved at sige ”det her er godt nok hårdt arbejde” eller ”jeg er glad for at jeg med vilje hoppede med ansigtet først ned i denne mudderpøl, for den er vel nok fin” – eller noget i den stil. Skulle du ankomme sikkert til din destination gør du klogt i at sætte en lille skål med mad ud til Okuri-Inu, som en tak for ikke at spise dig. Så ville den samtidig stoppe med at forfølge dig. Cadejo Ligesom Okuri-Inu, så vil Cadejo enten hjælpe dig – eller spise dig. Oprindeligt stammer sagnet om Cadejo fra centralamerikanske historier og fortællinger. Legenderne beskriver to dæmoner – en sort Cadejo og en hvid Cadejo. Den ene beskytter rejsende fra skade og tyveri. Den anden opildner til dårlige beslutninger og fare og står på to ben og slår som et menneske. Uheldigvis er det ikke til at vide, hvilken en af Cadejoerne der er den gode. Hvis du vender ryggen til en eller snakker til den, bliver du sindssyg. Så der er ikke rigtigt nogen ”god” og ”dårlig” Cadejo. De er begge ret dårlige… Tiangou Denne flyvende sorte hund fra kinesiske sagn siges at spise solen under solformørkelser – fordi nogle hunde er altædende. Det ved vi jo. Historien er, at fødselsguden Zhang Xian skyder pile efter Tiangou for at skræmme den flyvende hund væk. Dette skræmmer Tiangou, der i rædsel kaster solen op som en gammel tennisbold.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet