Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Copyright Ridehesten.com
Riley har vundet flere titler i hundesporten weightpull og hun nyder den alsidige træning i sneen. Foto: Yasmin Bøllehuus Rasmussen

Herunder kommer Yasmin Bøllehuus Rasmussen med sine gode råd til en sjov dag i sneen. Yasmin er ejer af Danmarks stærkeste hund, Riley, og hun ved derfor en del om hvad man skal tage højde for, når ens hund skal trække en slæde med vægt på. 

1. Udstyr

Det optimale er en weightpull-sele, men de specialsyes altid til den enkelte hund og der kan derfor være lang ventetid på at få sådan en hjem. Hvis man bare skal trække en slæde et par gange om året, kan en træksele dog også bruges. Den skal sikre at der er minimalt pres på hundens hofter og ryg, at der er skulderfrihed og at den har et lavt trækpunkt - og så skal den være udviklet til træksport og selvfølgelig passe hunden. 

2. Tjek vægten

Prøv altid selv at trække slæden først. Den kan både være lettere eller tungere end man regner med. Hunden skal have en god oplevelse, så vær sikker på at den kan løse opgaven, før du stiller den. At give hunden lov til først at trække en tom slæde/kælk, er en god ide, så den lærer at være ok med noget bagved den.

3. Snor og godbidder 

Hav altid snor på hunden. Vi skal ikke risikere at den løber afsted uden os og en slæde efter sig. Hav ligeledes altid godbidder med og beløn den rigeligt.

4. Varm op og stop i god tid

Sørg for at varme hundens krop op ved at gå inden - og sørg for at stoppe i god tid. Det er ikke hensigtsmæssigt at køre hunden helt flad.

Danmarks stærkeste hund i sit rette element

Yasmin og hendes hund Riley, der flere gange er blevet danmarksmester i weightpull, udnytter gerne sneen som en alsidig form for træning. 

- Weightpull er jo oprindeligt en slædehundesport, så derfor giver det jo super god mening, at vi udnytter chancen til at træne når vejret er som det er i disse dage, fortæller hun og fortsæter:

- Riley var uden tvivl i sit helt rette element, samtidig med at børnene synes det var rigtig sjovt at blive trukket på kælken.

Men selvom det kan være en sjov oplevelse at lade hunden trække børn på kælken når landskabet er dækket af sne, ses det ofte at det ikke foregår med det rigtige udstyr eller under optimale forhold for hunden.

- At anskaffe sig en weightpullsele (som er det bedste til netop denne type træk) er en engangsudgift, som er virkelig godt givet ud, hvis du vil lave denne aktivitet med din hund. Når du så har den, kan du jo også forberede din hund på den opgave du vil give den før sneen falder - hvilket både er godt for dens krop og sind, slutter Yasmin. 

Udover at udstyret og træningen skal være i orden, er det vigtigt at hunden er udvokset, da hvalpe ikke må trække tunge slæder. Og så husk at det skal være sjovt og hyggeligt for hunden at være med. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

I Sverige får man bøde for løs hund i bil

23-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har talt med Riksförbundet M Sverige, der er den svenske pendant til FDM, om reglerne for hunde i biler i Sverige