Danskernes Top Hot Dogs

17-01-2024 11:15, af Anne Cecilie Sohl

Vi er vilde med hunde, der elsker selskab. Men hvilken hunderace er Danmarks absolut hotteste? Det kan Agria Dyreforsikring svare på. For hvert år i januar laver Danmarks største dyreforsikringsselskab en opgørelse over, hvilke hunderacer der var danskernes foretrukne i det forgangne år - se de 10 "Hot Dogs" herunder.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Arkiv

Hvert år i januar laver Agria Dyreforsikring en opgørelse over, hvilke hunderacer der var danskernes foretrukne det forgangne år. Statistikken udarbejdes ud fra tal fra forsikringsselskabets registre, der bl.a. viser, hvor mange hunde, der forsikres af hver race.

— Hunde spreder glæde og varmer hjerter hver dag, men det er også et stort ansvar at være hundeejer. Selv om hunden bliver optaget som et ligeværdigt familiemedlem i dens tobenede familie, er der lige så stor forskel på hunde som der er på familiens andre medlemmer – og hundene er lige så forskellige indeni, som de er udenpå. Derfor er det positivt, at årets top ti-liste viser, at danskerne i stor stil tænker over, hvad der gemmer sig under det pelsede ydre, forklarer Lotte Evers, der er Agria Dyreforsikrings hundeekspert og marketingchef.

Selskabspapegøjer

I år er det de mindre selskabshunde, der dominerer listen med hele seks på listens top ti, og det forstår Lotte Evers godt:

— Selskabshundene passer rigtig godt til den moderne livsstil. De er nemme og omgængelige, fysisk kræver de ikke helt så meget som de større hunde, og så er de lige til at tage med under armen, forklarer hun.

— De kan sagtens trives i en lejlighed i byen og kan nemt tages med på besøg hos familie og venner - og så er det bare nemmere at bære 7 kg selskabshund op og ned ad trapperne end 80 kg mastiff, understreger Lotte Evers.

Selskabshundenes største udfordring er dog også lige netop deres selskabelighed:

— De knytter sig tæt til deres ejere og er sjældent gode til at være alene ret længe ad gangen, og det kan være et problem, når man bor så tæt, som man gør i byernes lejlighedskomplekser, så intens alene hjemme-træning er et must, mener hun.

Aktive arbejdere

— Fire hunde på listens top ti er oprindeligt aktive arbejdshunde – tre store og en mindre: To af de større hunderacer er retrievere; oprindeligt opdrættet til jagt, men samtidig meget sociale hunde, der er lærenemme, tillidsfulde, tålmodige og sociale, og det er kvaliteter, der ikke bare tiltaler jægerne. Racerne passer også til de fleste fra singler til familien med børn, til de aktive friluftsmennesker og til dem, der elsker daglige ture i skov og ved vand, forklarer Lotte Evers.

Som den eneste brugshund er også schæferhunden en del af top ti:

— Fordi den ud over at være en aktiv og samarbejdsvillig familiehund, også er en ofte benyttet arbejdshund for politi og forsvar, forklarer Lotte Evers.

Endnu en ”arbejdshund” har dog sneget sig ind på danskernes hitliste – den lille dansk/svenske gårdhund, også kaldet ”Rottehund”, ”Dansk Foxterrier” og ”Fuchsterrier”:

— Det er herligt, at den tidligere så velkendte mus- og rottebekæmper på landets gårde, som i takt med industrialiseringen risikerede at glide ud i glemslen, i dag har fået et flot comeback i danskernes hjem og hjerter, mener Lotte Evers.

Herunder kan du møde det seneste års mest populære hunderacer og få et overblik over, hvad den enkelte hunderace har at byde på, hvad den kræver, og hvordan det kan passe ind i dit liv.

Men lad os ikke trække spændingen mere – lad nedtællingen over Danmarks 10 mest populære hunderacer begynde!

10 FRANSK BULLDOG Med sin livsglade attitude og sit venlige sind, tilsat en smule stædighed, er den franske bulldog en behagelig selskabshund til en familie, der ikke har alt for meget fart over feltet. Den elsker opmærksomhed og kan derfor finde på at lave gak, løjer og leg, og racen betegnes derfor som ”hundenes klovn”. 

9 ENGELSK COCKER SPANIEL En humørbombe på fire ben, der nok skal få smilet frem: Den engelske cocker spaniel er meget energisk, imødekommende og kontaktsøgende – og så står halen aldrig stille på den glade hund, der elsker at være sammen med både mennesker og andre hunde.

8 DANSK/SVENSK GÅRDHUND Et lille, kvikt og lærenemt energibundt med et velbevaret jagtinstinkt, som både er glad for ”at grave have” og ligge tæt i sofaen. Den alsidige dansk/svenske gårdhund er hurtig ved havelågen, glad for nye oplevelser, meget social men med en fortid som vagthund, kan den også være lidt reserveret overfor fremmede. 

7 SHIH TZU En majestætisk lille hund med megen personlighed under den store mængde pels. Samtidig med at være legesyg og udadvendt, er shih tzu'en meget hengiven. Den knytter sig tæt til sin familie og vil ikke trives med at være alene mange timer om dagen – til gengæld gør dens praktiske størrelse den nem at have med på tur.

6 SCHÆFERHUND Den alsidige schæferhund fungerer i dag både som familiehund og som brugshund hos bl.a. politi og militær. Det er en er robust, trofast og kærlig hund med meget energi og stor arbejdslyst. Den har brug for masser af hjernegymnastik og fysisk aktivering, hvilket stiller store krav til dens familie. 

5 CAVALIER KING CHARLES SPANIEL Social, selskabelig og så elsker en cavalier king charles at sidde tæt. Og får den ikke lov til det, vil den føle sig afvist. Den utroligt venlige og imødekommende hund er vild med mad, mennesker og med at være i hænder. Den er til gengæld ikke nødvendigvis begejstret for andre hunde eller for at være alene hjemme. 

4 COTON DE TULEAR Med sit udadvendte og tillidsfulde væsen omgås coton'en fint med både mennesker og hunde og knytter sig nært til familien. Den gør, hvis der kommer fremmede, men kan nemt tilpasse sig nærmest enhver livsstil. Dens pels, som er årsag til dens danske tilnavn, ”bomuldshund” kræver en del pleje. 

3 GOLDEN RETRIEVER Med sit milde sind, store tålmodighed og lærenemhed har golden retrieveren i mange år ligget højt på listen over danskernes favorithunderacer. Den finder sig i (lidt for) meget, men har samtidig et følsomt gemyt, og kan være lidt forsigtig, men nyder at være en del af en aktiv familie og går gerne med den aktive jæger på jagt. 

2 BICHON HAVANAIS En opmærksom og udadvendt lille charmetrold, der elsker at lege og er meget social. Den elsker sin familie og bevæger sig sjældent langt væk. Selv om en bichon havanais er med på den værste, er den ikke god til at være alene, og den passer gerne på sine ejere og sit territorium og gør, når den er utryg. 

1 LABRADOR RETRIEVER Den hunderace, der blev tegnet flest nye forsikringer på hos Agria Dyreforsikring i 2023, er labrador retriever. En venlig, intelligent og energisk hund, der er kendt for sit godmodige væsen og sin store samarbejdslyst. Den er intelligent, lærenem, social og tålmodig – den elsker at bevæge sig, lege og udforske nye ting, men som voksen hund er den samtidig god til at slappe af. Den kaldes ”den logrende schweizerkniv”, fordi den både er en virkelig god jagthund og ”allround hund” til den aktive, dedikerede familie, så vi forstår godt, hvorfor denne fantastiske og alsidige hund IGEN kan lade sig hylde som danskernes absolutte ”Top Hot Dog”! 

Listen viser de 10 hunderacer, der blev forsikret flest af i 2023 hos Agria Dyreforsikring. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.