DIY – hundeshampoo – også til følsom hud

31-07-2017 17:08, af Anne Ekenberg

Lige så nemt det er at købe en færdig shampoo til sin hund, lige så hyggeligt og nemt er det at lave sin egen. Fordelen er den indlysende, at man ved, hvad der er i den. Her kommer nogle nemme og effektive DIY shampoos til hunde med og uden problemer.

Copyright Ridehesten.com

Måske har du allerede ingredienserne i din husholdning, men hvis ikke er de nemme at anskaffe og i tilgift billige.  Basisingredienser til den første opskrift er nemlig intet andet end vand, hvid eddike og helt almindeligt opvaskemiddel. Men husk at bruge opvaskemiddel uden parfume og farve, men først lidt om pH-værdi.

pH-værdi – på en skala fra 1-14

Du har nok hørt, at man ikke må bruge shampoo til mennesker, når man vil vaske sin hund. Det skyldes en forskel i pH-værdi. pH-værdi er en målestok for, om noget er hhv. surt som eddike, neutralt som vand, eller alkalisk som brun sæbe.

Hundens pH-værdi

Når du ikke bør bruge shampoo til mennesker skyldes det, at vores pH-værdi ligger på ca. 5,5-6,5, dvs. vores hud er lidt sur. Hundens pH svinger derimod mellem 6,2–7,4, hvilket betyder, at den er tæt på at være neutral. Menneskeshampoo vil derfor være for sur for vores hunde og kan udløse hudirritationer.

DIY – basisshampoo

Det kan som sagt lyde lidt vanvittigt, men basisshampooen er lavet af kun tre ingredienser, som du måske allerede har. Opvaskemiddel er lavet til at fjerne fedtstoffer fra madlavningen og kan derfor også bruges til at fjerne fedt i hundens pels. Dernæst tilsættes hvid eddike, som har en antibakteriel effekt, og som vil få pelsen til at skinne. Endelig tilsættes helt almindeligt vand.

2 kopper vand

1/4 kop opvaskemiddel

1/2 kop hvid eddike

Hæld blandingen på en tom flaske, som har indeholdt opvaskemiddel, og du har en nem måde at fordele shampooen på.

Husk, at shampooen ikke må komme i din hunds øjne, og skyld grundigt efter, hvis det sker alligevel.

DIY – shampoo for tør hud

Har din hund en tør hud og irriteret hud, kommer her hele to gode opskrifter. De kræver lidt flere ingredienser, så du skal måske en tur forbi Matas eller apoteket, mrn de er begge overraskende simple. Den ene opskrift indeholder havregryn, som har en rensende virkning

Aloe-vera og glycerin-shampoo

 1 kop opvaskemiddel eller babyshampoo

1 kop hvid eddike

1/3 kop glycerin

2 tsk aloe-vera gel

1/4 kop vand

Bland det hele sammen og ryst godt. Sørg for, at blandingen ikke kommer i din hunds øjne.

DIY – Havregrynsshampoo til tør hud

1 kop havregryn

½ kop bagepulver

¼ kop vand

I kaffekværnen eller blenderen males havregrynene til fint mel. Derefter blandes det med bagepulver og vand. Gør hunden våd og masser blandingen ind i pelsen. Lad shampooen sidde fem minutter, før hunden skylles grundigt.

Den sidste opskrift, vi bringer, er en loppeafvisende shampoo. I denne opskrift bruger vi lavendelolie, men en stribe andre urteekstrakter kan også bruges såsom pebermynte, eucalyptus og rosemarin. Husk dog, at du aldrig må bruge æteriske olie direkte på huden, da en æterisk olie er et koncentrat og derfor alt for skrap til en sensitiv hud.

DIY – loppeafvisende shampoo

3 dl vand

½ dl aloe vera gel

1 tsk flydende castillesæbe

2 dråbe æterisk lavendelolie

Bland alle ingredienserne i en flaske og ryst godt sammen.

Faktaboks:

Castillesæbe er en ren sæbe, der ikke indeholder konserveringsmidler, og den er derfor god for følsom hud. Den blev oprindeligt lavet på olivenolie, men bliver også lavet på kokos- og solsikkeolie– tilsat lud. Den har en meget høj pH-værdi og skal derfor fortyndes meget.

Der findes mange andre muligheder, hvis man google hjemmelavet hundeshampoo. De fleste bruger en kombination af eddike, som giver en skinnende pels, og som virker som en deodorant, castilllesæbe eller almindeligt opvaskemiddel, og endelig bagepulver for at give den rette pH-værdi. De æteriske olie kan give det sidste ”touch” og samtidig afvise utøj.

Rigtig god fornøjelse!

Læs også

Din hund har fået ny hjemmeside

28-05-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.

Plush Puppy er nu hos PitStop For Pets

26-10-2011 13:54, af Vibe Madsen
Plush Puppy agenturet har nu skiftet hænder og er nu i Danmark med hele sortimentet i pelspleje.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Derfor har din hund dårlig ånde

27-07-2020 15:00, af Astrid Holtet

Hunde er berygtede for at have dårlig ånde, men faktisk er dårlig ånde hos hunde – også kaldet halitosis -ofte et tegn på problemer, og hunde med udtalt dårlig ånde, bør derfor altid undersøges

 

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Politi sigter 25-årig mand efter hundeangreb

27-07-2020 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

11 dage tog det før politiet fandt frem til ejeren af den hund, der 13. juli angreb en syvårig pige på en legeplads

Tidlig neutralisering kan give visse racer problemer

30-07-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie peger på, at neutralisering inden for det første leveår kan have en sammenhæng med udvikling af cancer og gigt og ledsmerter hos nogle racer

 

EN ELLER FLERE hunde

29-07-2020 12:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Whisky er i topform igen

31-07-2020 12:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Husker du Whisky, som vi skrev om for et års tid siden? Her får du en opdatering på den uheldige hund

Hjælp – min hund har spist noget giftigt

31-07-2020 15:01, af Astrid Holtet

Hvad kan man gøre, hvis ens hund har indtaget noget potentielt giftigt

Lise-Lotte Christensen: Stop, bare stop

25-06-2020 11:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Adfærdskonsulent i DKK Lise-Lotte Christensen så Kontant i går, og hun har en klar opfordring til alle

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden