MR-scanning – hvorfor og hvordan?

02-08-2020 10:22, af Astrid Gerd Holtet

MR-scanning er et værktøj, der kan bruges, når dyrlægen skal finde frem til hvad en hund fejler – med hvad er en MR-scanning?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

MR-scanninger er på vej ind på nogle af de store dyrehospitaler i Danmark, og hundeejere kan derfor opleve at deres hund skal igennem en MR-scanning i forbindelse med udredningen af en sygdom.

Hvad er MR-scanning?

Ved MR-scanning, som står for magnetisk resonans scanning, udnyttes det at visse atomkerner er magnetiske og at de i et magnetfelt kan bringes i svingninger ved anvendelse af radiobølger. Når radiobølgerne slukkes, vender atomerne tilbage til deres normale position, og når de gør det, udsender de selv radiobølger. Hvor hurtigt atomerne vender tilbage, og dermed udsender radiobølgerne, varierer afhængigt af, hvor i kroppen det er. I noget væv vender de langsommere tilbage end i andet.

Forskellen på hvornår radiobølgerne udsendes og intensiteten af dem, registreres af en computer, når hunden MR-scannes, og herud fra kan computeren danne et meget detaljeret billede af hunden.

Hvornår bruges MR-scanninger?

MR-scanninger kan bruges i flere forskellige sammenhænge. Teknikken er især god, når der skal bruges detaljerede billeder af det bløde væv i hundens krop, og bruges blandt andet ofte, når hjernen eller rygmarven skal undersøges.  Den særlige teknik gør, at MR-scanningen kan vise ting, der ikke kan ses på almindelige røntgenbilleder eller ved en CT-scanning.

Hvordan foregår en MR-scanning?

MR-scanneren består blandt andet af et stort rør, hvori det magnetiske felt dannes. Når hunden skal i MR-scanneren, skal den ligge helt stille, og den skal derfor bedøves inden. Den bedøvede hund, placeres på et bord, der kan glide ind i røret. MR-scanneren danner en masse støj, og derfor beskyttes hundens øregang typisk, ved at placere en tot vat i begge ører. En normal scanning tager typisk mellem en halv til halvanden time.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

Vind sjove præmier til din hund

18-03-2013 09:57, af Simone Strandet Sørensen
Du kan nu deltage i endnu en konkurrence, denne gang sponsoreret af UrineOff, fra Orbiloc.

Hundeejer forsvarede sin hund med kniv

13-01-2014 13:47, af Tine Luther
En hund trængte ind i en have, hvor den overfaldt en anden hund. Denne hunds ejer stak den angribende hund med en kniv.

Verdens ældste hund er 23 år

23-01-2023 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Chihuahuaen Spike er nu verdens ældste nulevende hund. Det skriver Guinness World Records

Dagens Læserfoto: Så flot en hund

30-12-2020 07:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Denne pyrenæiske hyrdehund står fast og viser al sin ynde. Billedet er taget af Mette Larsen

Gilpa

Portosystemisk shunt

19-07-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Portosystemisk shunt er en leversygdom, der oftest giver problemer hos helt unge hunde

Sønderjyllands største hundedag

27-08-2016 10:30, af Tine Luther
Alle er velkomne ved Lilleskov Slots Hundedag søndag den 4. september. Der bliver både opvisninger og aktiviteter for dig og din hund. I alt er der præmier for 60.000 kr.

Kender du denne hund?

17-12-2010 15:08, af Anne Kristine Tollestrup
I Odense er en berner sennen-tæve fundet uden halsbånd.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet