Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet. Foto: AdobeStock

Dårlig avl har i mange år kostet velfærd og livsglæde for menneskets bedste ven. Men det vil en række store organisationer nu lave om på med et tiltag, der skal byde flere raske hunde velkommen i dem etablerede avl, samt et oplæg til en ny sundhedsmodel for danske hunde.

– Med en hund i næsten hvert femte danske hjem er det afgørende, at vi ikke kun reagerer på problemerne, men også arbejder proaktivt for at sikre, at alle hunde lever et sundt og godt liv, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Det er Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub (DKK), der er gået sammen om en ramme for fremtidens avl.

Nye, sunde gener til tre racehunde
Som en del af samarbejdet har Dansk Kennel Klub besluttet at åbne stambøgerne for racerne fransk bulldog, engelsk bulldog og mops, som er blandt dem, der er hårdest ramt af medfødte lidelser og et ekstremt udseende.

– Det er rigtig gode nyhederne for hundene, da en stor del af problemet er, at antallet af sunde hunde med stambøger ikke er stort nok. Vi er derfor rigtig glade for, at det nu bliver muligt at få flere hunde ind på baggrund af sundhed, så der fremover er flere sunde forældredyr at vælge imellem, når ens hund skal have hvalpe, siger Jens Jokumsen.   

Det kommer på sigt til at tilføje nye, sunde gener til stambøgerne fra hunde, som ikke har de samme vejrtrækningsproblemer, som vi ser i fransk bulldog, engelsk bulldog og mops. De hunde der søger om en stamtavle, skal tjekkes og vurderes ud fra et sundhedsperspektiv, så det sikres at kun hunde som kan trække vejret frit, kommer til at indgå i avlen.  

Beslutningen er taget på baggrund af anbefalinger fra Københavns Universitet og Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd og følger FCI’s regler. FCI er en international hundeorganisation, som arbejder for at beskytte hunderacer. Hvert land kan kun have ét medlem - i Danmark er det Dansk Kennel Klub.

Fakta
Sådan vurderes en hunds vejrtrækning

Hundene skal konkret ligge i den gode ende af skalaen ved en såkaldt BOAS-graduering af de øvre luftveje. Boas-gradueringen betyder, at hunde med flade snuder vurderes på en skala fra 0-3, hvor 0 og 1 er de hunde der kan trække vejret frit og 2- 3 er de hunde der har en besværet eller svært udfordret vejrtrækning. 

Ny hundesundhedsmodel er et historisk skridt
Samarbejdet mellem organisationerne er opstået på baggrund af et tiltagende pres for at sikre dyrevelfærden hos hunde med fremavlede træk som for eksempel flade snuder, hængende øjne og andet ekstremt udseende. Dyrenes Beskyttelse er rigtig glade for samarbejdet, som markerer et historisk skridt for dansk hundeopdræt.

– Dyrenes Beskyttelse har kæmpet for sundere avl af hunde i mange år, og opmærksomheden i offentligheden har været tiltagende. Så sent som i februar satte vi fokus på problematikken med en anderledes kampagne, der var med til at sætte skub i samarbejdet og understrege, at ingen dyr skal lide for skønheden, siger Jens Jokumsen.

Kerneelementerne for sund avl af hunde fra organisationerne omfatter:

  • Prioritering af sundhed og velfærd over specifikke fysiske træk
  • Obligatoriske sundhedskrav for alle hunde i avl
  • Oprettelse af et register over hundes sygdomme og sundhedstilstande
  • Ensartede vilkår for både kommercielt og privat hundeopdræt
  • Fokus på sundhedsaspekter, selv ved import af hunde
Fakta
Skal hjælpe politikerne med nyt initiativ

Dyrenes Beskyttelse og de andre involverede organisationer håber, at deres værdier for avl vil inspirere lovgivere til at tage yderligere skridt for at sikre hundenes velfærd.

Initiativet skal således gerne understøtte regeringens dyrevelfærdsaftale "Sammen om Dyrene - Aftale om dyrevelfærd 2024-2027", der blev lanceret tidligere i år. Ifølge aftalen skal der inden årsskiftet fastsættes kriterier for avl af kæledyr, så det ikke længere bliver lovligt at avle efter et særligt udseende eller genetiske lidelser, som påvirker kæledyrenes velfærd negativt.

Forslagene adresserer den kommende EU-lovgivning, der indtil videre kun gælder for erhvervsmæssig opdræt, men som de fem organisationer opfordrer til udvides til at omfatte alle former for hundeopdræt.

Læs også

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Kampagne skal klæde danskerne på til at købe sundere hunde

23-01-2024 11:19, af Anne Cecilie Sohl

Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. 

Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

Nyt i Danmark: veterinærsygeplejersker med speciale i tænder

06-04-2011 13:14, af Tine Luther
Der er stadig større fokus på tandpleje hos bl.a. hunde. Nu har 23 veterinærsygeplejersker som de første gennemgået en ny efteruddannelse i tandbehandlinger hos hunde, katte og gnavere. Uddannelsen er blevet til i et samarbejde mellem Veterinærsygeplejerskernes Fagforening og Tanddyreklinikken i Måløv.

Hjælp til voldsudsattes kæledyr

25-03-2024 08:53, af Anne Cecilie Sohl

En ny bevilling fra QATO Fonden sikrer akut nødpasning af voldsudsatte kvinders kæledyr, når kvinderne kommer på krisecenter. Projektet er et samarbejde mellem LOKK og Dyrenes Beskyttelse, der i fællesskab vil sikre beskyttelse for både mennesker og dyr, der befinder sig i en svær situation. 

Erik Faarup: Tak for den store hjælp

21-06-2022 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag gik der lidt et chok gennem udstillingen i Vejen, da en ambulance kørte ind på pladsen. Det var Erik Faarup, der havde fået et ildebefindende, men han har det godt igen

Se billederne: Lørdag i Vejen

20-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag var endnu en god dag i Vejen. Her får du lidt billeder fra dagen

Dansk perdiguero de burgos har skrevet historie

25-09-2022 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tilbage i september blev den danske perdiguero de burgos Bluecorne's Bubulcus første hund i racen, der kom på podiet i gruppe syv uden for racens hjemland Spanien

DKK har erklæret lørdag den 4. juni for national ”Hundens dag”

02-06-2016 15:00, af Kasper Larsson
Den 4. juni 2016 fejrer Dansk Kennel Klub Hundens Dag med arrangementer i hele landet og gode muligheder for at opleve mange af de forskellige hunderacer, som findes i Danmark.

Dyrenes Beskyttelse: Mindre fyrværkeri, tak

19-12-2019 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

2 ud af 3 mener ifølge ny undersøgelse, at der bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. Dyrenes Beskyttelse foreslår, at salgs- og affyringsperioden begrænses af hensyn til både dyr og miljø

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fuld gang i Roskilde

10-05-2024 18:30, af Anne Cecilie Sohl

Fredag blev DKK's tredobbelte udstilling i Roskilde skudt i gang - og selvfølgelig var HUNDEN på pletten!

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?