7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sygdomme kan give mange forskellige symptomer hos vores hunde, men nogle symptomer er særligt gode at kunne genkende, så man kan reagere hvis man støder på dem.

1. Hunden får feber

Hundes normaltemperatur ligger lidt højere end menneskers – nemlig mellem 37,5 og 39 grader. Har hunden lige dyrket motion, kan den komme helt op på 40 grader uden at hunden har feber. Har en hund, der ikke lige har dyrket motion, over 39 grader celsius, anses den derimod for at have feber.

Feber er oftest et tegn på at hunden har en infektion i kroppen, som den forsøger at bekæmpe. Hunden kan dog godt være syg uden at den har feber.

2. Hunden får en unormal vejrtrækning

Ændrer hundens vejrtrækning sig, kan det være tegn på sygdom. Det kan eksempelvis være at den begynder at hive efter vejret eller hyperventilere, eller at dens vejrtrækning bliver overfladisk eller besværet. Det er derfor en god idé at lægge mærke til hvordan hunden normal trækker vejret, både når den hviler sig og efter motion, så man kan opdage, hvis det ændrer sig.

3. Hunden får en nedsat appetit

Ikke alle hunde har lige stor appetit, og ydre påvirkninger, som eksempelvis stress eller varmt vejr, kan påvirke lysten til at spise. Ligeledes kan man hos tæven opleve en nedsat (eller øget) appetit omkring løbetiden, og perioden derefter.

Manglende appetit, kan dog også skyldes sygdom, og det derfor vigtigt at man holder øje med hvor meget ens hund spiser.

4. Hunden ændrer adfærd

Ændret adfærd ses ved mange forskellige sygdomme – og i nogle sygdomme er adfærdsændringer de eneste symptomer man ser. Afhængig af sygdommen, kan man se alt fra nedstemthed og træthed, til aggression og uro. Ligeledes kan syge hunde få en ændring i deres kontaktbehov – nogle trækker sig fra selskab, mens andre opsøger deres ejere mere end de plejer.

5. Hunden drikker og/eller tisser mere end den plejer

Nogle sygdomme er forbundet med en ændring i hundens drikke- og urineringsmønster. Det er derfor en god idé, at man holder øje med hvor meget hunden tisser og drikker til dagligt – og at man er særligt opmærksom på, om vandskålen pludselig skal fyldes oftere end den plejer.

6. Diarré og opkast

Ligesom mennesker, kan hunde have forbigående dårlige mave uden det behøver at være farligt – eksempelvis kan pludselige foderskift give forbigående lind afføring. Voldsom eller vedvarende diarré eller opkast er dog ikke normalt, og derfor noget man bør reagere på.

7. Hundens pels forandrer sig

Mat eller slidt pels kan være tegn på sygdom, og det samme kan skaldethed eller tynd hårvækst. Det er for vigtigt at man holder øje med hvordan pelsens ser ud og vokser, og reagerer hvis hunden begynder at se utrivelig ud.

 

Sygdom kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og er du i tvivl bør du kontakte din dyrlæge.

Kilde: Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Forstoppelse hos hunden

04-04-2022 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis hunden bliver forstoppet, er det forbundet med ubehag – og i værste fald kan det give livsfarlige skader på tarmen

Hundesyge: Husk vaccinationen

02-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er hundesyge i Skive. Derfor er det i denne tid ekstra vigtigt, at hunden er vaccineret, da den så er beskyttet mod den dødelige sygdom

Meningitis - betændelse i hjernehinderne

29-07-2022 09:28, af Astrid Holtet

Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg

Symptom – skæv hovedholdning

13-02-2019 08:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Holder hunden hele tiden hovedet på skrå, kan det være tegn på sygdom – oftest i nervesystemet eller i det indre øre

Læbefoldsdermatitis – hvad er det?

11-09-2018 14:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Læbefoldsdermatitis er en betændelse i huden hos hunden – og det kan være ganske generende. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvad der kan gøres ved det

Bianca klarede den ikke - ubegribelig sorg

08-09-2019 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den irske setter Bianca er en af de hunde, der er døde af den mystiske sygdom i Norge. Her får du historien

Norge: 8 nye tilfælde i weekenden

16-09-2019 14:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Med weekendens nye tilfælde er det samlede antal af syge hunde i Norge oppe på 102. DKK afventer vurdering fra Norge

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.