Livsstadie – alderdommen

05-05-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde i Danmark lever i længere tid end de gjorde førhen – og dermed fylder alderdommen mere i hundens liv, både for hund og ejer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Når hunden begynder at nærme sig den forventede levetid, og når aldringsprocesserne begynder at blive synlige, bevæger den modne hund sig ind i alderdommen. I takt med at danske hunde levere længere, bliver alderdommen også længere, og perioden kommer dermed til at udgøre en større del af hundens liv.

Hvornår er en hund gammel?

Hvornår en hund er gammel, eller senior, varierer meget fra hund til hund. De forskellige racer, har en meget forskellig forventet levetid, og hvor gammel hunden forventes at blive, har betydning for, hvornår man vil betegne den som gammel. Typisk lever de små racer væsentligt længere end de store, og dermed når de store racer alderdommen i en noget tidligere alder, end de små.

Sygdomme hos den ældre hund

Med alderdommen følger også en lang række sygdomme. Blandt de mest almindelige aldersrelaterede problemer hos hunde, er blandt andet problemer i bevægeapparatet eller sygdomme i hjerte, lunge eller andre organer.

Ud over at være i risiko for at udvikle bestemte sygdomme, sker der også nogle generelle ændringer i hundens krop. Med alderen bliver blandt andet hundens immunforsvar mindre stærkt, hundens syn og hørelse kan påvirkes og hunden kan have sværere ved at opbygge muskler, sammenlignet med da den var yngre.

Gamle hunde kan godt lære nye tricks

Med alderen oplever mange hundeejere at deres hunde bliver mindre aktive. Det betyder dog ikke, at den gamle hund ikke har behov for berigelse af sin hverdag, og det er vigtigt at den holdes aktiv både mentalt og fysisk hele sit liv.

Gamle hunde kan sagtens træne og lære nye ting, og faktisk har studier vist, at mental træning blandt andet forebygger problemer med demens hos hunde.

Den fysiske aktivering af en ældre hund er ligeledes vigtigt. Det hjælper til at holde hunden sund og kroppen stærk. Arbejdet bør dog tilpasses dens enkelte hunds behov, og der bør tages højde for eventuelle skader og sygdom.

Fodring af den gamle hund

De fleste hundes energibehov falder med alderen, og mange ældre hunde udvikler problemer med fedme. Det kan derfor være nødvendigt at skære ned på hundens kalorieindtag i takt med at den bliver ældre. Det er samtidig vigtigt at foderet indeholder tilstrækkelig af de livsvigtige byggesten, som kroppen skal bruge. Derudover er der en lang række kosttilskud, der kan være gavnlig for seniorhunde, herunder tilskud, der fremmer og styrker bevægeapparatet.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hunden som pioner

28-04-2024 11:30, af Anne Cecilie Sohl

I rumalderens begyndelse var Laika og Sputnik to af de mest bemærkelsesværdige pionerer. Laika, en modig og energisk hund af racen mongrel, blev valgt til at gå ned i historien som den første levende skabning, der rejste ud i rummet om bord på Sputnik 2. Hendes tapre rejse blev både en bedrift og et tragisk offer for videnskabens fremgang.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Curlingtæver – godt eller skidt for hvalpene?

09-08-2017 18:54, af Anne Ekenberg

Blandt forskere i humanpsykologi diskuteres det forsat, om forældre kan overbeskytte deres børn til skade for børnene. Nu har adfærdsforskere fra Arizonas universitet kigget på hunde for at se studere fænomenet nærmere.

Skal din hund med i landsdækkende oplysningskampagne?

03-08-2012 14:31, af Tine Luther
En lang række firmaer/hundeorganisationer, heriblandt Dansk Kennel Klub, er gået sammen om en landsdækkende kampagne, der skal sætte fokus på det at bruge enten refleks eller lys på sin hund, når man går tur med hunden i vintertiden. Hver år koster mangel på lys flere hunde skader eller i værste fald livet, og nogle gange rammes en ejer også af en bil.

Hund dræbt af elledning

17-01-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hund mistede livet, da den kom i nærkontakt med en nedrevet el-ledning i Frederikssund

Hund reddede 5-årig fra druknedøden

15-08-2014 13:09, af Tine Luther
En fem år gammel svensk pige faldt i vandet – og familiens hund slog alarm, så faren kunne komme pigen til undsætning.

Hvordan er det at blive bidt af en hund

13-06-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sebastian Klein har i et tv-program for børn undersøgt, hvordan det føles at blive bidt af en hund. Kennelklubben har hjulpet med at føre ideen ud i livet

 

Sygehjælper gav hvalp førstehjælp

31-05-2013 14:29, af Tine Luther
Et fatalt bistik havde nær kostet en hundehvalp livet. Heldigvis blev den reddet af førstehjælp.

Vagthund brændt ihjel

23-04-2012 10:33, af Tine Luther
En formentlig påsat brand i en vagtmands bil kostede natten til søndag vagtens hund livet.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.