Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Copyright Ridehesten.com
Foto: Sue Worrall

Hundepædagog Jeanette Clausen og jeg har skrevet en del hundeartikler sammen gennem årene. De næste sider er fra en artikel vi har skrevet, som omhandler livet med den gamle hund – det grå guld.

Vi ønsker alle, at vores hunde lever længe. Hvor gammel, en hundbliver, er svært at sige. Alt over 10 år er en gave, men det er ikke sjældent, at en hunde bliver over 12 år gammel. Fysisk begynder de fleste hunde at kunne mærke alderen trykke, når de er omkring 8 år gamle. Det afhænger selvfølgelig af racen, da de mindre hunde ofte lever længere end de store. Bor du f.eks. sammen med en cairn terrier vil den stadig være i sit livs topform som 8-årig, hvor en grand danois vil være pensionist.

En ældre hund er et fantastisk syn; de grå hår titter frem hist og pist, og ansigtet har et udtryk, der afslører visdom og erfaring. Hunden spankulerer af sted med værdighed og roligt logrende hale – men den kan stadig se sit snit til at hoppe op og snuppe dit nysmurte rundstykke ud af hånden på dig. Nogle tager forskud på alderdommen ved at få lidt grå hår på hovedet allerede fra 5 års aldren. Det kan også være, at pelsen bliver lidt anderledes, mere stiv og bølget hos nogle, mens andre oplever, at underulden for alvor sætter sit præg på lokkerne – alt sammen helt normale aldringstegn.

 

KVALITET PÅ GÅTUREN
Når din hund ældes, vil du blive nødt til at foretage nogle ændringer i jeres hverdagsrutiner. Din hund vil blive en smule langsommere, sove mere og gradvist miste synet og hørelsen. Kroppen vil begynde at knirke lidt. Leddene bliver stive, og der går længere tid med at få varmet kroppen op, når I skal på tur. Sørg for at starte turene med at gå i line, så muskler og led bliver varmet op, inden løbeturen uden line. Selvom din hund måske ikke har fysik til de lange ture som tidligere, har den stadig brug for spændende oplevelser ude og hjemme. Tilpas jeres daglige udfoldelser efter din hunds alder og fysik, og tag den stadig med forskellige steder, så den får nye oplevelser og variation i hverdagen.

 

MUND OG MAVE
Med alderen skal du også holde øje med din hunds mund og mave. Nogle hunde kan have en tendens til at få tandsten. Det kan være svært at spotte, at din hund har ondt i munden eller tænderne. Ofte vil du først opdage det, når hunden holder op med at spise. Se din hund efter i munden regelmæssigt. Det er ikke nok at vente til det årlige sundhedseftersyn, da der sagtens kan være enten skader på tænderne eller tandsten, som kræver hurtig behandling. Dannelse af tandsten bliver værre med tiden, så sørg for at holde et vågent øje med tænderne, så din hund ikke udvikler paradentose eller andre mund- og tandproblemer. Søg altid eksperthjælp, når det drejer sig om din hunds tænder. Der er efterhånden en del dyrlæger, som har specialiseret sig i tandbehandling til hunde.

Når kroppen ældes, bliver tempoet automatisk sat lidt ned. Det betyder også, at der ikke bliver forbrændt så mange kalorier, som når man er fysisk aktiv. Du bør derfor overveje, om din hund vil være bedre tjent med et foder specielt udviklet til hunde med din hunds alder og livsstil.

 

HVAD SIGER DU?
hunde kan have selektiv hørelse hele livet, men samtidig bliver hundens fysiske hørelse nedsat med alderen. Du kan hjælpe din hund ved at sætte tydelige håndsignaler på dine kommandoer (hvis du ikke har det i forvejen). Undgå situationer, hvor din hund bliver overrasket af mennesker eller hunde, der dukker op bagfra eller uden for hundens synsfelt. Du kan hjælpe din hund ved at

vise den, at der er nogen på vej. Væn hunden til, at du rører den et bestemt sted, når du vil i kontakt med den – måske på den venstre skulder eller på hoften. Prøv at trampe lidt hårdere i gulvet, når du nærmer dig, så hunden lærer, at der kommer nogen, når den fornemmer vibrationer i underlaget.

 

HOLD GANG I DEN GAMLE HUND
Når den lille hvalp flytter ind, er man som ejer altid motiveret til at lære den en masse nye ting. Hvalpe og unghunde kræver, at du bruger tid på dem, ellers bliver de frustrerede og laver ballade. Sådan er det ikke med ældre hunde. De tilpasser sig og affinder sig med den manglende indsats fra ejerens side. Når hunden bliver ældre, drosles der ned på træningskontoen, og mange stopper

helt aktiveringen af deres hund. Det sker som regel i takt med, at hunden bliver mere rolig, jo ældre den bliver. Men selvom man bliver gammel, har man stadig brug for en meningsfyldt hverdag.Der ligger mange hund rundt omkring, der er understimulerede og får dagen til at gå med at sove. Hunde er tilpasningsdygtige, og mange accepterer sådan et liv. Hundens passive adfærd misforstås, og ejeren forveksler det med, at den nu er blevet gammel og meget mere rolig. Men situationen er anderledes for hunden. Den ligger og keder sig og venter på, at dens ejer skal tage initiativ til det sjove. Det kan være en lang ventetid for mange hunde. Nogleender med at sove hele deres liv væk. Hunde har brug for at være en del af familien, og det behov forsvinder ikke med alderen. Så sørg for at give din hund det lange og lykkelige hundeliv den fortjener, med aktivitet der passer til racen og alderen – hele livet!

 

DET ER DIT ANSVAR AT TAGE INITIATIV TIL AKTIVITETER
Når du bruger tid med din hund, spreder det glæde hos dig og din hund. Din hund vil elske, hvis I finder på sjove ting at lave sammen, også når den er blevet ”rigtigt” voksen. Du kan se det i dens øjne og den kraftigt logrende hale. En glad hoppende hundekrop er vel heller ikke til at overse! Ud over at det holderkroppen og hjernen i gang, er det med til at forlænge din hunds liv og giver den en god livskvalitet.

 

HUSK DEN GAMLE HUND
Hvis du har mere end én hund, kan det hurtigt blive let at glemme den gamle. Den lunter altid bagefter på gåturene og sover måske det meste af dagen. De fleste ting tager længere tid for en gammel hund. Selv det at snuse sig frem til informationer på gåturen kan være en længerevarende fornøjelse, jo ældre hunden bliver. Hav tålmodighed og lav ind imellem noget med hundene hver for sig, så din gamle hund får mulighed for at tage sig den tid, som ting tager i dens alder.


DET SIDSTE FARVEL
Der kommer en dag, hvor du må tage en beslutning om at sige farvel til din elskede ven. Enkelte hunde dør mætte af dage i deres søvn, men de fleste må hjælpes på vej til de evige jagtmarker. Når din hund begynder at skrante, bør du i samråd med din dyrlæge sikre, at din gamle hund ikke lider eller har smerter.

 

Der er stor forskel på, hvor tydelige tegn på smerte, hunde viser dig. Det kan være svært at se ændringer hos en ældre hund, der er mindre aktiv og sover mere. Derfor bør du registrere de mindste ændringer i din aldrende hunds adfærd og tage dem alvorligt.Mange hunde lever for længe. Holdt i live, fordi deres ejere ikke kan give slip. Når du må sige endeligt farvel til din bedste ven, vil det være en hård beslutning i en svær tid, men det er vigtigt, at du tænker mere på hundens velbefindende end på dit eget savn.Uanset om du har en god dyrlæge, du og din hund er tryg ved, eller ej, er det bedst, at din dyrlæge kommer på hjemmebesøg, så din hund kan få sine sidste øjeblikke i trygge, vante rammer. Det er ikke altid, det kan lade sig gøre, men gør dit bedste for at mindske stress og ubehageligheder i den sidste tid. Det er trist, hvis du må af sted med en hund, der er panisk ved tanken om at besøge dyrlægen. Det bør ikke præge jeres sidste farvel. Afskeden skal foregå sådan, at både du og din hund er trygge. Hvis du har andre hunde, kan det være en god idé at give dem lov til at snuse til deres ven, efter at den er sovet ind. Det er normalt ganske udramatisk, når en hund bliver aflivet. Den får en indsprøjtning,som får den til at slappe af og falde i søvn. Du kan sidde med din

hund i armene, mens den falder i søvn. Når du er klar, vil dyrlægen give hunden en indsprøjtning med en overdosis af sovemidlet. Hjertet stopper, og din hund er på evig andejagt eller løbetur over flotte, grønne marker. Når du skal vælge, hvad der skal ske efter hundens død, er der flere muligheder. Du kan vælge at lade din hund kremere og få den hjem i en urne. Det betyder, at du må efterlade den hos dyrlægen, der sender den til et dyrekrematorium. Normalt går der en lille uges tid, før du kan hente urnen hos dyrlægen. Du kan vælge en urne, der kan stå fremme eller en, som du kan grave ned. Nogle vælger også at få lavet en ”mindeperle”. En lille glasperle med lidt aske fra hunden. Perlerne findes i mange forskellige farver og kan være et smukt minde i en halskæde eller et armbånd. Du kan også vælge at begrave din hund i haven, uden at den bliver kremeret. Men hvis du vælger dette, er der visse regler, der skal følges. Disse regler er forskellige fra kommune til kommune, så spørg i den kommune, hvor du bor. Hvis du ikke har mulighed for eller lyst til at få din hund hjem igen, kan du lade din dyrlæge tage sig af bortskaffelsen.

Min dyrlæge sagde engang: ”Jeg oplever sjældent, at hundeejere kommer for tidligt til en aflivning, ofte er det for sent”.

Det er stof til eftertanke, hvis du står med overvejelsen om, hvornår det er tid til et farvel.
 

DU KAN KØBE RETRIEVERBOGEN HER

Læs også

Fra Retrieverbogen: EN ELLER FLERE hunde

10-06-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Spørgeskema: Hjælp os med at gøre hunden.dk bedre

29-10-2020 14:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi vil så gerne lave den bedst mulige hjemmeside med hundenyheder. Derfor har vi brug for jeres hjælp. Deltager du i spørgeskemaundersøgelsen, er du med i konkurrencen om at vinde et eksemplar af Retrieverbogen af Lotte Evers

Bilen – din hund bag rattet

27-07-2020 12:15, af Lotte Evers

Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen

Hvordan vælger du den rigtige hunderace?

26-04-2023 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Vælg din race med hjernen - ikke kun hjertet

03-08-2022 08:00, af Lotte Evers

I Spanielbogen fortæller Lotte Evers følgende om, hvilken del af kroppen man bør bruge, når man vælger hund

Undgå ulykker: Husk reflekser til dig selv og din hund

24-09-2021 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid

Inden hvalpen kommer hjem

28-06-2018 14:45, af Lotte Evers

Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen

 

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden