Loppeplagen

04-07-2017 10:04, af Anne Ekenberg

Ctenocephalides felis og Ctenocephalides canis – katteloppen og hundeloppen. Ikke de mest mundrette navn på to af de mest irriterende insekter, vi hundeejere kender. Men nu er varmen over os, og med varmen kommer alt dette rædselsfulde kryb, som kan forpeste livet for os og ikke mindst vores hunde

Copyright Ridehesten.com

Selvom det ikke virker logisk, er katteloppen faktisk den mest udbredte loppe, som vi finder på vores hunde – og indimellem da også et enkelt bid eller to på os selv. Selve hundeloppen er mere sjælden og bider kun hunden, mens katteloppen kan leve på både hund og kat. Ikke at der er den store forskel på de to loppearter, som skal nærstuderes i et mikroskop for at se forskel.

Loppens livscyklus

Udenfor nyder loppen det danske klima med milde vintre, så den har ingen problemer med at overleve. Når Fido om foråret strejfer omkring i naturen, lægger loppen æg i Fidos pels, og æggene får dernæst en gratis rundvisning i vores hus på mellem 2-10 dage, før de falder af. Når de små loppelarver er udklækket, søger de ly i en lun gulvsprække eller måske i hundens bløde tæppe, hvorefter de lever godt og sikkert i ca. 14 dage. Derefter går de i gang med at forpuppe sig. Trygt og sikkert kan larverne nu overleve i deres varme kokoner i adskillige måneder, men oftest udklækkes de efter en uges tid. De finder deres ofre ved at reagere på vibrationer, infrarød varme og udåndingsluft, og det kan forklare, hvorfor nogle sommerhusejere oplever en sand storm af lopper, når sommerhuset bliver åbnet efter en mild vinter. Efter fire uger dør den voksne loppe, men da har den også sat ca. 750 ”unger” i verden.

Hunden klør sig, men katten klør sig ikke

Mange har prøvet at blive bidt af en loppe og ved derfor, hvor meget det klør, når en loppe har suget blod og sprøjtet et histaminlignende stof ind i huden. Paradoksalt nok reagerer katte ikke altid så kraftigt på lopperne, hvilket betyder, at katte sagtens kan have lopper, selvom de ikke klør sig. Med det gør vores hunde, og en af de mest almindelige allergier hos hunde er netop loppeallergi. Så væk skal de!

Loppebekæmpelse

Du har fundet lidt ”kaffegrums” i Fidos pels, som er loppens ekskrementer, eller set små hvide æg i pelsen, og Fido klør sig, så din mistanke er blevet til vished. Fido har lopper, og hvad gør du så?

Først og fremmest skal du hente støvsugeren frem og starte vaskemaskinen. Kun 5% af lopperne sidder nemlig i Fidos pels – resten ligger som æg, larver og pupper i gulvsprækkerne, i tæpperne, under puderne. Ja, alle de steder, Fido kommer. Dernæst er der tre midler, du kan tage i anvendelse: spot-on midler, tabletter og halsbånd.

Spot-on

Skil pelsen i hundens nakke og påføre midlet. Her fordeler midlet sig i hudfedtet og afgives over de næste fire uge. Derefter skal behandlingen gentages. Hold øje med, om hunden holder op med at klø sig – det er det bedste bevis på, at midlet har hjulpet. Ved spot-on midler dør lopperne, inden de bider, og det er derfor velegnet til hunde med loppeallergi.

Tabletter

Her skal lopperne først bide hunden, før midlet virker, og det er derfor knapt så godt til hunde, som lider af loppeallergi. Her når loppen at sprøjte det histaminlignende stof ind i såret, så det klør.

Der findes to slags tabletter: en med lang virkning og en med kort virkning. Tabletten med lang virkning virker i adskillige uger, og lopperne dør inden for et døgns tid. Tabletten med kort virkning virker efter blot 30 min., men til gengæld holder virkningen kun et døgns tid.

Tabletterne skal du som udgangspunkt købe hos dyrlægen.

Halsbånd

Du kan også give hunden et loppehalsbånd på, der afgiver et dræbende stof i 7-8 måneder. Her skal loppen dog også først bide hunden, hvorfor det heller ikke egner sig så godt til hunde med loppeallergi.

Hold ud

Endelig: Det kan tage rigtig lang tid at komme et loppeangreb til livs, så vær forberedt på at skulle behandle alle husstandens hunde og katte i adskillige måneder – måske helt op til seks måneder. Tidligere forsker på Statens Skadedyrslaboratorium Kim Søholt Larsen, nu leder af KSL Consultning siger følgende:

»Mange kommer først i gang med at behandle, når de kan se, at dyret klør sig, og så kan det altså tage tre til seks måneder at komme helt af med lopperne, fordi de allerede har skabt en pulje af æg, laver og kokoner, som først skal til at gennemløbe deres udvikling til voksne lopper«.

Så først og fremmest: Frem med med rengøringsmidlerne og støvsugeren, og dernæst ned til dyrlægen og køb det rette middel.

Nu klør det altså…

Kilde: videnskab.dk, netdyredoktor.dk, dask.nu

Læs også

Gravide frarådes at håndtere visse typer loppemidler til hunde

15-06-2023 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nye studier i laboratoriedyr viser, at hjælpestoffet NMP, som findes i visse typer loppemidler, kan påvirke fosterudviklingen hos drægtige laboratoriedyr. Derfor skal indlægssedlerne til disse loppemidler opdateres med en advarsel imod, at gravide kvinder håndterer produktet

Har min hund lopper?

10-09-2021 12:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan ser du om din hund har lopper?

Loppemidler kan være gift for fugle

27-04-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.