Loppeplagen

04-07-2017 10:04, af Anne Ekenberg

Ctenocephalides felis og Ctenocephalides canis – katteloppen og hundeloppen. Ikke de mest mundrette navn på to af de mest irriterende insekter, vi hundeejere kender. Men nu er varmen over os, og med varmen kommer alt dette rædselsfulde kryb, som kan forpeste livet for os og ikke mindst vores hunde

Copyright Ridehesten.com

Selvom det ikke virker logisk, er katteloppen faktisk den mest udbredte loppe, som vi finder på vores hunde – og indimellem da også et enkelt bid eller to på os selv. Selve hundeloppen er mere sjælden og bider kun hunden, mens katteloppen kan leve på både hund og kat. Ikke at der er den store forskel på de to loppearter, som skal nærstuderes i et mikroskop for at se forskel.

Loppens livscyklus

Udenfor nyder loppen det danske klima med milde vintre, så den har ingen problemer med at overleve. Når Fido om foråret strejfer omkring i naturen, lægger loppen æg i Fidos pels, og æggene får dernæst en gratis rundvisning i vores hus på mellem 2-10 dage, før de falder af. Når de små loppelarver er udklækket, søger de ly i en lun gulvsprække eller måske i hundens bløde tæppe, hvorefter de lever godt og sikkert i ca. 14 dage. Derefter går de i gang med at forpuppe sig. Trygt og sikkert kan larverne nu overleve i deres varme kokoner i adskillige måneder, men oftest udklækkes de efter en uges tid. De finder deres ofre ved at reagere på vibrationer, infrarød varme og udåndingsluft, og det kan forklare, hvorfor nogle sommerhusejere oplever en sand storm af lopper, når sommerhuset bliver åbnet efter en mild vinter. Efter fire uger dør den voksne loppe, men da har den også sat ca. 750 ”unger” i verden.

Hunden klør sig, men katten klør sig ikke

Mange har prøvet at blive bidt af en loppe og ved derfor, hvor meget det klør, når en loppe har suget blod og sprøjtet et histaminlignende stof ind i huden. Paradoksalt nok reagerer katte ikke altid så kraftigt på lopperne, hvilket betyder, at katte sagtens kan have lopper, selvom de ikke klør sig. Med det gør vores hunde, og en af de mest almindelige allergier hos hunde er netop loppeallergi. Så væk skal de!

Loppebekæmpelse

Du har fundet lidt ”kaffegrums” i Fidos pels, som er loppens ekskrementer, eller set små hvide æg i pelsen, og Fido klør sig, så din mistanke er blevet til vished. Fido har lopper, og hvad gør du så?

Først og fremmest skal du hente støvsugeren frem og starte vaskemaskinen. Kun 5% af lopperne sidder nemlig i Fidos pels – resten ligger som æg, larver og pupper i gulvsprækkerne, i tæpperne, under puderne. Ja, alle de steder, Fido kommer. Dernæst er der tre midler, du kan tage i anvendelse: spot-on midler, tabletter og halsbånd.

Spot-on

Skil pelsen i hundens nakke og påføre midlet. Her fordeler midlet sig i hudfedtet og afgives over de næste fire uge. Derefter skal behandlingen gentages. Hold øje med, om hunden holder op med at klø sig – det er det bedste bevis på, at midlet har hjulpet. Ved spot-on midler dør lopperne, inden de bider, og det er derfor velegnet til hunde med loppeallergi.

Tabletter

Her skal lopperne først bide hunden, før midlet virker, og det er derfor knapt så godt til hunde, som lider af loppeallergi. Her når loppen at sprøjte det histaminlignende stof ind i såret, så det klør.

Der findes to slags tabletter: en med lang virkning og en med kort virkning. Tabletten med lang virkning virker i adskillige uger, og lopperne dør inden for et døgns tid. Tabletten med kort virkning virker efter blot 30 min., men til gengæld holder virkningen kun et døgns tid.

Tabletterne skal du som udgangspunkt købe hos dyrlægen.

Halsbånd

Du kan også give hunden et loppehalsbånd på, der afgiver et dræbende stof i 7-8 måneder. Her skal loppen dog også først bide hunden, hvorfor det heller ikke egner sig så godt til hunde med loppeallergi.

Hold ud

Endelig: Det kan tage rigtig lang tid at komme et loppeangreb til livs, så vær forberedt på at skulle behandle alle husstandens hunde og katte i adskillige måneder – måske helt op til seks måneder. Tidligere forsker på Statens Skadedyrslaboratorium Kim Søholt Larsen, nu leder af KSL Consultning siger følgende:

»Mange kommer først i gang med at behandle, når de kan se, at dyret klør sig, og så kan det altså tage tre til seks måneder at komme helt af med lopperne, fordi de allerede har skabt en pulje af æg, laver og kokoner, som først skal til at gennemløbe deres udvikling til voksne lopper«.

Så først og fremmest: Frem med med rengøringsmidlerne og støvsugeren, og dernæst ned til dyrlægen og køb det rette middel.

Nu klør det altså…

Kilde: videnskab.dk, netdyredoktor.dk, dask.nu

Læs også

Et værre loppecirkus!

15-09-2017 15:38, af Astrid Gerd Holtet

Har man haft lopper i huset, ved man også at de kan være svære at komme af med igen – men hvorfor er det egentligt sådan? Svaret ligger i loppens livscyklus 

Loppen – hundens værste plageånd

25-08-2016 16:17, af Kasper Larsson
Lopper kan være til stor gene for din hund. Nogle hunde klør blot, mens andre for eksem. Atter andre kan være så uheldige, at blive smittet med sygdomme. Og det er netop nu, at man skal være ekstra opmærksom på problemet

Forebyg lopper nu

20-10-2015 12:33, af Tine Luther
Efter sommerens høje luftfugtighed er der øget risiko for, at der er kommet lopper i dit hjem. Hunde får kattelopper, og hvis du ikke forebygger loppeangreb, kan dit hjem i løbet af få uger blive invaderet af tusindvis af lopper. De er i sig selv irriterende, men de kan desuden give allergi.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder

mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Tørre øjne – hvad er det?

14-10-2017 20:00, af Astrid Gerd Holtet

Sygdommen ”Tørre øjne” – eller Keratokonjunktivitis Sicca - kan, hvis ubehandlet, føre til nedsat syn og blindhed.  Hvad ligger bag de tørre øjne og hvad skal du holde øje med?  

Sygdommen bag vaccinationen – Herpesvirus

16-10-2017 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Herpesvirus er en af årsagerne til tidlig hvalpedødelighed, og der findes ingen behandling for sygdommen – så hvordan kan den undgås? 

Eksklusivt kursus for hundepassere

12-10-2017 15:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dogley og Dansk Kennel Klub afholder et fagligt kursus for hundepassere med undervisning af en af Danmarks dygtigste instruktører. Kurset vil forberede dig på mange af de situationer, der kan opstå, når du passer fremmede hunde og dermed ruste dig bedre til ansvaret som hundepasser

Min første hund

16-10-2017 11:48, af Cecilie Krarup

Juniorhandler og gymnasieelev Cecilie Krarup er fast blogger for hunden.dk. Her skriver hun om sit ungdomsliv med hunde, ringtræning og ambitioner inden for hundeudstillinger

Sygdommen bag vaccinationen – Smitsom leverbetændelse

13-10-2017 16:26, af Astrid Gerd Holtet

Smitsom leverbetændelse er én af de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod, men hvad er det egentlig for en sygdom? 

Hvornår er hunden gammel?

16-02-2011 15:58, af Anne Kristine Tollestrup
Alderdom er en vej, vi alle må gå, men hvornår er alderdom så hård ved hunden, at det er på tide at hjælpe den til de evige jagtmarker? Det giver Fagdyrlæge Finn Boserup et svar på.

Hundevenlig ferie på Vemmetofte Camping

09-10-2017 11:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Vemmetofte Strand Camping er et ferieparadis for din hund. Stedet har egen legeplads til hunde, et hundebad og fælles gåture, fordi de vil skabe en feriemulighed for hele familien

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.

Farvel til min bedste ven

02-10-2017 09:19, af Cecilie Krarup

Juniorhandler og gymnasieelev Cecilie Krarup er fast blogger for hunden.dk. Her skriver hun om sit ungdomsliv med hunde, ringtræning og ambitioner inden for hundeudstillinger