Loppeplagen

04-07-2017 10:04, af Anne Ekenberg

Ctenocephalides felis og Ctenocephalides canis – katteloppen og hundeloppen. Ikke de mest mundrette navn på to af de mest irriterende insekter, vi hundeejere kender. Men nu er varmen over os, og med varmen kommer alt dette rædselsfulde kryb, som kan forpeste livet for os og ikke mindst vores hunde

Copyright Ridehesten.com

Selvom det ikke virker logisk, er katteloppen faktisk den mest udbredte loppe, som vi finder på vores hunde – og indimellem da også et enkelt bid eller to på os selv. Selve hundeloppen er mere sjælden og bider kun hunden, mens katteloppen kan leve på både hund og kat. Ikke at der er den store forskel på de to loppearter, som skal nærstuderes i et mikroskop for at se forskel.

Loppens livscyklus

Udenfor nyder loppen det danske klima med milde vintre, så den har ingen problemer med at overleve. Når Fido om foråret strejfer omkring i naturen, lægger loppen æg i Fidos pels, og æggene får dernæst en gratis rundvisning i vores hus på mellem 2-10 dage, før de falder af. Når de små loppelarver er udklækket, søger de ly i en lun gulvsprække eller måske i hundens bløde tæppe, hvorefter de lever godt og sikkert i ca. 14 dage. Derefter går de i gang med at forpuppe sig. Trygt og sikkert kan larverne nu overleve i deres varme kokoner i adskillige måneder, men oftest udklækkes de efter en uges tid. De finder deres ofre ved at reagere på vibrationer, infrarød varme og udåndingsluft, og det kan forklare, hvorfor nogle sommerhusejere oplever en sand storm af lopper, når sommerhuset bliver åbnet efter en mild vinter. Efter fire uger dør den voksne loppe, men da har den også sat ca. 750 ”unger” i verden.

Hunden klør sig, men katten klør sig ikke

Mange har prøvet at blive bidt af en loppe og ved derfor, hvor meget det klør, når en loppe har suget blod og sprøjtet et histaminlignende stof ind i huden. Paradoksalt nok reagerer katte ikke altid så kraftigt på lopperne, hvilket betyder, at katte sagtens kan have lopper, selvom de ikke klør sig. Med det gør vores hunde, og en af de mest almindelige allergier hos hunde er netop loppeallergi. Så væk skal de!

Loppebekæmpelse

Du har fundet lidt ”kaffegrums” i Fidos pels, som er loppens ekskrementer, eller set små hvide æg i pelsen, og Fido klør sig, så din mistanke er blevet til vished. Fido har lopper, og hvad gør du så?

Først og fremmest skal du hente støvsugeren frem og starte vaskemaskinen. Kun 5% af lopperne sidder nemlig i Fidos pels – resten ligger som æg, larver og pupper i gulvsprækkerne, i tæpperne, under puderne. Ja, alle de steder, Fido kommer. Dernæst er der tre midler, du kan tage i anvendelse: spot-on midler, tabletter og halsbånd.

Spot-on

Skil pelsen i hundens nakke og påføre midlet. Her fordeler midlet sig i hudfedtet og afgives over de næste fire uge. Derefter skal behandlingen gentages. Hold øje med, om hunden holder op med at klø sig – det er det bedste bevis på, at midlet har hjulpet. Ved spot-on midler dør lopperne, inden de bider, og det er derfor velegnet til hunde med loppeallergi.

Tabletter

Her skal lopperne først bide hunden, før midlet virker, og det er derfor knapt så godt til hunde, som lider af loppeallergi. Her når loppen at sprøjte det histaminlignende stof ind i såret, så det klør.

Der findes to slags tabletter: en med lang virkning og en med kort virkning. Tabletten med lang virkning virker i adskillige uger, og lopperne dør inden for et døgns tid. Tabletten med kort virkning virker efter blot 30 min., men til gengæld holder virkningen kun et døgns tid.

Tabletterne skal du som udgangspunkt købe hos dyrlægen.

Halsbånd

Du kan også give hunden et loppehalsbånd på, der afgiver et dræbende stof i 7-8 måneder. Her skal loppen dog også først bide hunden, hvorfor det heller ikke egner sig så godt til hunde med loppeallergi.

Hold ud

Endelig: Det kan tage rigtig lang tid at komme et loppeangreb til livs, så vær forberedt på at skulle behandle alle husstandens hunde og katte i adskillige måneder – måske helt op til seks måneder. Tidligere forsker på Statens Skadedyrslaboratorium Kim Søholt Larsen, nu leder af KSL Consultning siger følgende:

»Mange kommer først i gang med at behandle, når de kan se, at dyret klør sig, og så kan det altså tage tre til seks måneder at komme helt af med lopperne, fordi de allerede har skabt en pulje af æg, laver og kokoner, som først skal til at gennemløbe deres udvikling til voksne lopper«.

Så først og fremmest: Frem med med rengøringsmidlerne og støvsugeren, og dernæst ned til dyrlægen og køb det rette middel.

Nu klør det altså…

Kilde: videnskab.dk, netdyredoktor.dk, dask.nu

Læs også

Et værre loppecirkus!

15-09-2017 15:38, af Astrid Gerd Holtet

Har man haft lopper i huset, ved man også at de kan være svære at komme af med igen – men hvorfor er det egentligt sådan? Svaret ligger i loppens livscyklus 

Loppen – hundens værste plageånd

25-08-2016 16:17, af Kasper Larsson
Lopper kan være til stor gene for din hund. Nogle hunde klør blot, mens andre for eksem. Atter andre kan være så uheldige, at blive smittet med sygdomme. Og det er netop nu, at man skal være ekstra opmærksom på problemet

Forebyg lopper nu

20-10-2015 12:33, af Tine Luther
Efter sommerens høje luftfugtighed er der øget risiko for, at der er kommet lopper i dit hjem. Hunde får kattelopper, og hvis du ikke forebygger loppeangreb, kan dit hjem i løbet af få uger blive invaderet af tusindvis af lopper. De er i sig selv irriterende, men de kan desuden give allergi.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dansk Kennel Klub advarer imod hundehvisker

06-01-2011 10:04, af Anne Kristine Tollestrup

Dansk Kennel Klub’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen advarer imod den mexikansk-amerikansk hundetræner Cesar Millan, der den 10. maj i år gæster danmark for med sit show: ”Cesar Millan LIVE".

Fredagsquiz: Hvad ved du om airedale terrieren?

16-02-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er det igen tid til fredagsquiz. Denne gang om den smukke airedale terrier

Farvel til et stort hundemenneske

14-02-2018 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark mistede ikke kun en prins i går aftes, da Prins Henrik sov ind på Fredensborg.  Vi mistede også et hundemenneske, som blandt andet var protektor for Dansk Kennel Klub

Derfor er det godt at sove med hunden

06-02-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Må hunden sove i sengen? Det er et spørgsmål, mange diskuterer. Her er syv gode argumenter for de, der gerne vil putte med hunden

Den nye dreng i klassen imponerede

11-02-2018 07:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Første dag på årets første hundeudstilling er vel overstået. Mange hunde blev bedømt i ringene. En af de racer, der klarede sig godt var den nye race i Danmark, porcelaine

Hvornår er børn gamle nok til hund

16-02-2018 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste børn vil gerne have et kæledyr, og især hunde står højt på ønskesedlen, men hvor gamle bør ens børn egentlig være, før man fører en hundehvalp ind i familien? Det kan du få svar på i nedenstående uddrag af Spanielbogen - Håndbog til alle hundeejere af Lotte Evers

Lørdag i billeder

11-02-2018 07:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Der var nok at kigge på på førstedagen af hundeudstillingen i Fredericia. Vi har samlet lidt stemningsbilleder her 

Dom i Thor-sagen

14-06-2013 12:49, af Tine Luther
I dag faldt der dom i sagen om den meget medieomtalte hund Thor. Betjenten, der bortførte den fra et internat for at redde dens liv, er idømt betinget fængselsstraf.

Gammel artikel om Cesar Millan hitter

25-01-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange har en mening om Cesar Millan og hans træningsmetoder. Torsdag har en gammel historie om netop ham ligget i toppen af læste artikler på vores hjemmeside

Corgikennel fik hæderspris

13-02-2018 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kennel Faarup modtog lørdag på hundeudstillingen i Fredericia en af tre hæderspriser fra Dansk Kennel Klub