Loppeplagen

04-07-2017 10:04, af Anne Ekenberg

Ctenocephalides felis og Ctenocephalides canis – katteloppen og hundeloppen. Ikke de mest mundrette navn på to af de mest irriterende insekter, vi hundeejere kender. Men nu er varmen over os, og med varmen kommer alt dette rædselsfulde kryb, som kan forpeste livet for os og ikke mindst vores hunde

Copyright Ridehesten.com

Selvom det ikke virker logisk, er katteloppen faktisk den mest udbredte loppe, som vi finder på vores hunde – og indimellem da også et enkelt bid eller to på os selv. Selve hundeloppen er mere sjælden og bider kun hunden, mens katteloppen kan leve på både hund og kat. Ikke at der er den store forskel på de to loppearter, som skal nærstuderes i et mikroskop for at se forskel.

Loppens livscyklus

Udenfor nyder loppen det danske klima med milde vintre, så den har ingen problemer med at overleve. Når Fido om foråret strejfer omkring i naturen, lægger loppen æg i Fidos pels, og æggene får dernæst en gratis rundvisning i vores hus på mellem 2-10 dage, før de falder af. Når de små loppelarver er udklækket, søger de ly i en lun gulvsprække eller måske i hundens bløde tæppe, hvorefter de lever godt og sikkert i ca. 14 dage. Derefter går de i gang med at forpuppe sig. Trygt og sikkert kan larverne nu overleve i deres varme kokoner i adskillige måneder, men oftest udklækkes de efter en uges tid. De finder deres ofre ved at reagere på vibrationer, infrarød varme og udåndingsluft, og det kan forklare, hvorfor nogle sommerhusejere oplever en sand storm af lopper, når sommerhuset bliver åbnet efter en mild vinter. Efter fire uger dør den voksne loppe, men da har den også sat ca. 750 ”unger” i verden.

Hunden klør sig, men katten klør sig ikke

Mange har prøvet at blive bidt af en loppe og ved derfor, hvor meget det klør, når en loppe har suget blod og sprøjtet et histaminlignende stof ind i huden. Paradoksalt nok reagerer katte ikke altid så kraftigt på lopperne, hvilket betyder, at katte sagtens kan have lopper, selvom de ikke klør sig. Med det gør vores hunde, og en af de mest almindelige allergier hos hunde er netop loppeallergi. Så væk skal de!

Loppebekæmpelse

Du har fundet lidt ”kaffegrums” i Fidos pels, som er loppens ekskrementer, eller set små hvide æg i pelsen, og Fido klør sig, så din mistanke er blevet til vished. Fido har lopper, og hvad gør du så?

Først og fremmest skal du hente støvsugeren frem og starte vaskemaskinen. Kun 5% af lopperne sidder nemlig i Fidos pels – resten ligger som æg, larver og pupper i gulvsprækkerne, i tæpperne, under puderne. Ja, alle de steder, Fido kommer. Dernæst er der tre midler, du kan tage i anvendelse: spot-on midler, tabletter og halsbånd.

Spot-on

Skil pelsen i hundens nakke og påføre midlet. Her fordeler midlet sig i hudfedtet og afgives over de næste fire uge. Derefter skal behandlingen gentages. Hold øje med, om hunden holder op med at klø sig – det er det bedste bevis på, at midlet har hjulpet. Ved spot-on midler dør lopperne, inden de bider, og det er derfor velegnet til hunde med loppeallergi.

Tabletter

Her skal lopperne først bide hunden, før midlet virker, og det er derfor knapt så godt til hunde, som lider af loppeallergi. Her når loppen at sprøjte det histaminlignende stof ind i såret, så det klør.

Der findes to slags tabletter: en med lang virkning og en med kort virkning. Tabletten med lang virkning virker i adskillige uger, og lopperne dør inden for et døgns tid. Tabletten med kort virkning virker efter blot 30 min., men til gengæld holder virkningen kun et døgns tid.

Tabletterne skal du som udgangspunkt købe hos dyrlægen.

Halsbånd

Du kan også give hunden et loppehalsbånd på, der afgiver et dræbende stof i 7-8 måneder. Her skal loppen dog også først bide hunden, hvorfor det heller ikke egner sig så godt til hunde med loppeallergi.

Hold ud

Endelig: Det kan tage rigtig lang tid at komme et loppeangreb til livs, så vær forberedt på at skulle behandle alle husstandens hunde og katte i adskillige måneder – måske helt op til seks måneder. Tidligere forsker på Statens Skadedyrslaboratorium Kim Søholt Larsen, nu leder af KSL Consultning siger følgende:

»Mange kommer først i gang med at behandle, når de kan se, at dyret klør sig, og så kan det altså tage tre til seks måneder at komme helt af med lopperne, fordi de allerede har skabt en pulje af æg, laver og kokoner, som først skal til at gennemløbe deres udvikling til voksne lopper«.

Så først og fremmest: Frem med med rengøringsmidlerne og støvsugeren, og dernæst ned til dyrlægen og køb det rette middel.

Nu klør det altså…

Kilde: videnskab.dk, netdyredoktor.dk, dask.nu

Læs også

Et værre loppecirkus!

15-09-2017 15:38, af Astrid Gerd Holtet

Har man haft lopper i huset, ved man også at de kan være svære at komme af med igen – men hvorfor er det egentligt sådan? Svaret ligger i loppens livscyklus 

Loppen – hundens værste plageånd

25-08-2016 16:17, af Kasper Larsson
Lopper kan være til stor gene for din hund. Nogle hunde klør blot, mens andre for eksem. Atter andre kan være så uheldige, at blive smittet med sygdomme. Og det er netop nu, at man skal være ekstra opmærksom på problemet

Forebyg lopper nu

20-10-2015 12:33, af Tine Luther
Efter sommerens høje luftfugtighed er der øget risiko for, at der er kommet lopper i dit hjem. Hunde får kattelopper, og hvis du ikke forebygger loppeangreb, kan dit hjem i løbet af få uger blive invaderet af tusindvis af lopper. De er i sig selv irriterende, men de kan desuden give allergi.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder

mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Har min hund feber?

07-12-2017 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?  

Er min hund tyk?

10-12-2017 17:01, af Astrid Gerd Holtet

Overvægt og fedme er et stigende problem blandt danske familiehunde, men ofte kan det være svært for ejeren at se, at hunden vejer for meget 

Når det buldrer og brager udenfor

09-12-2017 19:10, af Astrid Gerd Holtet

Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?  

Sne kan give dårlig mave

10-12-2017 08:09, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Pas på Fido i december - julemad er ikke hundeæde

11-12-2017 09:46, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at december måned er den tid på året, hvor flest hunde må forbi en dyrlæge på grund af madforgiftning. Det skyldes, at velmenende ejere fodrer hunden med julemad, som den ikke kan tåle. Hvis Fido skal have ekstra julegodter i december, hvorfor så ikke bage dem selv?

Min hund er kræsen – Hvad gør jeg?

12-12-2017 16:28, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Findes der kræsne hunde, eller er det noget man som ejer selv får sin hund til at være? En klar foderstrategi eller et foderskift er ting, man kan overveje for at komme kræsenheden til livs

Röskvas rejse

05-12-2017 18:20, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den islandske fårehund Surtsey’s R-Röskvas rejse begyndte for 2 ½ år siden i en hvalpekasse på Fyns land. Derefter boede den i en kort periode i Østrig, som endte i et gidseldrama, hvorefter hunden blev hentet tilbage til Fyn, og for en måned siden var hun til parring i Frankfurt

Hjælp hunden når den skal til dyrlæge

08-12-2017 17:30, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan ikke fortælle os, hvordan de har det, og derfor er de afhængige af, at vi kan formidle deres problemer, når vi tager dem til dyrlægen – så hvordan forbereder du dig bedst, når din hund skal undersøges? 

Pas på juledekorationerne i december

06-12-2017 16:57, af Astrid Gerd Holtet

I takt med at julen nærmer sig, dukker der mere og mere julepynt op i mange danske hjem. Men en del af de planter, vi bruger til at pynte vores huse, er giftige

Er hunden din nye løbemakker?

07-12-2017 16:24, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere nyder at løbe med deres hund – vi ser på, hvad der er vigtigt at huske, når I træner sammen