Hvordan ville verden lyde, hvis du var en hund?

22-09-2021 15:06, af Astrid Gerd Holtet

Hundens hørelse overgår på flere punkter menneskets, både når det kommer til toner og lydstyrke. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere har nok oplevet at sidde derhjemme og pludseligt reagerer hunden på noget, som man ikke selv kan høre. Det sker fordi hundens øre kan høre lyde, som menneske-øret ikke kan opfange.

Hvordan hører hunden?

Lyd bevæger sig som bølger igennem luften. Når disse bølger rammer hundens øre, bevæger de sig ned i øregangen og rammer trommehinden. Trommehinden sættes i bevægelse og denne bevægelse forplantes til mellemørets knogler. Knoglerne sender bevægelsen videre til det indre øre, hvor den bliver opfanget af ørets nerve, og sendt som elektrisk signal til hjernen.

Hvordan lyder verden for hunden?

Hvor mange svingninger lydbølgerne laver, har betydning for hvilken tone lyden har. Er der mange svingninger, giver det en høj tone, mens er der få, giver det en lav tone. Hyppigheden af disse svingninger kaldes for frekvensen, og måles i hertz. Enheden hertz, angiver hvor mange svingninger, lydbølgen laver per minut. 

Det er ikke alle frekvenser øret kan opfange. Menneskets øre kan høre mellem ca. 20 til 20.000 hertz. Hunden derimod kan høre op til 40.000 eller 50.000 hertz, og nogle racer formentligt endnu højere. Det vil altså sige, at hunden kan høre toner, langt højere end det menneskelige øre. Disse frekvenser kalder vi for ultralyde.

Selvom hunden kan høre flere toner end vi kan, er de dog ikke så gode til at skelne de toner, som vi taler i, fra hinanden. Det vil altså sige, at de kan have svært ved at skelne det ene ord, fra det andet, når vi snakker i vores normale toneleje.

Ud over at kunne høre de høje toner, er der også forskel på hvilke lydstyrke øret kan opfange, og det betyder at hunde-øret kan høre lyde, der er op til fire gange så langt væk, som det vi kan høre.

Hundens øret overgår altså på mange måder menneskets, og derfor kan vi ofte stå i situationer, hvor hunden kan høre lyde vi ikke kan – og gennem historien har vi udnyttet denne egenskab hos hunden, både til jagt og til vagt.

Så næste gang din hund reagerer på noget ude i mørket, som du ikke kan høre, er det formentligt et resultat af den forskel, der er på hunden og menneskets hørelse.

 

Læs også

Hundens øre er specialiseret til at finde frem til byttet

08-07-2021 15:00, af Astrid Holtet

Hundens øre er opbygget til præcist at kunne lokalisere byttedyr, og det kan høre lyde fra mus og rotter, som menneskeøret ikke kan registrere

Når hunden bliver døv

03-12-2017 17:32, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan fødes døve eller døvheden kan komme som følge af sygdom. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hundens hørelse påvirkes 

Flot comeback af bomuldschampion

08-02-2020 16:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad gør man, når hunden pludselig ikke gider at udstille mere? Man tager naturligvis en pause, også selvom det er en hund i verdensklasse

Græsagner giver problemer

02-07-2018 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Græsagner kan sætte sig fast i blandet andet hunden poter eller øregang og give voldsomme gener. Som følge af det tørre vejr, er der særligt mange tilfælde i øjeblikket

Bortløben hund overlevede med nød og næppe

10-01-2014 11:33, af Tine Luther
En familie ved Ringsted har været en grim tid igennem. Deres ruhårede hønsehund løb væk fra hjemmet, blev anbragt i en hundepension og kom hjem seks uger senere – 10 kg. lettere.

Hunde på jobbet forbedrer arbejdsklimaet og reducerer stress

03-10-2023 08:00, af Louise Trabjerg

En undersøgelse blandt skandinaviske hundeejere viser, at det har en positiv indvirkning både på humøret, på det sociale miljø og på stressniveauet, hvis medarbejderne har mulighed for at tage hund med på job

Palle Bergsø hædret med DKK’s hæderstegn

29-08-2021 12:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Palle Bergsø blev søndag middag hædret med DKK’s hæderstegn for sit store arbejde for lydighedssporten

ADVARSEL: Søg straks dyrlæge, hvis hunden har blodig diarre

11-09-2022 11:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hund fra Helsingør døde i sidste uge efter et kort sygdomsforløb. NU advarer dyrlægen danske hundeejere

Mælkekirtelkræft hos hunde

31-01-2022 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Op mod hver femte ældre tæve udvikler kræft i mælkekirtlerne, og dermed er det en af de mest almindelige kræftformer man ser hos tæverne

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader