Mælkekirtelkræft hos hunde

31-01-2022 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Op mod hver femte ældre tæve udvikler kræft i mælkekirtlerne, og dermed er det en af de mest almindelige kræftformer man ser hos tæverne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kræft i mælkekirtlerne er en af de mest almindelige kræftformer hos tæver, og den opstår, når nogle af de mælkeproducerende kirtelceller begynder at delle sig ukontrolleret. Lidt over halvdelen af tilfældene er ondartede – det vil sige at kræften ikke er afgrænset til et bestemt område, men at den i stedet spreder sig til livsvigtige organer, og dermed kan sygdommen blive livstruende.

Kræftknuderne kan forekomme i forskellige former og størrelser. I starten kan knuderne ikke altid ses, men kun opdages hvis man mærker omkring tævens mælkekirtler.

Tævens hunlige kønshormoner menes at spille en rolle i udviklingen af mælkekirtelkræft, og risikoen for at den fejlagtige celledeling sker, stiger med antallet af løbetider tæven har haft. Tæver der steriliseres tidligt, især efter første løbetid, har en markant mindre risiko for at udvikle mælkekirtelkræft. Brugen af løbetidsudsættende medicin, i form af p-sprøjter, øger til gengæld risikoen for at tæven udvikler sygdommen. 

Behandling ved mælkekirtelkræft

Den mest almindelige behandling er at kræftknuderne fjernes ved en operation. Det er vigtigt at undersøge hvorvidt kræften har spredt sig – har den det, kan behandling med kemoterapi i nogle tilfælde være en mulighed.

Har kræften spredt sig fra den oprindelige knude vil prognosen være dårligere, end hvis kræften er afgrænset til et enkelt område. Jo tidligere tilstanden opdages, jo større sandsynlighed er der for at kræften ikke har spredt sig, og det er derfor vigtigt, at man jævnligt tjekker sin tæves mælkekirtler og opsøger en dyrlæge, hvis man mærker forandringer, der kunne være en kræftknude. 

 

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Agria SKK Forskningsfond uddeler 11 millioner til forskning i sundere dyr

31-01-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond

Derfor skal du huske at tjekke dine kæledyr for knuder

20-10-2022 09:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ligesom mennesker rammes kæledyr af kræft og ondartede tumorer, og faktisk er kræft en af de hyppigste dødsårsager hos hunde. Heldigvis er mulighederne for helbredelse og behandling gode, jo tidligere sygdommen opdages, og derfor er det vigtigt, at man løbende tjekker sit kæledyr for knuder, lyder det fra specialdyrlæge i onkologi

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Stafet for Livet for newfoundlændere

30-05-2019 15:01, af Mia Thulstrup

Stafet for Livet er et landsdækkende arrangement afholdt af Kræftens Bekæmpelse. Men kræft rammer ikke kun de tobenede

Universitetshospitalet for Familiedyr søger hunde med knoglekræft

10-09-2020 14:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har tidligere delt, når Universitetshospitalet for Familiedyr søger hunde til forskellige projekter. Nu søger de hunde med bekræftet eller mistænkt knoglekræft

 

Hundene reddede mig fra at gå i hundene

02-09-2017 12:06, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre år siden blev Marianne Teglborg diagnosticeret med brystkræft. Alligevel underviser hun i ringtræning hver uge, fordi samværet med hundene og hundeejerne giver hende et liv væk fra sygdommen. De sidste to år har næsten hele ringtræningsholdet deltaget i Stafet For Livet og samlet penge ind til Kræftens Bekæmpelse

Biopsi – hvordan og hvorfor?

27-09-2020 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Udtagning af biopsier bruges i de fleste dyreklinikker i Danmark – men hvad er en biopsi, hvordan udtages den og hvad bruges den til?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.