Hunde elsker disse aromaer

04-07-2022 08:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk studie peger på, hvilke aromaforbindelser hunde foretrækker i deres foder

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hunde er ikke just kendt for at være kræsne. Men faktisk betyder det noget for hunde, hvordan maden ser ud, smager og især dufter. Det har tidligere studier på området slået fast.

Studie fra American Chemical Society har forsøgt at finde de aromaer, der betyder mest for hunde, når de skal vælge foder. 

Forskerne brugte seks typer af hundefoder, som de fodrede nogle hunde med. Herefter sammenlignede de foderets aromaforbindelser med mængden af indtaget foder.

Helt konkret lod de seks voksne beagler få hver en af de seks typer foder. Beaglerne fik en time til at spise så meget, de kunne og ville, før foderet igen blev fjernet fra dem.

Forsøget viste, at der af tre af fodertyperne blev spist to til fire gange så meget, som af de tre andre.

Ud fra dette identificerede forskerne 12 aromamolekyler, som enten havde en positiv eller negativ virkning på mængden af foderindtag.

Herefter tilsatte forskerne en af de 12 aromaer i en skål lugtfri mad. Hundene fik så muligheden for en for en at vælge den lugtfri mad eller maden med en af de 12 aromaer i.

Resultatet blev, at forskerne kunne konkludere, at hundene foretrak foder, der indeholder E)-2-hexenal, som mennesker associerer med en ubehagelig, fed lugt. Derudover var de også glade for 2-furfurylthiol, der har en røget lugt og 4-methyl-5-thiazoleethanol, der har en kødagtig lugt.

Til gengæld var hundene ikke begejstrede for (E)-2-octenal, der har en lidt anderledes ubehagelig, fed lugt.

Da dette studie kun omhandlede beagler, fastslår forskerne, at der kan være forskelle ved andre racer, ligesom flere hunde generelt skal testes for at få valide resultater. Dog er forskerne ikke i tvivl om, at deres resultater kan være et pejlemærke for hundefoderproducenter.

Så hvis din hund bliver kulret næste gang, du griller kød og spæk på din havegrill, så ved du nu hvorfor.

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Hundefoder – hvorfor er fedt vigtigt?

06-11-2018 15:13, af Astrid Holtet

For meget fedt er sundhedsskadeligt, men noget fedt er livsnødvendigt for hunden. Vi ser nærmere på hvorfor fedt i hundefoder er vigtigt

Kan min hund være veganer?

10-01-2018 16:00, af Amanda Friedel Jakobsen

Veganisme, hvor alle animalske fødevarer er udelukket fra kosten, er blevet en mere populær livstil blandt danskere. Er man veganer, og samtidig hundeejer, har tanken om en plantebaseret diæt til hunden måske strejfet en. Der findes masser af vegansk hundefoder på markedet,  men kan hunde trives på en kost uden kød og andre animalske produkter?

Må min hund spise pærer?

17-08-2017 14:24, af Anne Ekenberg

Æbler og pærer. Udtrykket får mange til at tænke på matematikstykkerne i skolen, hvor man i hovedet skulle regne ud, hvor mange penge man skulle have tilbage for ¾ kilo æbler og pærer, hvis man betalte 20 kr, og et halvt kilo kostede 8 kr. Ren nostalgi i en tid, hvor lommeregneren og andre dingenoter på mobilen klare den slags regnestykker.

Må min hund spise peberfrugt?

25-07-2017 09:39, af Anne Ekenberg

Rød, gul, grøn – som et trafiklys lyser de op i maden. Rå eller stegte smager de godt – de røde og gule peberfrugter er mine favoritter, da sukkerindholdet er lidt højere end i de grønne peberfrugter. Sukker… Vi elsker det, og mange hunde er også glade for det. Men er peberfrugter nu godt for vores hunde?

Gør en forskel i julen

13-11-2010 10:31, af Anne Kristine Tollestrup
I går startede OPERATION X-MAS der handler om at indsamle foder og godbidder til hjemløse hunde og katte.

Må min hund spise blommer og mirabeller?

18-08-2017 16:33, af Anne Ekenberg

Blommerne og mirabeller hænger tungt fra træernes grene og truer med at falde ned i hovedet på de forbipasserende. Er man så heldig at gå tur på en natursti, kan man oven i købet plukker dem og nyde dem med det samme. Og er hunden med, fristes man helt naturligt til også at give sin hund et par stykker af disse sødmefyldte og saftige frugter. Men er det nu en god ide?

Hvad betyder foderet for din hunds tænder?

27-09-2017 20:06, af Astrid Gerd Holtet

Hunde skal bruge deres tænder for at fjerne plak og undgå tandsten, men hvor meget betyder det hvilken slags foder vi lægger i madskålen? Det var emnet, da den engelske dyrlæge og specialist i ernæring, Marjorie L. Chandler, gæstede Bella Centeret i København, i forbindelse med den internationale kongres for smådyrsdyrlæger

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader