Usædvanligt dyrehospital med buddhistisk indretning

16-01-2012 13:53, af Tine Luther
Et besøg hos dyrlægen kan virke stressende på både dyr og ejer. Derfor er det nye dyrehospital i Nordsjælland blevet indrettet efter buddhistisk mønster i kombination med malerier, pejs, sorg-rum og mindelund. En opbygning, der næppe findes magen til i Danmark eller i udlandet.

At træde ind i Nordkystens Dyrehospital i Helsingør er som at besøge et velværecenter. Et imponerende, buddhistisk relief med indbygget vandfald tager imod klienterne i et stort åbent rum udsmykket med malerier og skilderier. I den ene ende af lokalet findes ventepladser, der er udført som små, separate båse med plads til både klienten og hunden. I den anden ende er opført en lille stue til katte-ejere, som her kan sidde i lænestol eller slænge sig i rokoko-sofaen, mens ilden knitrer i pejsen, og lyset fra lysekronen danner et beroligende skær. Mindelund Et lille afsnit af lokalet er forbeholdt noget så usædvanligt som en mindelund. Her kan familien tænde et lys, sætte det ned i sandet og lade tankerne dvæle ved det mistede kæledyr. Og børnene kan lave en tegning af dyret på en natursten eller skrive et lille farvelbrev. Freden og harmonien brydes kun af det rislende vand, der udspringer fra endnu et karakteristisk, buddhistisk monument, der danner rammen om mindelunden. Den usædvanlige indretning stopper ikke her. For dyrlæge Mogens Hansen har valgt at føre trygheden og nærværet helt ind til konsultationslokalerne. Hvem har eksempelvis før oplevet et konsultationslokale kun forbeholdt katte-ejere, og hvor udsmykningen emner af kattefigurer og kattebilleder? Og ditto i hunde-konsultationen. Sørgerum Alle har vist prøvet at få aflivet sit kæledyr i kolde og kliniske omgivelser opbygget af fliser og stål. Sådan foregår det slet ikke på Nordkystens Dyrehospital. Her aflives dyr i et værelse, der nærmest minder om stuen derhjemme. Først taler dyrlægen med klienten, og når tiden er inde, aflives kæledyret, mens det ligger på sofaen eller hos ejeren. Og efterfølgende kan klienten her sidde alene og tage afsked med stille musik i baggrunden. - Der er meget alvorlige følelser med, når et dyr skal aflives. Selv for en erfaren dyrlæge som mig er det umuligt ikke at blive påvirket af den oprigtige sorg, som præger situationen. Det er meget privat og intimt, og vi mener, at både familien og dyret har krav på at have al nødvendig tid imens og bagefter i uforstyrrethed, siger Mogens Hansen. Inspireret af Thailand og Indien At det blev den buddhistiske stil, der flyttede ind på Nordkystens Dyrehospital, har sin helt egen historie: - Jeg har i mange år været involveret i projekter for gadehunde i Thailand og i tibetanske områder i Indien og har rejst meget derude og på den måde taget mere end et strejf af kulturen og den buddhistiske etik med hjem. Ikke for at skabe et "religiøst" dyrehospital, men ganske enkelt fordi det buddhistiske er en livsstil, der har med harmoni og varme at gøre. Og den har jeg i mange år drømt om at overføre til mit hospital – og nu er den gået i opfyldelse, fortæller Mogens Hansen.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet