Tips til træning: I ro på tæppe

24-03-2020 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. Vi starter med i ro på tæppe, som blev udgivet i bladet i maj 2019

At lære at ligge roligt og afslappet, er en spidskompetence for enhver hund.

Det er en vigtig kompetence for din hund i hverdagen, når du får gæster derhjemme eller skal have din hund med på besøg hos dine venner eller familie. For når øvelsen er indlært og din hund er tryg på tæppet, så kan du bede din hund om at gå over og lægge sig på tæppet, når du er på besøg – og på den måde er det dejlig nemt at have hunden med.

Hvis du går til træning med din hund, er ro-øvelsen desuden guld værd, fordi det giver dig overskud til at lytte efter, hvad instruktøren fortæller, og at både du og din hund kan sidde roligt i pauserne i stedet for, at din hund stresser op og måske piver utålmodigt eller gør.

 

Trin 1: Sørg for, at din hund er velaktiveret, inden du træner øvelsen.

Trin 2: Vælg et tæppe, som du ønsker at bruge til træning, gerne ét som er nemt at flytte rundt.

Trin 3: Hav godbidder klar i din hånd, og læg et par godbidder på tæppet, mens hunden kigger.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 4: Når hunden udviser interesse for tæppet, så roser du og giver den en godbid.

Trin 5: Når hunden rører ved tæppet med poterne, roser du hunden og giver den flere godbidder på tæppet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 6: Sid eller stå roligt ved tæppet, og beløn med godbidder, når din hund befinder sig på tæppet.

Trin 7: Måske lægger eller sætter din hund sig selv ned på tæppet, og det belønner du. Sørg for at belønningerne primært foregår på tæppet, så hunden forstår, at det er opholdet på tæppet, som udløser belønningerne.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 8: Sig gerne ”tæppe” eller ”læg dig”, når hunden lægger sig på tæppet. Hvis du sørger for at give godbidderne, så hunden ligger lidt på siden, animerer det mere til en rolig øvelse for hunden.

Trin 9: Træn disse punkter, indtil din hund selv kan gå op og lægge sig på tæppet, når du beder den om det.

Trin 10: Udvid nu tiden, din hund kan ligge på tæppet. Det er vigtigt, at du når at belønne, mens hunden ligger roligt på tæppet og ikke venter, til hunden bliver urolig eller rejser sig. Det er en god idé at variere tiden, hunden skal ligge roligt for at opnå en belønning. Du kan eksempelvis belønne efter 3 sek. – 5 sek. – 3 sek. – 2 sek. – 5 sek. osv., så det ikke altid bare bliver længere tid og sværere for hunden. På denne måde fastholder du hundens motivation for at lykkes med opgaven.

Trin 11: Når din hund kan ligge roligt på tæppet i længere tid, kan du begynde at udvide, hvor langt væk du kan gå fra hunden, samt hvad du laver, mens den fortsat opholder sig roligt på tæppet. Her er det igen vigtigt, at du varierer afstanden efter samme princip som med tiden, dvs. at du ikke altid gør det sværere og sværere ved at gå længere og længere væk, men går 0,5 m – 1 m – 0,5 m – 1,5 m – 0,5 m – 2 m osv. Husk at du aldrig må øge sværhedsgraden på tid og afstand samtidig, dvs. at når du går længere væk fra din hund, skal du samtidig belønne, at den ligger stille i kortere tid, end du ved, den kan på en kortere afstand.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 12: Når hunden kan ligge roligt på tæppet i længere tid og på forskellige afstande, er den klar til at træne det i nye omgivelser. Du kan for eksempel tage tæppet med ud i haven og træne ro-øvelsen der. Eller du kan tage det med til træning eller med jer, når I skal på besøg i andres hjem. Det bliver sværere for hunden, når den ikke er derhjemme, så du skal huske at belønne for kortere tid og kortere afstand, end du ved, den kan derhjemme. Husk på, at hvis hunden rejser sig, er det bare information til dig om, at det var for svært, det du bad den om.

Trin 13: Ønsker du at udvide øvelsen, så kan du vælge at bruge et placeboard eller en platform til træningen. Placeboardet er meget visuelt for din hund og kan ligeledes bruges til stationære positioner for arbejdshunden, f.eks. dæk eller sit.

Info

Under indlæringen bør du fjerne tæppet mellem træningerne, så hunden ikke fortsætter med at tilbyde adfærden uden at opnå belønning og dermed bliver demotiveret. Dvs. at du først kan lade det ligge fremme, når hunden af sig selv finder ro på tæppet i længere tid ad gangen.

Læs også

Verdensberømt hund i Danmark

04-03-2024 10:42, af Anne Cecilie Sohl

Selvom fokus er på hestene ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, er der også noget at se for hunde-enetusiasten. Showudvalget i Dansk Varmblod har arbejdet benhårdt for at sammensætte et smukt, bevægende og imponerende gallashow med en god blanding af danske og udenlandske ryttere samt artister.

Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

Se videoen: Verdensrekord 28 tricks på et minut

28-01-2021 11:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To border collier er optaget i Guinness Rekordbog efter at have udført hele 28 tricks på et minut

Hunde har sværest ved at lære verbale kommandoer

15-04-2022 10:14, af Astrid Gerd Holtet

Hunde har let ved at lære visuelle eller duftbaserede kommandoer, mens verbale kommandoer er svære for dem at lære

Vi keder os…gemte godbidder

02-08-2017 06:27, af Anne Ekenberg

Så regner det igen, så derfor kommer her er en leg, som både kan bruges indendørs – men også udendørs afhængig af præference. Det er en af de nemmeste og sjoveste lege set fra din hunds perspektiv – og hvis din hund ikke vil være med, er det lige før vi anbefaler, at du tager den til dyrlæge – sagt med et glimt i øjet forstås…

Lær hvalpen at give slip

12-07-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi kender det udmærket. En hvalp er kommet til verden, og næsten før den rigtig har fået øjne, hænger den med gabet om ens nye dyre sko. Her er lidt tips fra Spanielbogen til, hvad man kan gøre

BLOG: Derfor træner jeg

12-04-2019 15:00, af Camille Marie Saugmann Ørbæk

Camille Marie Saugmann Ørbæk har bloggen i denne uge, og hun har skrevet dette fine indlæg om træning. For hende skal træningen være sjov

Træning: Hunden skal kende sin bagpart

05-09-2021 13:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundefitness og Canicross: Hold din hund I form. Sådan præsenterede DogzDK deres opvisning på Store Hestedag, og det skulle vise sig, at hunden kan træne på måder, man ikke lige havde forventet

Lær tricks: High five og gi' ti

04-07-2018 08:09, af Zara Zachariasen

Zara Zachariasen har endnu engang forkælet os med en lille træningsguide til to gode tricks med hunden. De kan sagtens øves selvom det er varmt

Træning på hundens præmisser

05-10-2020 08:26, af John Frank Ahm

Hundetræning skal være sjovt for både hund og fører. Træning, der ikke er sjov er bare endnu et punkt på pligtlistens uendelige mængde af to-do’s. Noget der skal overstås. Sjov træning er bare så meget mere givende for både hund og fører og timen med din hund bliver en oase med afslapning og smil, som et tiltrængt timeout i vores ellers hektiske verden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med