Min hund er kræsen – Hvad gør jeg?

12-12-2017 16:28, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Findes der kræsne hunde, eller er det noget man som ejer selv får sin hund til at være? En klar foderstrategi eller et foderskift er ting, man kan overveje for at komme kræsenheden til livs

Copyright Ridehesten.com

Som udgangspunkt er hunde af natur ikke kræsne, og kræsenhed er dermed for det meste noget hunden har tillært sig. Det kan være frustrerende og besværligt at have en kræsen hund, så her er nogle ting man kan overveje for at komme hundens kræsenhed til livs:

En vanesag
Er hunden forkælet? Får hunden meget andet end dens almindelige foder, såsom godbidder og madrester, kan dens almindelige foder virke mindre interessant. Du har måske også oplevet, at din hund kun vil spise sit tørfoder, hvis der kommer noget andet ovenpå. Din hund har højst sandsynlig fundet ud af, at hvis den nægter at spise foderet uden noget lækkert ovenpå, så kommer der det i sidste ende. Dette er en vane, og kan afvendes. Prøv derfor kun at fodre din hund med dens almindelige foder, og stop med at fodre hunden madrester og skru ned på niveauet af godbidder. Dette vil give hunden mere appetit, og så længe det er et godt foder, som dækker hundens ernæringsmæssige behov, har den ikke brug for andet. Efter et par dage vil din hund højst sandsynligt tigge ekstra efter godbidder og madrester, men vær konsekvent og hold dig til din strategi. Det skal yderligere nævnes, at hunde sagtens kan gå flere dage uden at spise noget, så længe de har fri adgang til frisk vand.

Foderstrategi
En ændring af fodringsstrategien kan måske hjælpe. Prøv at fodre hunden cirka 2 måltider om dagen, hvor madskålen sættes frem i 30 minutter, og fjern den herefter – uanset om den har spist op eller ej. Når din hund finder ud af, at mad ikke er tilgængeligt hele tiden, vil den spise når det bliver serveret. Motion, fysisk men også mentalt, kan øge appetitten hos hunden. Prøv at aktivere hunden for at få den til at spise, ved f.eks. at lave nogle træningsøvelser, aktivitetsbold eller lignende som hunden synes er sjovt.

Foderskift
Nægter din hund hårdhændet at spise sit foder, selvom du har prøvet alle tricks for at få den til det, kan du prøve at skifte foder. Smag er af afgørende betydning for, om hunden vil acceptere foderet, hvor hunde rigtig godt kan lide smagen af fedt, og animalske proteiner er generelt mere velsmagende i forhold til planteproteiner. Duft og tekstur spiller også en rolle, og hunde foretrækker for det meste fugtig og lun mad. Fodrer du med tørfoder, kan opblanding med lidt lunken vand derfor muligvis få foderet til at virke mere tiltalende. Hvis du skifter foder, kan der godt gå op til 2 uger før hunden har vænnet sig til det, så det kræver lidt tålmodighed før man kan vurdere, om hunden kan lide den nye smag og konsistens.

Hvis din hund normalt har været god til at spise, og pludselig ingen interesse har for foderet eller generelt stopper med at spise ligger noget andet højst sandsynligt bag, såsom tandpine eller sygdom. Derfor er det vigtig, at søge dyrlæge, hvis din hund pludseligt ændrer spiseadfærd. 

// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science

// Sandra Lund Brudlykke, Cand.Scient i Animal Science

Info

Amanda og Sandra er begge uddannede kandidater i Animal Science fra Københavns Universitet, med speciale i ernæring af hund og kat. De har stor interesse indenfor, hvordan ernæring kan bidrage til vores kæledyrs livskvalitet og længde og mener, at ernæring er en essentiel del for vedligeholdelsen af et sundt kæledyr.

Læs også

Må min hund spise honning?

23-07-2017 12:31, af Anne Ekenberg

Varm te med en citronskive og sødet med honning er vidunderligt, når vi har ondt i halsen. Men også på et sår, så det heler hurtigt. Endelig er en lun pandekage med honning også vidunderligt. Honning har helsegivende egenskaber og smager godt, men er det også godt for vores hunde?

STOR JULEKONKURRENCE: Vind med en ven - uge 2

11-12-2020 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hunden.dk kan vi nu stolt præsentere denne julekonkurrence med flotte præmier fra Arion, Dogcoach, Tholo, Simbas Foder og Hundekroen

 

Konkurrence: Du kan stadig nå det

23-09-2019 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Indtil i morgen klokken 12 kan du nå at deltage i vores store konkurrence, hvor du kan vinde foder fra Essential

Vind foder og godbidder fra Oliver´s

07-06-2013 19:02, af Rikke Larsen
Vind 13,5 kg af OLIVER'S nye kornfrie hundefoder + 4 poser af vores mest populære godbidderpopul

Advarsel: Pas på foder købt i udlandet

05-01-2011 12:45, af Tine Luther
Flere steder i Europa er der solgt salmonellainficeret foder.

Må min hund spise hindbær?

21-07-2017 06:28, af Anne Ekenberg

Hindbær – de skønne, røde bær sammensat af bittesmå frugter, som hver især indeholder et frø, er vidunderlige her i juli måned, hvor de er lige til at plukke. En herlig ingrediens i tærter og marmelade eller blandet med andre frugter til en lække smoothie. Vi mennesker nyder hindbær – nogle gange udtalt himbær, hvilket stammer fra gammel tid – men er de sunde for vores hunde?

Må min hund spise majs?

05-08-2017 17:37, af Anne Ekenberg

På mange marker står majsen strunk og flot – 1,5 m høj – og parat til at blive høstet i næste måned. Efter høsten ligger der masser af majskorn tilbage på markerne, hvilket mange fugle nyder godt af. Men hundene kan nu også godt finde på at nible lidt til majskornene, hvis de kan komme afsted med det. Og er det nu godt for vores hunde?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader