KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Susanne Slot

 

Da jeg så mit navn som BIS-dommer på Europaudstillingen 2023 arrangeret af DKK i Herning, gik der mange tanker igennem mit hoved.

De første følelser var glæde, stolthed og forventning. Glæde over at se mit navn på en så betydningsfuld post. Stolthed over at jeg var fundet værdig til at træffe en så vigtig beslutning. Forventning til at møde så mange pragtfulde hunde og føle dem i mine hænder.

Da jeg havde sundet mig lidt, dukkede andre tanker op. En af dem var ydmyghed. Det er for mig et af de vigtigste ord, når man fungerer som eksteriørdommer. Det er et ord, der bankes ind i hovedet på unge dommere under uddannelse. Udstillerne kommer med deres hunde – gode som mindre gode – til os, og de skal alle have en fair behandling. Dommeren er ikke hovedpersonen, det er hunden. Som eksteriørdommer skal man altid være – eller forsøge at være – objektiv. Man må glemme sine egne præferencer, så længe hunden foran dig lever op til standardens krav.

En anden tanke, der dukkede op, var: Kan jeg gøre det godt nok? Det er et meget åbent spørgsmål, for hvad betyder ”at gøre det godt nok”. Det afhænger helt af hvem, der ser. Er det dig selv, du skal tilfredsstille, eller er det udstillerne, publikum eller dine dommerkollegaer?

En af DKK’s første Allround-dommere M.M. Madsen var i mange år en af mine og KK’s bedste venner. Han var en stor terrier-personlighed og lærte mig utrolig meget om terriere og hundeverdenen. Han var en gentleman i ordets fuldeste betydning. Han viste ydmyghed overfor dommerhvervet og satte aldrig sig selv først.

Da DKK i 1977 arrangerede verdensudstillingen i Herning, dømte M.M. BIS. Han gjorde det med bravur, men det, jeg husker bedst, var interviewet, hvor han begrundede sit valg af de fire, sidste hunde. For ham var alle hundene i BIS af guldkvalitet, men som vi alle ved, er der forskellige karat af guld. Det er værd at huske på.

Da KK og jeg som meget unge i 60’erne stiftede familie, var vi enige om, at en hund skulle være en del af familien. Vi var også enige om, at det skulle være en udstillingshund. Det førte os til DKK og et liv præget af hunde. Det har været et fantastisk liv, og hundene har givet os så meget.

KK fandt sin plads i den organisatoriske del, og jeg gik vejen over udstilling, opdræt og dommeruddannelse. Jeg blev eksteriørdommer i 1980 og Allround-dommer i 2013. Terrierne var mit ståsted. Jeg elsker selvstændige og dominante hunde, der bruger deres medfødte evner på en fornuftig måde. Jeg har gennem årene lært at værdsætte de forskellige racers specifikke egenskaber – en afghaners stolte holdning og vidtskuende blik, en mops’ rullende gang og en lhasa apsos arrogante blik, når du løfter dens pandehår.

Hundeverdenen er et fantastisk sted på godt og ondt. Hunden er et fantastisk dyr. Den giver dig så meget. Den er der altid for dig. Den aflæser dit humør og er klar, når du er det. Når jeg ser tilbage på mine år i hundeverdenen, er det med stor taknemlighed. Den har givet mig fantastiske oplevelser. Jeg har fået lov til at udtrykke min mening om en races udvikling, den har givet mig en dejlig vennekreds og været med til, at jeg har set en stor del af verden.

Jeg ønsker og håber, at ”vores hundeverden” i tiden fremover stadig vil være et sted, hvor man møder andre mennesker, der brænder for denne dejlige sport lige så meget som jeg, og altid husker, at det vigtigste er at sætte hunden i fokus.

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Klumme: Hundeaktivitetscenter DKK Ringsted - De nye forpagtere

24-11-2022 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Klummen i det nyeste nummer af HUNDEN var lidt speciel, da det var forpagterne af det nye hundeaktivitetscenter i Ringsted, der fik ordet og dermed lov til at præsentere sig selv. Du får klummen her

Hvordan gik jeres nytårsaften

01-01-2022 11:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er det blevet 2022. Mange har sikkert festet i går. Vi vil gerne se, hvordan jeres nytår gik med hunden

Glæd dig: HUNDEN udkommer i næste uge

11-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Uge 42 betyder efterårsferie for mange, men det betyder også, at man kan får et nyt eksemplar af HUNDEN. Her er lidt om, hvad du kan læse

Hundens mange knogler

08-04-2011 14:16, af Tine Luther
Mennesket har 206 knogler – hunden kan prale af hele 321!

Hvordan hunde ”ser” med næsen

23-09-2016 09:47, af Kasper Larsson
Hundes næse er vi menneskers overlegen på alle parametre. Når hunden lukkes ud i haven for at tisse, går 90 procent af tiden med et snuse rundt – men hvad er det de snuser efter?

Nu må det stoppe

27-11-2019 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Endnu en gang har en hundeejer fundet lokkende godbidder med farligt indhold på sin tur med hunden. For et par uger siden skete det på Bornholm, nu er det sket i Rungsted

Cavalier fandt brystkræft hos sin ejer

01-08-2012 13:11, af Tine Luther
En cavalier king charles spaniel blev gennem måneder ved med at sætte poterne mod sin ejers ene bryst. Det vistes sig, at ejeren havde en kræftknude præcis der, hvor hunden ”pegede”.

Hver anden dansker aflyser fødselsdage og ferier, hvis hunden ikke kan blive passet

24-10-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse, foretaget blandt mere end 1000 respondenter fordelt over hele landet, viser, at mange danskere aflyser arrangementer for hundens skyld. Det er Dogley, der fungerer som en slags Airbnb for hunde, som står bag den aktuelle hundeundersøgelse

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden