Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En gang imellem sker det at hunde knækker en tand. Oftest ses brudene på en af hundens rovtænder, altså en af de fire, store hjørnetænder.

Deres tænder er meget stærke, og hos den raske hund, knækker tænderne typisk kun hvis de bliver udsat på meget hård påvirkning – eksempelvis hvis hunden bliver påkørt af en bil, bliver udsat for slag eller hvis den bidder i meget hårde ting, som sten.

Hvordan kan jeg se, at min hund har knækket en tand?

Knækkede tænder er smertefulde, og man kan opleve at hunden holder op med at spise eller kun vil spise bløde ting. Det kan også være at den fravælger kødbenene eller legen med pinden. Smerten kan også gøre at hunden virker nedstemt og trist, eller på anden måde ændrer adfærd.

Kigger du på hundens tænder, kan man nogle gange se misfarvninger, der hvor tanden er knækket, eller at tandmarven er blevet synlig. Det kan også ske at tandkødet er hævet eller rødt.

Hvad skal der gøres?

Hvis din hund har knækket en tand, bør den tjekkes hos en dyrlæge. En ubehandlet tand kan være årsag til unødig smerte hos hunden, og der kan tilstøde komplikationer som eksempelvis tandbylder, hvis den ikke får den rette behandling.

Hvordan tilstanden behandles afhænger af hvor slemt tanden er skadet. Det kan ofte være nødvendigt at tage et røntgenbillede af tanden og kæben, for at vurdere omfanget af skaden. Mindre overfladiske skader, der ikke involverer tandens nerve, behøver ikke altid behandles, eller man kan nøjes med en overfladisk behandling. Hvis nerven er beskadiget, men det vurderes at tanden kan blive, kræver det at den rodbehandles og plomberes. Er der eksempelvis opstået bylder omkring bruddet, er tanden flækket på langs, eller er der gået betændelse i tandmarven, kan det være nødvendigt at trække tanden ud.

Hvordan holder jeg øje?

For at være sikker på at man opdager problemer med tænderne, er det en god idé at vænne hunden til, at man jævnligt tjekker dens tænder. Herved kan man holde øje med eventuelle brud, men du kan også se om din hund udvikler problemer med eksempelvis tandsten og tandkødsbetændelse.

 

 

Læs også

Dansk hund BIS 2 ved Euro Dog Show

07-09-2015 09:27, af Tine Luther
Samojedhunden Cabaka's Happy Go Lucky blev Best in Show 2 ved Euro Dog Show 2015. EDS bød også på en række andre, flotte danske resultater.

Pakkebud bidt af hund

12-11-2010 13:02, af Anne Kristine Tollestrup
Torsdag blev et 27-årigt pakkebud bidt i armen af en hund, da han skulle aflevere pakke

Tigerunger adopteret af hund

26-11-2012 13:32, af Tine Luther
En hvid schweizisk hyrdehund har taget et kuld tigerunger til sig. Ungernes mor ville ikke kendes ved dem.

Hjertemislyd

06-04-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?

Von Willebrand’s sygdom – en blødersygdom

10-03-2019 09:02, af Astrid Gerd Holtet

Den arvelige Von Willebrand’s sygdom er en blødersygdom, hvor mangel på et bestemt protein forhindrer blodet i at størkne

Hund har følelserne uden på pelsen første gang den får græs under poterne

27-10-2016 08:59, af Kasper Larsson
Hunden Liszka blev tvunget til at vokse op i et rustent bur. Hendes reaktion første gang hun rører græs er fantastisk

Har min hund feber?

07-12-2017 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader