Hjertemislyd

06-04-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Enhver grundig sundhedsundersøgelse af en hund, vil indbefatte at dyrlægen tager sit stetoskop frem og lytter til hunden. Gennem stetoskopet kan dyrlægen både lytte til hjertet og til lungerne, og høre om alt lyder som det skal.

En af de ting dyrlægen kan finde, når stetoskopet placeres over hjertet, er hjertemislyde, og sådanne mislyde er ofte tegn på alvorlige hjertesygdomme.

Hjertets normale lyd

Et sundt og raskt hjerte, afgiver nogle bestemte og meget tydelige lyde, når det slår. Lyde som let kan høres når et stetoskop placeres hen over hjerteregionen. Disse lyde beskrives typisk som ”lup” og ”dup”. Hvert ”lup” og hvert ”dup” skal være klare og velafgrænsede, så der mellem de to toner, ikke høres andet.

De almindelige hjertetoner opstår i forbindelse med hjertets pumpearbejde. Når hjertet slår, sker det ved at det skiftevis trækker sig sammen og slapper af. I forbindelse med hjerte sammentrækning og afslapning, er der nogle hjerteklapper, der lukker og åbner, for at sikre at blodet løber den rigtige vej rundt i kroppen. Når disse klapper lukkes, dannes der noget turbulens i blodet, som skaber hjertetonerne.

Når hjertet ikke lyder som det skal

Hos nogle hunde kan man høre mere end de velafgrænsede ”lup” og ”dup”, typisk som mere eller mindre tydelige suselyde. Disse lyde opstår som følge af unormale forhold i hjertet, eller unormale forhold i de store kar tæt på hjertet, og giver unormal turbulens i blodet, når hjertet slår.

Når dyrlægen hører en mislyd, vil han eller hun graduere mislyden, alt efter hvor tydeligt lyden høres. Mislyde gradueres fra et til seks, hvor et er den mildeste og seks er den kraftigste.

Når dyrlægen lytter på hjertet, vil han eller hun placere stetoskopet forskellige steder på begge sider af brystkassen. Det gøres blandt andet forbi visse mislyde høres tydeligst visse steder, afhængigt af, hvor i hjertet lyden dannes. Derudover høres nogle mislyde i hjertets sammentrækningsfase, og nogle i hjertets afslapningsfase. Ud fra placering af mislyden, og hvornår i hjertes sammentrækning og afslapningscyklus, den høres, kan dyrlægen i nogle tilfælde komme med et bud på årsagen til mislyden, men vil sjældent kunne stille en sikker diagnose. Ofte vil det være nødvendigt med yderlige undersøgelser, for at bestemme hvad der er galt.

Årsager til mislyde

Mislyde skyldes oftest sygdomme i hjertet. Hos enkelte unge, veltrænede eller drægtige hunde, kan man nogle gange høre mislyde, uden at finde sygdom i hjertet. Her skyldes lydende formentligt turbulens, der dannes fordi hjertet slår meget kraftfuldt.

Flere forskellige tilstande i hjertet kan give mislyde, og blandt de mere almindelige er fejl eller betændelse i hjerteklapperne, svækkelse af hjertevæggen (dilateret cardiomyopati), fejl i hjertets vægge eller tumorer. Ikke alle hjertesygdomme vil forårsage en mislyd.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har problemer med hjertet, bør du altid kontakte en dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Fra HUNDEN: En lille hund med et stort hjerte

17-06-2025 15:23, af Jo-Ann Flarup Nielsen

Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.

Ulvehundene tog hendes hjerte og blev hendes liv

12-06-2025 08:19, af Cecilie Friis Amstrup

Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.

Fra ar på skulderen til armene i vejret

20-05-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Grand danoisen med det store hjerte og den smittende glæde overvandt både modgang og fysiske ar for at nå til tops i udstillingsringen

Sådan gør du din hund klar til nytåret med lydtræning

21-11-2024 11:09, af Cecilie Friis Amstrup

Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.

Diagnose: Kærestesorger

27-04-2023 09:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I tirsdags havde randrusianske Nynne Frederiksen sin hund til dyrlæge, og hun blev noget overrasket over diagnosen

Mangler din hund en del af sit navn?

19-03-2019 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er nu muligt at registrere stamtavlenavne på op til 50 positioner 

Mest populære hunderacer i 2023

26-01-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Omkring hver femte danske familie har en hund i husstanden, hvilket gør de firbenede væsener til danskernes foretrukne kæledyr. Ifølge opgørelser fra Dansk Hunderegister og Dansk Kennel Klub er det forsat labrador retrieveren, der topper listen som den mest populære hunderace i 2023, men der er også nye racer, der har sneget sig ind blandt favoritterne.

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

Hvis en hund blev statsminister?

12-07-2016 13:00, af Kasper Larsson
Ja, hvordan vil Danmark se ud, hvis en hund blev vores nye statsminister? Ville det være til det bedre, hvis vores næste statsminister havde pels, fire ben og et halsbånd?

Dansk model poserer i engelsk hundebog

09-01-2011 12:21, af Tine Luther
Den engelske top-fotograf Tim Flach har begået endnu et mesterværk – denne gang en eksklusiv hundebog med fotos af et væld af forskellige racer i forskellige situationer. En af modellerne er en dansk hund, som fotografen insisterede på at få med i bogen.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet