Gode råd til førstegangskøbere: Det skal du overveje, før du vælger hund

06-10-2021 12:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskets bedste ven er det kæledyr, som flest danskere deler hjem med. Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der bor en hund i hele 20 procent af de danske hjem, men inden man anskaffer sig et pelset familiemedlem, er der en række vigtige overvejelser, man bør gøre sig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

Går du med overvejelser om at anskaffe dig familiens første hund, er du måske allerede blevet overvældet over de utallige racer, der findes. Det er nemlig en stor beslutning at tilføje en hund til familien, og de specifikke behov kan variere meget fra race til race – og fra familie til familie. Derfor anbefaler Sanne Ross, som er chefdyrlæge hos AniCura, at man sætter sig grundigt ind i racerne og vælger gode opdrættere med sund avl, inden man erhverver sig sin første hund:

- At købe hund indebærer en stor glæde, men et endnu større ansvar, og vi ved, at jo bedre ejer og hund matcher hinanden, jo færre udfordringer vil der typisk opstå i hverdagen. Det er derfor vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i forskellige hunderacer og ikke mindst overvejer egne behov, inden man tager den endelige beslutning, lyder det fra Sanne Ross, der deler ud af en række gode råd, som førstegangskøbere med fordel kan overveje, inden de lægger sig fast på én specifik race.

 

Bid mærke i hundens sind

Hunde er lige så forskellige som os mennesker, og selvom det siges, at hunden er menneskets bedste ven, bør man nøje overveje, hvilken personlighed der passer bedst ind i ens hverdag, familie og rutiner. De mest loyale racer følger deres ejere i tykt og tyndt, mens selvstændige racer har større tendens til at gå egne veje.

- Hvis du betegner dig selv som en entusiastisk hundetræner og ikke er bange for lidt modstand til hundetræning og i hverdagen generelt, kan du med fordel kigge efter en finsk spids eller en cairn terrier, som begge er selvstændige hunderacer. Hvis du derimod er på udkig efter en hund, som følger dig i tykt og tyndt, kan du eksempelvis gå efter en labrador eller en golden retriever, som begge elsker den menneskelige kontakt, forklarer Sanne Ross.

 

Gå efter et energiniveau, der matcher dit eget

Hundes aktivitetsniveau varierer mere, end man skulle tro. Nogle racer er avlet til at være brugshunde, hvorimod de såkaldte selskabshunde har ét grundlæggende formål i livet: at være medlem af familien.

- Alle hunde skal luftes og stimuleres dagligt, men graden af aktivitet afhænger i høj grad af hunderacen. Hvis man lever et aktivt liv og ønsker at tage sin hund med på farten, kan man for eksempel kigge efter en nova scotia eller en border collie, forklarer Sanne Ross og fortsætter:

- Hvis man derimod ikke har behov for en aktiv følgesvend, kan man med fordel kigge efter de mindre selskabshunde som eksempelvis en bichon havanais eller pomeranian, som kun kræver minimal aktivering.

 

Find kammen frem

Inden man inviterer en ny pelset ven ind i hjemmet, er det vigtigt at overveje, hvor meget tid og overskud man har til pelspleje i hverdagen. Korthårede hunde kræver normalt ikke den store pelspleje, hvorimod lang- og ruhårede racer typisk kræver ugentlig pleje. Som førstegangskøber kan man også godt blive forskrækket, når man oplever, hvor meget nogle racer fælder:

- Nogle hunde fælder mere end andre, og det er især racer som labrador og golden retriever, som er kendte for at efterlade lodne spor rundt omkring i hjemmet. Hvis man er på udkig efter en hund, der ikke fælder, skal man holde øje med racer, der har lang pels uden underuld som eksempelvis en puddel eller en coton de tuléar, afslutter Sanne Ross.

Anicura har desuden lavet en fin lille online test, hvor man kan finde ud af, hvilken hund, der passer bedst til din familie. Find testen her.
 

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan hjælper du din hund nytårsaften

19-12-2023 20:59, af Anne Cecilie Sohl

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet