BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

K9-biathlon er lidt af en ”tunge-twister” – men bag navnet gemmer sig en fantastisk sport: Forhindringsløb for hund OG ejer! (Læs mere i mit tidligere blogopslag). For mig er det den ultimative sport at dyrke med sin hund fordi den indeholder virkelig mange elementer fra hundetræning: Skal man være gode til K9-biathlon, så handler det både om kondition og styrke – men lige så meget om samarbejde, tillid, koordination, balance og miljøtræning. Alle sammen ting som også er gode at træne i hverdagen for at få en velafbalanceret, rolig og tillidsfuld hund. Når Frida og jeg løber disse løb, er det derfor den ultimative test af alle de øvelser og træning, vi har lavet nærmest hver dag, siden hun var hvalp. Til løbet denne lørdag var det bare den fedeste fornemmelse at mærke alting lykkes. Tror alle os, som dyrker hundesport af forskellig art, kender det: Vil det nu lykkes, ”når det gælder” – og hvor skønt det føles, når alt bare ”klapper”.

Først og fremmest vil jeg dog gerne begynde med at nævne, at alle, som har lyst, endelig bare skal kaste sig ud i sporten: Man behøver på ingen måde at være verdensmester for at være med. Det vigtigste er, at man har det godt sammen og lader være med at presse sin hund til noget, den ikke er klar til. Så hellere gå udenom en forhindring. Det er man ALTID velkommen til. For at ens hund skal få en god oplevelse er det dog en fordel, at den er tryg ved andre hunde og forskellige miljøer – for der er mange hunde på banen og i området – og selvom man løber selv, så kan man dog fx blive overhalet eller selv skulle overhale. Så tænk over, om din hund vil blive for stresset af oplevelsen og ellers hvordan du bedst kan træne lidt hjemmefra. Her er utallige muligheder: almindelig miljøtræning, balanceøvelser, samarbejde.

Vi bliver ofte spurgt, hvordan vi træner – og hvad der skal til for at få en ”perfekt” K9-hund, så lad mig forsøge at beskrive det lidt nærmere i forhold til de ting, man oplever under et løb.

I lørdags startede dagen med ankomst til pladsen. Her var mange hunde og ”leben” med biler, telte, stande, flag, og mikrofon-speak. Mange ting at forholde sig til for en hund. Og her tænkte jeg tilbage på al den miljøtræning, vi har lavet sammen fra Frida var helt lille: Ud og sidde og ”se på verden”, være med i byen, i byggemarkedet, på torvet, på loppemarked, cafe osv. så hun lærte at slappe af i mange forskellige situationer. Når starten går til løbene, er det også en del hunde, som er samlet, så her har vi en fordel i, at Frida er god til at være rolig omkring andre hunde og har lært ikke at hilse på alle. Også ude på banen, når man fx overhaler, er det godt at hun ved, at vi ikke altid hilser, så man kan komme trygt udenom andre hunde. I rigtig mange andre sammenhænge er det også virkelig nyttigt med en hund, som ikke skal deltage i hele verden, og vi har også trænet meget ”ro på post”, som det hedder i retrieververdenen. Så Frida kan sidde helt stille og vente selvom der sker en masse omkring hende – og BUM! – når hun får signalet til at vi skal afsted på race, så flyver hun afsted.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Første forhindring til K9-biathlon for alle var tømmerflåden. Her skal hunden både op på tømmerflåden fra søbredden, holde balancen og blive på mens ejeren trækker flåden over vha. et reb. En fantastisk forhindring – det kræver både koordination, balance, tillid og ro, hvis den skal gennemføres perfekt. Og her har vi haft glæde både af miljøtræningen og den hundefitness vi jævnligt laver fx med balance på træstammer, fitnesspuder osv. Jeg tror bestemt også, at jo mere vi træner sammen og oplever forskellige ting på en positiv måde, jo mere får man opbygget samarbejde og tillid. Og det at hunden stoler på en undervejs, er bare guld værd.

Banen bestod herefter af en blanding af løb over græsmarker, gennem skov og på små snørklede stier – og forhindringer undervejs. Her får man prøvet evnerne til at løbe sammen af. I canicross øver vi meget signalerne til samarbejde: fx højre, venstre, vent osv. – og når disse er på plads, er det bare en skøn oplevelse at løbe sammen. Frida løber foran mig og trækker som ”hjælpemotor” – og det skal også trænes, særligt hvis ens hund er vant til at arbejde mest ved siden af en, fx gå i plads. Så må der opmuntres ift. at arbejde mere selvstændigt foran/fremad samtidig med at hunden stadig skal have fokus på ens signaler om retning osv.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Forhindringerne er op til banebyggerens kreativitet. Typisk skal man fx kravle under, gennem, over ting: kan være halmballer, store traktordæk, presenninger, net – gerne med lidt – eller meget - mudder og vand involveret. Og der kan være rutschebaner, slidsker, trillebørskørsel og andre udfordringer. Alle sammen med fokus på at man skal gennemføre sammen og have en hund som er tillidsfuld nok til at kaste sig ud noget nyt. Her kommer erfaringerne fra dagligdagen og forskellige slags træning ind. Vi laver ofte noget sjovt og anderledes på gåturene: Finder måske lige en træstamme at kravle på eller en legeplads hvor vi kan rutche eller lave balancetræning. Kun fantasien sætter grænser, og Frida er vant til så mange forskellige udfordringer og ved at det altid betyder ros og godbidder. Så til løbet kunne jeg mærke denne tillid hun har ved, at hun ikke tøvede ved forhindringerne, men bare kastede sig ud i det hele. Nej vent: Det er ikke helt rigtigt: Den allersidste ”forhindring” var to havesprinklere – og der forsøgte hun altså at snige sig udenom. Og jeg morede mig også halvvejs, da vi skulle svømme sammen (en ekstra udfordring for dem på den lange rute): Her tænkte hun først ”jeg kan da sidde på skulderen, mens du svømmer” – så der måtte vi lige komme til enighed om, at det nok var nemmere at svømme side om side.

En helt anden historie er så, hvor god den tobenede er til forhindringerne! Personligt er jeg bestemt det svage led på vores lille team: Som løber er jeg ikke just smidig, så Frida må ofte vente tålmodigt mens jeg får krabbet mig gennem tunnellerne eller gennem traktordækkene.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Efter knap 12 km og 40 forhindringer kom vi så i mål: Møgbeskidte, våde, trætte – men først og fremmest bare glade efter at have haft en fest derude på banen. Jeg bliver altid helt ”høj” af at mærke det samarbejde, vi har opbygget. At løbe sammen som et team er en fantastisk oplevelse. Så om du er begynder eller mere øvet, så håber jeg, at du også har lyst til at prøve K9-biathlon med din hund. Man kan gå, løbe eller lunte turen – det vigtigste er at have det sjovt og få en god oplevelse sammen. Det som ikke fungerer på dagen, ja det tager man med hjem og træner på til næste gang. Næste K9-biathlon for alle bliver i pinsen 2022. Og ellers kan man på Sjælland prøve sporten til Sensommerløbet d. 25/9. Og indtil da er det bare med at se sig omkring på de daglige gåture eller i haven og få gang i balance- og miljøtræningen. Jeg er sikker på, at I vil få mange sjove oplevelser med at træne sammen.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Husk lige tandbørsten!

18-01-2022 08:26, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet

BLOG: Hip hurra for hundeløb!

21-04-2021 08:49, af Karoline Sidelmann Brinch

Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden