Aortastenose – en medfødt hjertedefekt

04-09-2018 08:11, af Astrid Holtet

Aortastenose er en medfødt defekt i hjertet, der i sidste ende kan være dødelig for hunden. Vi ser lidt nærmere på sygdommen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hovedpulsåren – eller aorta – er et stort blodkar, der udspringer fra hjertet. Pulsåren fører blod og livsvigtigt ilt væk fra hjertet og ud i kroppen.

I nogle tilfælde fødes hunde med en unormal indsnævring på den første del af hovedpulsåren. Indsnævringen øger trykket i karret, og hjertet skal arbejde hårdere for at presse blodet ud i kroppen. Det hårde arbejde, kan med tiden gøre at hjertet svækkes, så det begynder at pumpe dårligere. Sker det, får hunden ikke ilt nok ud i kroppen, og dermed kan den ikke længere fungere optimalt. Belastes hjertet for meget, vil det i sidste ende kunne udvikle sig til et livstruende hjertesvigt.   

Symptomer på aortastenose
Hunde med aortastenose i mild eller moderat grad kan ofte leve et normalt liv uden symptomer, mens hunde med en mere udtalt indsnævring kan udvikle symptomer på nedsat hjertefunktion, og i sidste ende kan tilstanden føre til at hunden dør som følge af hjertesvigt.

Symptomer ved aortastenose og begyndende hjertesvigt kan blandt andet være:

  • Nedsat energiniveau eller nedsat præstationsevne
  • Anstrengt vejrtrækning
  • Hoste

Nogle hunde kan også udvikle et akut hjertesvigt og dø uden tydelige, forudgående symptomer.

Hvordan behandles sygdommen?
Behandlingen af hunden afhænger af hvor meget hunden er påvirket af sygdommen, og behandlingen skal tilpasses den enkelte hund. Ofte vil man vælge at behandle hunden med noget medicin, der aflaster hjertet, for på den måde at forebygge et hjertesvigt. Udvikler hunden begyndende hjertesvigt som følge af indsnævringen, gælder det om at mindske belastningen på hjertet og støtte hjertets funktion gennem den rette medicinske behandling, som oftest vil bestå af flere forskellige typer af medicin. Når hjertet ikke pumper ordenligt, vil nogle hunde få vand i lungerne, der hæmmer lungernes evne til at optage ilt. Sker det, kan hunden behandles med vanddrivende medicin.

En arvelig lidelse
Aortastenose er en arvelig tilstand og visse racer er i særlig risiko for at udvikle sygdommen. Det gælder blandt andet boxer, golden retriever, schæfer, og flere andre racer. Der bør derfor tages højde for sygdommen i avlsarbejdet.

Læs også

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Leo er død

18-02-2023 10:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I nat døde Leo fra duoen Sussi og Leo efter længere tids sygdom. Leo var et menneske med stor kærlighed til hundene

Simon Christensen: Udstillingen på Bornholm står mit hjerte nært

18-08-2018 10:53, af Marie Helene Rigård Rohleder

Siden 2003 har Simon Christensen været fast mandskab på alle DKK’s hundeudstillinger. Men for den indfødte bornholmer er udstillingen på solskinsøen den bedste.

Pulmonalstenose hos hunde

22-07-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Forsnævring af lungepulsåren, der får blodet til at løbe hurtigere igennem lungepulsåren, er en almindelig, og ofte arvelig, hjertesygdom hos hunde

Persisterende ductus arteriosus hos hunde

03-08-2019 14:24, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan fødes med en række forskellige hjertefejl – en af dem er persisterende ductus arteriosis, der med tiden kan ende i hjertesvigt

Slanketip til hunde

29-01-2012 09:00, af Tine Luther
Fede hunde får lettere diabetes, hjerte- karsygdomme og andre lidelser – akkurat som mennesker. Det er usundt for hunden at være for tyk – og det kan hæmme den ift. dens aktiviteter. Her få du nogle slanketip til hunden.

Dilateret kardiomyopati – når hjertet bliver for stort

31-07-2018 08:10, af Astrid Holtet

Dilateret kardiomyopati, forkortet kendt som DCM, er en tilstand i hjertet, hvor hjertekamrene vokser – og det nedsætter hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen. I sidste ende kan dilateret kardimyopati ende i hjertesvigt

Hjemløs hund vælger selv sin ejer

15-08-2016 09:50, af Kasper Larsson
En hjemløs hund stjæler en stewardesses hjerte med sin stædighed. Over et halvt år venter hunden ude foran hotellet, hvor hun bor

Symptomer på endokardiose

10-07-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Endokardiose, eller myxomatøs mitral valvulær sygdom, er en tilstand i hundens hjerteklapper. Sygdommen er arvelig, men symptomerne ses først senere i livet, og kan i værste fald ende i hjertesvigt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.