Allergi er blevet mere udbredt hos hunde

23-03-2021 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er en stærkt øget forekomst af allergi hos hunde, noget, det er klogt at tage med i sine overvejelser, hvis man står for at skulle købe ny hund. Agria Dyreforsikring kommer her med deres råd og vejledning ift. hunde og allergi

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Hver femte hund, der besøger dyrlægen, kommer pga. hud- og øreproblemer. Ikke alle hud- og øreproblemer skyldes allergi, men det er ofte tilfældet. Hvor vi mennesker som regel får allergisymptomer som kløende øjne og en næse, der løber, får hunde i stedet symptomer fra ører og hud. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Som ejer bør man reagere, hvis hunden begynder at klø sig, ryste meget på hovedet (pga. irritation i ørerne), får røde øjne, røde ører, våde poter med røde misfarvninger i pelsen (fordi hunden slikker poterne), hudforandringer eller tilbagevendende diarré. Symptomer som disse kan naturligvis også have andre årsager, men de er typiske for allergihunde. Har en hund først fået allergi, er det en kronisk lidelse, den skal leve med resten af livet, så det er godt at få den udredt og i behandling hurtigst muligt. Allergi overfor emner, der indåndes (atopi), viser sig typisk hos hunde, når de er mellem seks måneder og tre år gamle. Allergi mod fødevarer viser sig som oftest, inden hunden er et år gammel.

 

Allergi er arveligt

Man bør derfor ikke avle på en hund med allergi, da risikoen for at hvalpene udvikler allergi er stor. Hvis begge forældre har allergi, viser offentliggjorte undersøgelser, at risikoen for at afkommet bliver allergisk er 65%. Hvis en forælder har allergi, er risikoen 21 – 56%. Udvikler din hund allergi, er det derfor vigtigt, at du kontakter din hunds opdrætter og orienterer om din hunds sygdom. Herved kan din opdrætter tage højde for din hunds diagnose i sin fremtidige avl.

 

Nogle hunderacer er mere udsatte
Ingen hunderacer kan se sig fri for allergi, men der er nogle hunderacer, der optræder hyppigere end andre i allergi-statistikkerne.

Skal du have ny hund, kan du med fordel undersøge, hvilke racer der har udfordringer med allergi og anden sygdom eller skade. Agria Breed Profiles er racestatistikker, der giver et unikt indblik i, hvilke sygdomme og skader den enkelte hunderace kommer ud for. 

Har du valgt en hunderace, der er disponeret for allergi, er det en god ide at sætte dig ind i, hvordan du bedst kan forebygge allergi hos din hund. På den måde kommer I godt fra start, og du kan måske helt undgå, at din hund får symptomer på allergi.

 

Atopi – hvad stiller man op?
Dyrlægen vil udelukke evt. andre årsager til symptomerne og dernæst foretage diverse undersøgelser. På baggrund af prøvesvar og hundens symptomer, stiller dyrlægen allergidiagnosen. Langt de fleste hundes allergi skyldes støvmider (80% af hunde i Skandinavien med allergi har denne form). Flere allergier kan behandles med såkaldt hypersensibilisering, der består af en række indsprøjtninger af ganske små mængder af det, hunden er allergisk overfor. Det virker som oftest godt – men desværre ikke altid. Samtidig skal der støttes op om en sund hud ved at vaske hunden med en særlig shampoo og servere et allergivenligt foder. Der er efterhånden en del behandlingsmuligheder for en hund med allergi, og der udvikles hele tiden nye.

 

Foderallergi
Hunde kan, igen ligesom mennesker, være allergiske over for visse fødeemner. Her kan du i samarbejde med dyrlægen finde frem til et specialfoder, som hunden kan tåle, og derefter introducere forskellige fødeemner i ganske små mængder, for at finde ud af, hvad den ikke kan tåle. Det duer IKKE at prøve forskellige fodertyper en ad gangen, fordi det meste hundefoder indeholder mange forskellige ingredienser, så man ikke kan holde styr på, hvad det egentlig er, hunden får at spise. Det er en god ide at lægge en plan i samråd med dyrlægen.
Da det desværre er almindeligt med både atopi og foderallergi (44% af hunde med atopisk allergi er også allergiske over for foder), må hunden som regel spise specialfoder hele livet. Alt i alt kræver det, at du tager nogle hensyn i hverdagen, men hvis du tager dine forholdsregler og holder dig til det, der virker, kan hunden ofte få god livskvalitet.


 

Det kan du selv gøre
Du kan holde din hund sund ved at undgå godbidder og foder med mange tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Du kan bl.a. lave godbidderne selv baseret på den viden, du har om, hvad hunden er allergisk overfor.

Du kan have fokus på at styrke hudbarrieren, bl.a. ved at give forskellige fodertilskud, f.eks. omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Det kan reducere kløen og styrke huden mod sekundære bakterie- og svampeinfektioner, som hunde med allergi ofte får.

 

Du kan:

 

  • Undgå at hunden kommer i kontakt med det, den ikke kan tåle
  • Fodre med allergivenligt foder
  • Give fodertilskud, der støtter op om en sund hud
  • Bade hunden med specialshampoo
  • Gøre rent
  • Soignere belastede hudområder hyppigt (læbefolder, øregange, mellem trædepuderne, mm.) 

 

Disse fødeemner optræder hyppigst blandt det, hunde ikke kan tåle

  • Æg
  • Kylling
  • Nødder
  • Svinekød
  • Hvede

 

Læs også

Pas på din hund: Nu starter sæsonen for pollenallergi

12-04-2023 08:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Astma-Allergi Danmark har netop udsendt de første pollental, og ifølge prognoserne kan pollen allerede nu resultere i ubehag som løbende næser og irriterede øjne hos allergiske danskere. Men det er ikke kun mennesker, som lider af pollenallergi - det samme gør sig gældende for hunde, der også kan være utrolig generede af pollen hen over foråret og sommeren, lyder det fra chefdyrlæge

Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

Forebyg lopper nu

20-10-2015 12:33, af Tine Luther
Efter sommerens høje luftfugtighed er der øget risiko for, at der er kommet lopper i dit hjem. Hunde får kattelopper, og hvis du ikke forebygger loppeangreb, kan dit hjem i løbet af få uger blive invaderet af tusindvis af lopper. De er i sig selv irriterende, men de kan desuden give allergi.

Antallet af hunde med allergi vokser fortsat

09-05-2013 08:27, af Tine Luther
Pollensæsonen har fået en flyvende start, og mange hundeejere ved ikke, at hunde også kan være allergiske. De seneste 8 år er diagnoser, der har med allergi og hudproblemer at gøre, fordoblet i Agrias skadesstatistik. Symptomer, der kan være tegn på allergi, er bl.a. tilbagevendende øreproblemer, eller at hunden bider og slikker i poterne.

Atjuuu! Også hunde får pollenallergi

21-05-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Agria Dyreforsikring hører man om mange allergiramte hunde. De bliver testet hos dyrlægen, og en del af dem er “kun” allergiske over for pollen – præcis som mennesker

Hunde og allergi

26-12-2011 08:00, af Tine Luther
Undersøgelser tyder på, at hunde modvirker allergi hos børn.

Når hunden får høfeber

21-01-2020 12:00, af Astrid Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Allerede nu er der sat gang i pollensæsonen, og det kan allergiske hunde måske også mærke

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.