Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

Copyright Ridehesten.com

En femtedel af alle hunde, som kommer til dyrlægen i dag har en eller anden form for hudproblemer. Atopisk dermatitis er allergi mod luftbårne partikler såsom pollen, husstøvmider og støv. Allergi forekommer relativ ofte og giver kronisk kløende hud- og øreproblemer, hvor immunforsvaret simpelthen overreagerer, hvilket medfører betændelse og vævsskader.

Forskel på børn fra Sverige og Pakistan

Hos børn har forskere studeret sammenhængen mellem, hvilke bakterier man har i tarmen, og hvorledes immunforsvaret udvikles. Man har for eksempel konstateret, at svenske børn får deres tarmbakterier meget senere end børn i Pakistan. Det er én af grundene til at tro, at svenske børn i højere grad udvikler allergi end pakistanske børn.

I maj 2013 indledtes på Premune, som er et nichefirma inden for lægemidler til dyr, et studie, som skulle finde en måde at stimulere immunforsvaret på ved at udvikle en forebyggende behandling mod atopisk dermatitis og andre former for allergier hos hunde.

Hver 10. hund anses i dag for at lide af en eller anden form for allergi, og der findes omkring 20 racer, som er særlig disponerede for at udvikle allergi. Forskerne i Premune-projektet valgte derfor de tre racer; staffordshire bullterrier, fransk bulldog og west highland terrier.

Selve projektet

I projektet indgik 142 hvalpe af de tre racer, som blev delt i tre grupper: En gruppe fik en høj dosis SEC2, som er et protein, der aktiverer immunforsvaret, en anden gruppe fik en mellem dosis SEC2, og endelig fik den sidste gruppe blot et placebo. Forsøget var dobbeltblindt, så hverken forskerne eller deltagerne vidste, hvilke hvalpe som tilhørte de forskellige grupper. Hvalpene fik SEC2/placebo, da de var 7-18 dage gamle, og behandlingen blev gentaget hver anden dag i alt tre gange. Desuden fik hvalpene taget blodprøver, da de var hhv. 2, 3, 4, 6, 12, 18 måneder gamle.

Manglende resultater

Da projektet var afsluttet, kunne man konstatere, at man ikke havde opnået det ønskede resultat. Der var ingen signifikant forskel på de hvalpe, som havde fået SEC2, og de hvalpe, som havde fået placebo. Det er dog ikke unormalt, at resultaterne udebliver. 90% af alle forskningsprojekter opnår ikke de ønskede resultater, siger Berndt Klingeborn, pensioneret professor og ordfører i både Agria og den svenske kennelklubs forskningsfond.

Man ser flere årsager til, at effekten ikke blev den ønskede. For eksempel kunne man have startet behandlingen med SEC2, da hvalpene var endnu yngre end de syv dage, eller man kunne have givet et større antal doser. Forskerne bag projektet mener nu alligevel, at studiet har været meningsfuldt.

– Premune tror fortsat meget stærkt på konceptet med tidlig immunaktivering, siger firmaets dyrlæge Viktor Karlsson. – Vi håber naturligvis, at projektet med fortsat forskning fra Gøteborg kan genoptages i fremtiden, da potentialet med en præventiv behandling af atopisk dermatitis bliver vel modtaget af hundeejere, kennelklubber og kommercielle producenter af veterinærlægemidler på globalt niveau, forsætter Viktor Karlsson.

Gengivet med tilladelse fra Agria

Kilde: Agria og Svensk Kennel Klubs forskningsfond, Premune.dk

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.