Voldsomt frostvejr på vej: Efterlad aldrig din hund i en kold bil

05-01-2024 09:52, af Anne Cecilie Sohl

De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser.

Copyright Ridehesten.com
Når temperaturen falder til frysepunktet, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på sit kæledyr, hvis de efterlades i en bil. Kulden kan nemlig gå hårdt ud over dyrene og få ubehagelige konsekvenser. Foto: AdobeStock

Når temperaturen falder til frysepunktet, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på sit kæledyr, hvis de efterlades i en bil. Kulden kan nemlig gå hårdt ud over dyrene og få ubehagelige konsekvenser.

En opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 viser, at 52 personer henvendte sig i 2023, fordi de var bekymrede for en hund, der var efterladt i en kold bil.

- De fleste ved, at man ikke skal lade en hund sidde i en varm bil, men det modsatte kan faktisk være lige så problematisk. Hunde fryser også, særligt hvis de ikke har en kraftig underuld, så det er vigtigt at være opmærksomme på temperaturen. Hvis man selv kunne komme til at fryse, så er der en god sandsynlighed for at ens hund også kunne komme til at fryse, siger Jens Jokumsen, Familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Samme temperatur ude og inde

Jens Jokumsen opfordrer derfor til, at man lader sin hund blive hjemme når man skal ud og handle eksempelvis. Hvis temperaturen ligger under frysepunktet, så vil bilen lynhurtigt blive kold, hvis motoren er slukket, og hunden har ikke mulighed for at bevæge sig og på den måde holde varmen.

- Selv om hunden kan virke trist over, at du forlader hjemmet, vil det til enhver tid være bedre for den at blive hjemme i et varmt hus, frem for at sidde i en iskold bil, der kan gøre hunden syg. I værste fald kan det ende med at tage livet af den, understreger Jens Jokumsen.

En tommelfingerregel er, at når udetemperaturen rammer omkring 0 grader, falder temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme helt ned på 0 grader. Så temperaturen svarer til udendørs.

Fakta
Forholdsregler for dyr i bilen

Er det absolut er nødvendigt kortvarigt at efterlade sin hund i bilen, er det vigtigt at følge nogle enkle forholdsregler.

  • Lad hunden sidde i bilen i kortest mulig tid.
  • Sørg for lune tæpper, et lunt underlag og et dækken eller andet varmt, så hunden har mulighed for at holde varmen.
  • Efterlad gerne bilen med varme på, hvis muligt.
  • Læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.
  • Nu mindre hunden er, jo dårligere tåler den ofte kulden. Vær derfor opmærksom på din hunds størrelse, pels og reaktioner når det bliver koldt udenfor. Omkring minus 6 grader kan de fleste hunde ikke tåle at være i alt for længe ad gangen.
Fakta
Sådan hjælper du et dyr med hypotermi eller frostskader
  • Hvis hunden har fået kuldeskader i ører, poter, halespids, næse eller pung, er vigtigt ikke at forsøge at massere området varmt igen, det kan skade yderligere. 
  • Hunden skal opvarmes på en passiv måde, hvilket betyder enten med tæpper eller kropsvarme fra et menneske.
  • Hunden kan også få tilbudt lidt lunt at drikke, evt. med lidt sukker i, da det giver energi.
  • Hvis du ikke selv kan komme til at hjælpe dyret, ring 114 til politiet eller 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.
  • Dyreejere til et dyr med hypotermi eller frostskader bør kontakte en dyrlæge øjeblikkeligt.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.