Titertest – hvad er det?

13-08-2018 08:20, af Astrid Holtet

Titertest tilbydes hos flere og flere dyrlæger rundt omkring i landet – men hvad måler de egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Titertests bliver tilbudt hos stadig flere dyrlæger rundt omkring i Danmark, og den viser om hunden er beskyttet over for nogle de sygdomme, den kan være vaccineret imod.

Antistoffer er en del af kroppens forsvar mod sygdomme
Når en hund bliver udsat for en virus eller noget andet sygdomsfremkaldende, går kroppens immunforsvar i gang med at bekæmpe den. En af de ting der sker, er blandt andet at kroppen begynder at danne antistoffer mod virussen. Antistoffer er små molekyler, der kan genkende og binde sig til virussen og hjælper kroppen med at nedkæmpe sygdommen.  Disse antistoffer kan blive i kroppen i længere tid efter hunden er blevet rask, og skulle det ske at hunden møder den samme type virus igen, kan den hurtigt slå den ned og undgå at blive syg.

Vacciner få kroppen til at danne antistoffer
Når man vaccinerer en hund mod en sygdom, får man hundens immunforsvar til at danne antistoffer, uden at gøre hunden syg, og på den måde opnår hunden en længerevarende beskyttelse mod sygdommen. Gennem vaccinationen kan man beskytte sin hund mod sygdomme, der ellers er livsfarlige, og som er svære at behandle. De fleste hunde vil have antistoffer i kroppen i en del år efter en vaccinationen, men hvor lang tid, kan være lidt forskelligt fra hund til hund.

Titertest måler antistofniveauet
Når man laver en titertest måler man niveauet af antistoffer i hundens blod, og det er muligt at måle niveauet af antistoffer mod flere af de sygdomme, som hunde vaccineres mod. På den måde kan man måle om hunden har nok antistoffer til at være beskyttet, hvis den skulle komme i kontakt med sygdommen. Ved at lave en titertest, kan man altså måle om ens hund er dækket af sine vacciner, eller om det er nødvendigt med en ny vaccination – på den måde undgår man at vaccinere, hvis det ikke er nødvendigt, og hos DKK sidestilles en positiv titermåling med en vaccination

Du kan læse mere om titertest på DKK’s hjemmeside

 

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

Biopsi – hvordan og hvorfor?

27-09-2020 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Udtagning af biopsier bruges i de fleste dyreklinikker i Danmark – men hvad er en biopsi, hvordan udtages den og hvad bruges den til?

Symptom – vægttab

23-05-2022 09:45, af Astrid Holtet

Har din hund svært ved at holde en fornuftig kropsvægt, kan det være udtryk for at den forbrænder mere energi end den indtager, men det kan også være tegn på en lang række forskellige sygdomme

Pemphigus – når kroppen angriber sig selv

21-05-2019 08:00, af Astrid Holtet

Pemphigus er en autoimmun sygdom i hundens hud, hvor kroppen angriber sig selv og forårsager alvorlig skade

Hunde er gode for økonomien

12-01-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra Sverige viser, at hunde og katte har en positiv virkning på nationaløkonomien

Kronisk øregangsbetændelse hos hunde

24-10-2021 09:00, af Astrid Holtet

Langvarige øregangsbetændelser hos hunde er almindelige, men kan være til stor gene for hunden og svære at komme af med

Sådan undgår du hot spots hos din hund

09-06-2025 07:18, af Cecilie Friis Amstrup

Når huden pludselig bliver rød, fugtig og kløende, kan det være starten på et smertefuldt hot spot. Særligt i de varme måneder bør hundeejere være ekstra opmærksomme.

Dyrlæge: Fyrværkeri strider mod loven

30-12-2019 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrlæge Lise Rovsing beskylder i et debatindlæg i Berlingske afskydning af fyrværkeri for at stride mod dyreværnsloven

Ultralydsundersøgelser – hvordan og hvorfor?

05-05-2021 08:00, af Astrid Holtet

Ultralydsundersøgelser er et almindeligt værktøj, som ofte bruges af dyrlæger, når de skal finde ud af, hvad en hund fejler – men hvad er en ultralydsundersøgelse og hvorfor bruges den?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

30 titler og fødselsdag skal fejres

09-07-2025 06:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.