Titertest – hvad er det?

13-08-2018 08:20, af Astrid Holtet

Titertest tilbydes hos flere og flere dyrlæger rundt omkring i landet – men hvad måler de egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Titertests bliver tilbudt hos stadig flere dyrlæger rundt omkring i Danmark, og den viser om hunden er beskyttet over for nogle de sygdomme, den kan være vaccineret imod.

Antistoffer er en del af kroppens forsvar mod sygdomme
Når en hund bliver udsat for en virus eller noget andet sygdomsfremkaldende, går kroppens immunforsvar i gang med at bekæmpe den. En af de ting der sker, er blandt andet at kroppen begynder at danne antistoffer mod virussen. Antistoffer er små molekyler, der kan genkende og binde sig til virussen og hjælper kroppen med at nedkæmpe sygdommen.  Disse antistoffer kan blive i kroppen i længere tid efter hunden er blevet rask, og skulle det ske at hunden møder den samme type virus igen, kan den hurtigt slå den ned og undgå at blive syg.

Vacciner få kroppen til at danne antistoffer
Når man vaccinerer en hund mod en sygdom, får man hundens immunforsvar til at danne antistoffer, uden at gøre hunden syg, og på den måde opnår hunden en længerevarende beskyttelse mod sygdommen. Gennem vaccinationen kan man beskytte sin hund mod sygdomme, der ellers er livsfarlige, og som er svære at behandle. De fleste hunde vil have antistoffer i kroppen i en del år efter en vaccinationen, men hvor lang tid, kan være lidt forskelligt fra hund til hund.

Titertest måler antistofniveauet
Når man laver en titertest måler man niveauet af antistoffer i hundens blod, og det er muligt at måle niveauet af antistoffer mod flere af de sygdomme, som hunde vaccineres mod. På den måde kan man måle om hunden har nok antistoffer til at være beskyttet, hvis den skulle komme i kontakt med sygdommen. Ved at lave en titertest, kan man altså måle om ens hund er dækket af sine vacciner, eller om det er nødvendigt med en ny vaccination – på den måde undgår man at vaccinere, hvis det ikke er nødvendigt, og hos DKK sidestilles en positiv titermåling med en vaccination

Du kan læse mere om titertest på DKK’s hjemmeside

 

Læs også

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

Biopsi – hvordan og hvorfor?

27-09-2020 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Udtagning af biopsier bruges i de fleste dyreklinikker i Danmark – men hvad er en biopsi, hvordan udtages den og hvad bruges den til?

Underholdende test af K9 biathlonbane

09-04-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Lilleskov Hundedage løber af stablen på Rosenholm Slot 31. maj til 2. juni, er det blandt andet med et stort K9 Biathlonløb. I weekenden blev flere af forhindringerne testet

Syv søde hvalpe hos dyrlægen (video)

12-12-2017 06:54, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job, og her tumlede syv skønne hvalpe ind på klinikken for at få et sundhedstjek og blive basisvaccineret og chipmærket, så de er helt klar til at blive hentet af deres nye ejere. Se video fra konsultationen her: 

Sådan giver man hunden øjendråber

23-08-2022 08:24, af Astrid Holtet

Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber

Ny dyrlægeklinik på vej efter milliondonation

20-12-2023 10:23, af Anne Cecilie Sohl

I januar 2024 starter opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik på Nordjyllands Internat, der skal bidrage til at sikre, at man i fremtiden kan hjælpe endnu flere dyr samt fremme den faglige behandling. Drømmen om egen dyrlægeklinik på internatet bliver realiseret som følge af en donation på 4,4 millioner kroner fra den nordjyske fond Melsen Fonden.

Dronninglund Dyreklinik reddet efter at have krydset målstregen

08-12-2022 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et sandt drama har den sidste uge udspillet sig på Dronninglund Dyrekliniks facebookside. Heldigvis er det et af den slags dramaer med en lykkelig slutning

Hundens vægt er lige så vigtig som dit barns

09-11-2023 10:51, af Anne Cecilie Sohl

At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.

Åbent hus hos Dyreværnet

23-08-2018 15:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På søndag afholder Dyreværnet traditionen tro sit årlige Åbent Hus-arrangement i Kolding fra 12.30 - 16.30. Det er gratis at komme på besøg

Om lidelsen: Diskusprolaps

03-03-2022 12:22, af Astrid Holtet

Diskusprolaps er et almindeligt problem i bevægeapparatet og kan være meget smertefuldt – vi ser på hvad der sker når hunden får en diskusprolaps og hvordan den kan hjælpes

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.