Stueopdræt kan mindske risiko for adfærdsproblemer

14-12-2019 10:40, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie har undersøgt betydningen af hvor hvalpen vokser op de første otte uger, og resultaterne peger på at stueopdræt kan mindske risikoen for adfærdsproblemer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det er velkendt at hvalpen påvirkes meget af sine omgivelser i den første del af livet. De første uger og måneder er hvalpen særligt følsom overfør nye indtryk, og gode eller dårlige oplevelser i denne tid kan tages med ind i voksenlivet, og have betydning for hundens måde at gå til verden på, når den bliver voksen.

Nyt studie ser på betydningen af opdrætstype

Nyt stort polsk studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Applied Animal Behavior Science, har undersøgt betydningen af hvor hvalpene lever de første otte uger af deres liv, og sammenlignet den adfærdsmæssige udvikling hos hvalpe fra stueopdræt og hvalpe opvokset i udendørs hundekennel med mindre menneskelig kontakt.

Studiet undersøgte i alt 264 hvalpe fordelt på 44 kuld fra 21 forskellige opdrættere. Heraf var 160 opdrættet indendørs, mens 104 var opdrættet udenfor. Der var en nogenlunde ligelig fordeling af hanhunde og tæver blandt hvalpene.

Forskerne brugte en standardiseret test til at undersøge hvalpenes temperament ved syv eller otte ugers alderen.

Hvalpe fra stueopdræt havde mindre frygtbaseret adfærd

Forskerne sammenlignede temperamentet hos hvalpene fra stueopdræt og udendørs opdræt, og fandt en væsentlig forskel. Hvalpene der havde levet udenfor med en mere begrænset adgang til mennesker, havde blandt andet en højere tendens til frygtrelateret aggression, og de havde sværere ved at håndtere nye oplevelser.

Varieret beriget miljø hjælper hvalpene

Forskerne bag studiet peger på, at deres resultater understreger vigtigheden af hvalpens omgivelser i de første sensitive uger. De mener at have vist, at stueopdræt kan hjælpe til at gøre hvalpene modige, selvsikre og mindre aggressive, og at denne opdrætstype gør hvalpene bedre rustet til deres nye liv i selskab med mennesker. 

KILDE:

Majecka et al. Behavioural outcomes of housing for domestic dog puppies (Canis lupus familiaris). Applied Animal Behavior, november 2019

 

Læs også

Hunden som pioner

28-04-2024 11:30, af Anne Cecilie Sohl

I rumalderens begyndelse var Laika og Sputnik to af de mest bemærkelsesværdige pionerer. Laika, en modig og energisk hund af racen mongrel, blev valgt til at gå ned i historien som den første levende skabning, der rejste ud i rummet om bord på Sputnik 2. Hendes tapre rejse blev både en bedrift og et tragisk offer for videnskabens fremgang.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Stjålne hvalpe fundet via medierne

15-08-2012 10:59, af Tine Luther
Et svensk opdrætterpar fik stjålet et helt kuld hvalpe. Via stor opmærksomhed på Facebook og i de traditionelle medier lykkedes det politiet at finde alle hvalpene igen.

Hvorfor vælge genbrugshund

01-02-2021 11:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er mange gode grunde til at vælge en “brugt” hund, dvs. en omplaceringshund, I køber på et internat eller fra en familie, der ikke længere kan have hunden. Men vær opmærksom på, at det økonomiske aldrig bør være en af grundene. Selvom en omplaceringshund er billigere i anskaffelse end en hundehvalp fra en opdrætter, så er der mange faste og også uforudsete omkostninger ved at have hund. Tjek, om I har luft i budgettet til at have en hund i de mange år, den ofte kan leve

Værtsfamilie fundet

28-11-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet fortæller, at de to serbiske hvalpe nu er endeligt reddet

 

Redningsaktion gav brækket finger

17-06-2020 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom man er erfaren opdrætter, går tingene ikke altid som man forventer. Det kan Lotte Höhrmann skrive under på

Billeder fra Hvalpe- og unghundeskue er online

03-11-2022 09:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I lørdags var der hvalpe- og unghundeskue i Kreds 6. Nu har vi sorteret billederne derfra

Jubilee: Hundenes grimme ælling

20-01-2020 15:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En siberian husky blev droppet af sin opdrætter på grund af dens særprægede udseende. Nu er Jubilee blevet en verdensstjerne på internettet

Syv søde hvalpe hos dyrlægen (video)

12-12-2017 06:54, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job, og her tumlede syv skønne hvalpe ind på klinikken for at få et sundhedstjek og blive basisvaccineret og chipmærket, så de er helt klar til at blive hentet af deres nye ejere. Se video fra konsultationen her: 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.