Se dig for i hvalpejunglen

06-02-2023 10:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags var vi til stede i Retten i Randers, hvor to personer er tiltalt for at have solgt ikke mindre end 85 hvalpe på to år uden at have tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at drive erhvervsmæssig handel med hunde. Men hvordan genkender man sælgeren, som alene har profit for øje

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobestock

 

Her i landet er man naturligvis uskyldig indtil andet er bevist. Derfor skal det også være sagt med det samme, at vi med denne artikel ikke dømmer de tiltalte i retssagen i Randers skyldige allerede, men de er gode eksempler på, at der måske skulle have været nogle advarselslamper, der blinkede. I retten i fredags var det kun den mandlige tiltalte, der var til stede. Derfor handler denne artikel også kun om ham.

Det er altid vigtigt at undersøge den opdrætter, man køber en hvalp hos. Og havde de mange hvalpekøbere, som altså tæller flere end 85 på bare to år, googlet sælgerens navn, så havde de fundet frem til, at der tidligere har været sager omkring denne mands salg af hvalpe.

FCI har udgivet et udpluk af de ting, organisationen mener, kendetegner den ansvarlige opdrætter og hvalpesælgeren, der kun tænker på profit.

Fakta
FCI's gode råd

Den ansvarlige opdrætter

  • Ofte dedikeret til en race. Er drevet af passion for og kærlighed til racen.
  • Ofte involveret i hundeudstillinger og opdrætter for at forbedre
  • Vil sikre, at du er den rigtige ejer ved at stille en masse spørgsmål
  • Vil levere skriftlig sundhedsrapport og hvalpekontrakt
  • Vil aldrig sælge hvalpe under 8 uger, og vil insistere på, at du besøger dem
  • Vil altid insistere på, at hvalpen kommer tilbage til opdrætteren, hvis noget skulle gå galt
  • Registrerer altid deres hvalpe i den relevante FCI-tilknyttede nationale kennel klub.

 

--

Hvalpesælgere

  • Har hvalpe i mange racer til salg. Drevet af profit, da de lever af at sælge hvalpe
  • Det er aldrig blevet undersøgt, om hvalpene er gode avlshunde, der er repræsentative for deres race
  • Bekymrer sig ikke om dig og din livsstil passer til netop denne hund
  • Vil komme med en masse verbale garantier om sundhed med mere
  • Vil sælge meget unge hvalpe og møde dig et offentligt sted for at udveksle hvalpen
  • Er ikke interesseret i at tage hvalpen tilbage, men vil i stedet beskylde dig for, hvis noget går galt
  • Kan finde på at give dig en hjemmeprintet stamtavle

 

 

Første punkt er, at den ansvarlige opdrætter ofte kun har en race, som denne er dedikeret til. Det kan man naturligvis ikke altid sige, da mange opdrættere prøver andre racer også.

Men i tilfældet fra Randers er der både tale om franske bulldogs, pomeraniere, blandingshunde, american bully med flere.

I retten fortalte flere vidner dog, at de kun så tre til fire hunde i huset, da de besøgte sælgeren, og derfor kan det have været svært at opdage de mange forskellige racer. Dog kunne en søgning på DBA eller Gul og Gratis måske have hjulpet.

FCI mener også, at den gode opdrætter er involveret i hundeudstillinger. Dette er der helt sikkert delte meninger om, og der er ingen tvivl om, at man sagtens kan være en god opdrætter uden at være en del af udstillingsverdenen. Men det er en god ide at få vurderet om ens hunde nogenlunde lever op til racestandarderne, så man er med til at videreføre racen på bedste vis.

Den gode opdrætter er, ifølge FCI, også altid interesseret i at tage hvalpen tilbage, hvis noget går galt.

I sagen fra Randers var der en kvinde, som havde fået en pomeranier, som var købt hos den tiltalte, af sin kæreste. Denne hund viste sig efter kvindens vidneudsagn at være meget syg og overlevede kun, fordi hun og kæresten ofrede mange tusinde kroner på dyrlægebesøg.

Hun fortalte, at hun ikke kunne komme i kontakt med opdrætteren, når hun forsøgte at ringe til ham.

Hun blev spurgt, hvorfor hun ikke fysisk tog hen til opdrætteren, men det turde hun ikke, da hun gennem resultaterne fra googlesøgning af ham, blev bange for ham.

Et andet vidne havde faktisk afvist at købe hund flere andre steder, da det virkede for lusket. Han skulle flytte til Grønland med sin datter, og hun ville gerne have en hund med. Først forsøgte de på Sjælland, og her oplevede de at blive ringet op af serbiske mænd, inden de skulle se hvalpene, ligesom de også skulle se på hundene på offentlige steder.

Det ville vidnet ikke, og derfor kørte de til Jylland og Randers, hvor de fandt hunden, de gerne ville have. Vidnet fortalte om et pænt og rent hjem, hvor børnene legede med hundene, så der var ikke nogen alarmklokker, der ringede hos ham.

Køberne havde fundet hundene på enten DBA eller Gul og Gratis, og i den forbindelse skal opfordringen herfra lyde, at man bruger Købhund.dk i stedet. 

Læs også

Monika købte dødssyg hund af hundesmuglere

09-03-2021 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I disse dage sidder tre mænd i Retten i Kolding tiltalt for ulovlig import af hunde fra Polen. Monika Grahl er en af dem, der har købt en hvalp af mændene. Det skulle hun aldrig have gjort

Retssag om ulovlig import og salg af hvalpe starter fredag

04-03-2021 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag står tre mænd på henholdsvis 52 år, 56 år og 59 år tiltalt ved retten i Kolding for ulovligt at have importeret og solgt hvalpe af racen fransk bulldog fra Polen

 

7000 kr. i bøde til hundeejer

05-03-2014 13:07, af Tine Luther
En hundeejer udeblev flere gange fra retssag – er nu idømt bøde på 7000 kr. for at lade sin hund strejfe.

Dyrenes Beskyttelse ansætter efterforsker i kamp mod ulovlig hundehandel

11-09-2018 08:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selv om Fødevarestyrelsens nye smileyordning for hundehold ikke kan stoppe ikke-registrerede virksomheder, ser Dyrenes Beskyttelse positivt på ordningen. For at få de ulovlige hundehandlere frem i lyset har foreningen taget initiativ til sin egen efterforskning

Billig hvalp endte med at koste 95.000 kroner

07-07-2021 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

England er mere end Wembley og EM i fodbold. Også i England oplever man problemer med mennesker, der køber hunde af dårlige opdrættere. Det kan Jane Broomfield skrive under på

10 råd til at undgå dårlige hundehandlere

05-05-2022 12:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kyniske hundehandlere, der kun har ussel mammon for øje skal stoppes. Her er Dyreværnets 10 råd til at undgå at støtte dem

Opdrætter: Stop nu støtten til useriøse hundehandlere

13-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag lagde opdrætter Christina Rosenhøj Tindbæk et opslag på Facebook, hvor hun i klare vendinger lod forstå, at folk skal stoppe med at købe hvalpe hos tvivlsomme opdrættere i udlandet. Vi har taget en snak med hende om problemet

Dagens retsmøde om hvalpefabrik i Randers aflyst

17-01-2023 05:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag skulle et par fra Randers i retten anklaget for at have drevet en hvalpefabrik i deres bolig i den kronjyske hovedstad. Men dagens møde er aflyst

Stor misrøgtssag lader vente på sig

12-04-2018 14:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I februar 2017 blev 61 misrøgtede hunde fundet på en gård i en lille by tæt ved Randers. Sagen ligger i dag hos Det Veterinære Sundhedsråd, skriver Randers Amtsavis

 

Stor forvirring om mulig hvalpefabrik i Hadsund

08-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da den nye dyreværnsenhed i Nordjyllands Politi slog til mod en adresse i Hadsund, mente man, der kunne være tale om en hvalpefabrik. Leder af enheden holder fast i opfattelsen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden