Sådan fjerner du en flåt

16-06-2022 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sommerhalvåret i Danmark er fyldt med flåter. Hunde, der bevæger sig i naturområder med meget højt græs og meget vildt, er i særlig risiko for at komme i kontakt med flåter. Desværre er flåter bærer af flere alvorlige sygdomme, og derfor er det en god idé at fjerne dem hurtigst muligt, hvis de bider sig fast. Fjernes flåten ikke rigtig, kan kæbepartiet blive siddende i huden, og det kan give ubehag og irritation.

5 gode råd, når du skal fjerne en flåt

1. Hunden skal være rolig

Det er vigtigt, at hunden sidder roligt, når du skal fjerne flåten. Pludselige og uforudsete bevægelser, kan gøre det svært at få fat i flåten, eller få flåten til at gå i stykker under fjernelsen, så kæberne bliver siddende i hunden. Få eventuelt en hjælper til at holde hunden.

2. Grib fat under flåtens krop

Grib ikke fat i flåtens bagkrop, men grib i stedet under kroppen tæt ved hunden. Brug gerne neglene til at få fat under bagkroppen. På den måde er der større sandsynlighed for at flåten ikke går i stykker ved fjernelsen. Der findes en række flåttænger, der hjælper til fjernelsen af flåter.

3. Fjern flåten i en lang, sej og glidende bevægelse

Når du trækker i flåten, skal det helst var en fast, men rolig og glidende bevægelse. Pludselige og for hårde ryg, kan få flåten til at gå i stykker.

4. Følg ikke gamle husråd

Der findes en lang række gamle husråd, som ikke giver en effektiv fjernelse. Undlad eksempelvis at smøre flåten med smør eller brænde bagkroppen med en cigaret.

5. Hold øje med området

Når flåten er fjernet, bør du holdet øje med hunden og området, hvor flåten blev fjernet fra. Da flåten kan overføre sygdomme, bør du i tiden efter din hund har haft en flåt, holde øje med hvorvidt den viser tegn på sygdom, som fx høj feber eller nedsat aktivitet.

Der findes også en lang række præparater, der forhindrer flåterne i at bide sig fast, eller dræber dem, så snart de sætter sig. Disse kan bruges til at forebygge problemer med flåter.

 

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Nu starter flåtsæsonen: Sådan beskytter du dig og din hund mod flåter

03-03-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De stigende forårstemperaturer får lige nu mange danskere til at tilbringe mere tid udendørs, men de lune forårsdage øger samtidig antallet af flåter i naturen. Kæledyrsejere skal derfor være ekstra opmærksomme på den blodsugende mide, da flåter i værste tilfælde kan overføre alvorlige sygdomme til både hunde og mennesker, lyder det fra chefdyrlæge

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Nu lanceres Nordens første borrelia-vaccine til hunde

13-06-2013 09:32, af Tine Luther
Flåtsæsonen er over os, og med flåterne følger risikoen for borrelia-smitte hos hunde. Studier har vist, at helt op mod 55 pct. af flåterne i Norden er smittebærere af borrelia-bakterien, som kan give feber, ledbetændelser, haltheder, træthed og muskelsmerter hos hundene. Dette kan nu forebygges med Trilyme – den første vaccine i Norden, som beskytter hunde mod borrelia. Vaccinen forventes på lager fra uge 25.

Hundeejere er mere udsatte for flåtbid

25-04-2022 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flåter er på fremmarch i Skandinavien, og særligt hundeejere, der færdes i naturen med deres hunde, bør tage forholdsregler

Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Din hund har fået ny hjemmeside

28-05-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader