Risiko for hugormebid for hunde og katte

02-05-2011 11:20, af Anne Kristine Tollestrup
De seneste dages varme og sol har lokket hugormene frem – noget som for mange nysgerrige hunde og katte kan være fatalt. Hugormebid er ikke et stort problem i Danmark, men skal du på ferie i f.eks. Sverige, så kan det godt betale sig at være lidt forberedt.
Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria

Nu er de første hunde og katte kommet til dyrlægen med hugormebid. Hugormen bider oftest i næsen og i poterne – en konsekvens af dyrenes nysgerrighed og leg. Kropsdelen, der er bidt i, svulmer op. Giften kan forårsage blodmangel og skader på både leveren og nyrerne. Med dyrlægehjælp indenfor rimelig tid kan dyret blive reddet. Et fåtal af hunde og katte dør derimod årligt af hugormebid. – De fleste hunde og katte bliver friske igen efter behandling, siger Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring. Der findes ikke en statistik i Danmark, men i Sverige behandles omkring 1.700 hunde og 300 katte årligt for hugormebid. At behandle en hund, som er blevet bidt af en hugorm, koster i Sverige ca. 5.300 kroner. For kattene er gennemsnitsprisen noget lavere, ca. 3.800 kroner. Men for dyr, hvor der er behov for intensiv behandling, bliver omkostningerne sjældent under 10.000 kroner. – Af en eller anden grund, så klarer kattene hugormebiddene bedre end hundene, fortsætter Lotta Möller. Det anbefales ikke, at give kortison til alle hugormebidte dyr. Det kan dog være godt at have kortison med sig, hvis du opholder dig meget langt fra dyrlægen, i et område med hugorme. Hvis du skal rejse til områder med hugorme i Danmark eller Sverige rådgiver Lotta Möller, at du før afrejse snakker med din dyrlæge, om han/hun synes, at det er hensigtsmæssigt at have kortison ved hånden. Hvis du rejser med din hund, er det godt at vide, hvor den nærmeste dyreklinik ligger, i forhold til det sted du bor. Agrias dyrlægers råd ved hugormebid • Hold hunden i ro, specielt hvis biddet sidder i pote eller ben. • Giv eventuelt kortison (jævnfør dyrlægens ordination). • Tag til nærmeste dyrlæge. Oplysningerne er beregnet med hjælp af Agrias skadestatistik fra Sverige. Der er taget hensyn til dyr, som ikke har en forsikring eller som er forsikret i et andet selskab.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader