Pas på påskeharen! Hundemaven tager skade

06-04-2020 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Påskeferien er snart over os, og selvom vi i år ikke kan samle hele familien om påskebordet, vil de fleste nok holde fast i at spise den traditionelle påskemad. Vi kommer fortsat til at nyde påskebordets udvalg, og mon ikke der også sniger sig lidt chokolade indenbords? Men mens vi guffer maden i os, er det vigtigt at holde øje med, om hundesnuden også tager del i lækkerierne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvert år dør mange hunde som følge af forgiftning, og påsken er i den grad med til at vedligeholde den statistik, mener Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

– Påsken er jo en højtelsket tid for mange, men den hyggelige stemning kan hurtigt ødelægges, hvis hunden skal en tur forbi dyrlægen. Symptomer på forgiftning er opkast og diarré, at hunden ryster, øget spytproduktion eller pludselige ændringer i spise- og drikkevaner, siger direktøren.

Hvis man gerne vil undgå det skrækscenarie, anbefaler hun, at hundeejere skal holde deres kæledyr helt væk fra påskemaden. Har hunden alligevel formået at bane sig vej til godterne og slugt noget farligt, skal man omgående kontakte en dyrlæge. Det kan være en god idé at undersøge inden påske, hvilke dyreklinikker i nærheden der holder åbent i helligdagene.

De værste påsketrusler
Små skåle med nødder, rosiner, chokolade og slik skal holdes uden for hundens snudehøjde. Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller såsom valnødder, macadamianødder og pistacienødder. Skallerne kan sætte sig fast i hundes mave–tarm-system, og selve kernen er meget giftig for hunden. Desuden skal du passe på disse ting: 
 

  • Mørk chokolade kan være livsfarlig for hunde.
  • Fed og salt mad fra påskebordet kan give bugspytkirtelbetændelse og saltforgiftning.
  • Vindruer og rosiner kan forårsage akut nyresvigt hos din hund.
  • Påskepynt kan føre til problemer med luftvejene og maven.

­– Specielt chokolade er farligt på grund af det høje kakaoindhold, der indeholder theobromin. Rosiner og friske druer er også livsfarlige, og du kan se, om din hund har indtaget det, hvis den begynder at kaste op, får diarré, kramper i maven, virker sløv og drikker meget vand. Det kan betyde, at den er ved at få nyresvigt, og i værste fald fører det til, at den skal aflives, siger Tine Antvorskov.

Hun tilføjer, at hundeejere også skal holde et vågent øje med påskepynten, da den i værste fald, kan resultere i operation hvor fremmedlegemet må fjernes enten fra mave/tarm eller hundens luftveje.

 

Læs også

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene

21-03-2022 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte

Vis os din påskehund

04-04-2021 10:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Påsken er over os, hvordan fejrer din hund det

Julekalender: Montys jul - afsnit 11

11-12-2019 19:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Monty er for alvor kommet ud i den virkelige verden

Nu uddanner Sverige også coronahunde

11-03-2021 08:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er det et år siden, Danmark for alvor blev lukket ned, og verden har i den grad forandret sig. Også på hundefronten er meget forandret, og i Sverige melder de sig nu i køen af lande, der uddanner hunde til at opsnuse corona

Dagens Læserfoto: Sikke en dejlig jul

25-12-2020 07:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Var du lige så tilfreds med dine julegaver i går som denne keeshond åbenbart har været. Billedet er taget af Kenn Munk Larsen

Gilpa

Diarré og opkast: Julemad er ikke for hunde

14-12-2020 20:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Diarré og opkast er hyppige årsager til, at hunden må en tur til dyrlægen i julen. Oftest skyldes det, at hunden har fået fed julemad og julegodter, da vi mennesker kan have svært ved at sige nej til et par bedende hundeøjne, der har fået øje på en saftig juleand. Få tre gode råd til, hvordan du kan undgå, at din hund bliver syg i julen

Wuhan forbyder også hundespisning

24-05-2020 09:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der blæser i den grad nye vinde i Kina i disse tider. Nu følger millionbyen Wuhan i andre byers fodspor og forbyder fortæring af vilde dyr og hunde

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Ulykkelig historie om hvalpesalg

22-08-2020 11:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For Mette Ewers endte en salg af en hvalp som en rigtig trist oplevelse. Nu ved hun ikke, hvor hvalpen befinder sig

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands.