Når hunden skal i narkose

19-01-2021 12:17, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunde oplever at skulle i narkose i løbet af deres liv – men hvad sker der egentlig når hunden bedøves?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En stor del af danske hunde oplever, på et tidspunkt i løbet af deres liv, at skulle i narkose i forbindelse med en operation, en tandrensning eller lignende. Narkosen indebærer at hunden får et bedøvelsesmiddel, der gør at den mister bevidstheden, og dermed ikke oplever, hvad der sker omkring den. Typisk kombineres bedøvelsesmidlet også med noget smertestillende, så den smerte, hunden eventuelt påføres under narkosen, mindskes når den vågner igen.

Når en hund skal i narkose, kan det foregå lidt forskelligt, alt afhængigt af indgrebets længde og karakter. Et normalt narkoseforløb, for eksempel i forbindelse med en operation, kunne eksempelvis være:

1) Faste og forundersøgelse

Inden en narkose, vil dyrlægen altid undersøge hunden, for at klarlægge om dyret er sundt og rask, eller om der er sygdomme, der skal tages højde for. En sådan undersøgelse kan i nogle tilfælde inkludere en blodprøve.

Inden hunden lægges i narkose, skal den helst være fastet. Ved planlagte indgreb, vil man derfor typisk blive bedt om at faste hunden i 12 timer op til indgrebet.

2) Præmedicinering

Når hunden ankommer hos dyrlægen, vil den ofte få en lille smule medicin et stykke tid inden selve narkosen er planlagt. Denne medicin vil typisk indeholde noget beroligende, så hunden begynder at slappe af, men oftest også noget smertestillende.

3) Induktion

Når narkosen skal indledes, gøres det ofte ved at sprøjte et bedøvelsesmiddel ind i hundens blodkar. Det gøres lettest ved at lægge et kateter ind i det store blodkar, der løber på oversiden af hundens forben, og sprøjte medicin ind igennem kateteret.

4) Vedligeholdelse

Det bedøvelsesmiddel der gives til at indlede narkosen, varer typisk ikke særlig længe, og for at sikre at hunden forbliver bedøvet, skal bedøvelsen vedligeholdes. Dette kan gøres ved at give mere bedøvelsesmiddel ind i blodet, eller ved at give hunden et andet bedøvelsesmiddel på gasform. Skal hunden vedligeholdes med bedøvelsesgas, lægges et lille rør ned i hundens luftrør. Røret kobles til et anæstesiapparat og herfra frigives der løbende den rette mængde gas ned til hundens lunger.

5) Ilt, væske og varme

For at sikre, at hunden kommer godt igennem en narkose, især hvis den er længerevarende, vil dyrlægen typisk vælge at give hunden ekstra ilt og væske. Væsken gives via et drop direkte ind i hundens blodårer. Hunden kan også miste meget varme under en lang narkose, og derfor er det også vigtigt at hunden holdes varm, eksempelvis ved hjælp af varmepuder.

6) Overvågning

Under hele forløbet holder dyrlægen og veterinærsygeplejerskerne øje med hunden. Det gøres ved løbende at måle blandt andet hundens puls, vejrtrækning, blodtryk og temperatur. På den måde sikrer man, at hunden har det godt under hele forløbet.

7) Opvågning

Når narkosen er afsluttet, skal hunden have lov til at vågne i ro og fred. Det er dog vigtigt at der fortsat holdes øje med hunden. Blandet andet skal puls, vejrtrækning, temperatur og blodtryk fortsat overvåges.  Efter en længere bedøvelse, vil dyrlægen typisk vælge at beholde hunden omkring to til tre timer, for at sikre sig at hunde er frisk nok, når den sendes hjem med sin ejer.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Blind dreng hjælper hund

20-12-2012 14:14, af Tine Luther
En blind dreng fra Massachusetts samler penge ind til operation, der skal redde en boston terriers syn.

Jarnved advarer hundeejere efter næsten fatal fejl

16-08-2018 13:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Adfærdsbehandler og træningsinstruktør Irene Jarnved fik sig mandag noget af et chok, da hendes hund efter et maveonde spiste kantbånd fra bilen. Nu advarer hun andre hundeejere

Tilstoppede analkirtler

14-07-2017 10:56, af Anne Ekenberg

Det er ikke just et emne, vi taler om hen over middagen lørdag aften med vores gæster, men det kan være praktisk at vide noget om, så vi kan spotte lidelsen og redde vores hunde fra kløen, smerter og mulig operation.

Mundbind opereret ud af gravhunds mave

02-02-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreklinikken Rungstedvej fortæller i et opslag på Facebook, at de har opereret et mundbind ud af maven på en gravhund. Dyrlægen fortæller til TV2 Lorry, at han aldrig har oplevet et fremmedlegeme sidde så godt fast

Gør en forskel i julen

09-12-2012 08:49, af Tine Luther
Også i år kører OPERATION X-MAS, der handler om at indsamle foder og godbidder til hjemløse hunde og katte.

Hunde skjuler smerter efter operation

11-09-2015 13:42, af Tine Luther
Hunde er ganske enkelt elendige patienter. De kræver naturligvis ikke hele tiden et glas vand eller anden service, men det er netop det, der er problemet: De skjuler som oftest deres smerter så godt, de kan. Derfor kan hunde vildlede deres ejere, så de tror, at alt er okay efter et kirurgisk indgreb, selvom der er noget galt.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.