Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hunde oplever at skulle igennem en mindre eller større operation på et tidspunkt i deres liv. At få en hund hjem efter en større operation, kan være en lidt overvældende oplevelse, og mange ejere føler sig usikre på, hvad de kan forvente, og hvad de skal holde øje med.

 

7 gode råd, til det første døgn efter en operation

 

1. Varme, ro og hvile

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden kommer hjem, er den fortsat påvirket af bedøvelsen. Find et roligt sted, hvor hunden kan ligge, men hvor du samtidigt kan holde øje med den. Sørg for at den har varme tæpper og noget blødt at ligge på. Hunden vil fortsat være påvirket af bedøvelsen det første døgn, og nogle gange længere, og vil derfor være mere træt og mindre sikker på benene end den plejer.

 

2. Hold hunden i snor

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har du en lukket have, kan hunden godt lukkes derud for at besørge. Undlad at gå tur med hunden, mens den stadig er sløv efter narkosen. Har du ikke en have, er det vigtig at du holder hunden i snor, når du går ud og gå ikke for langt. Vær opmærksom på at hunden kan reagere anderledes end normalt, når den fortsat er påvirket af bedøvelsesmidlet.

 

3. Hold øje med hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden kommer hjem, er det vigtigt at den ikke efterlades alene, indtil den virker helt frisk igen. Hold godt øje med den, især i de første timer efter I er kommet hjem. Hunden må gerne virke sløv og usikker på benene, men du skal kunne se at den langsomt bliver mere og mere sig selv igen.

 

4. Tilbyd langsomt lidt mad

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden begynder at kvikke op, kan du lige så stille begynde at tilbyde den noget mad. Tilbyd hunden mindre portioner, og vælg gerne noget mad, der er let at tygge, for at mindske risikoen for fejlsynkning. Nogle hunde kan få kvalme efter narkosen, og vil derfor ikke have den store appetit. Nogle hunde kan også kaste lidt op. Kvalmen vil forsvinde i takt med at hunden bliver mere og mere frisk. Er den blevet opereret i maven eller tarmen, er det særligt vigtigt at du nøje følger de instrukser om fodring, som du får af dyrlægen.

 

5. Hold øje med såret

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

For at give den bedste heling, skal hunden ikke slikke i såret. Ved nogle operationer, vil dyrlægen vælge at lægge en forbinding, der beskytter området. I nogle tilfælde vil det også være muligt at give hunden en bodystocking på, for at dække såret. Prøv at distraher hunden, hvis den slikker i såret. Bliver hunden ved med at slikke i såret, bør du kontakte din dyrlæge.

 

6. Ring til dyrlægen hvis…

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I løbet af de første 24 timer bør hunden blive gradvist friskere og friskere. Bliver hunden pludseligt meget træt, sløv eller svær at komme i kontakt med, bør du altid kontakte din dyrlæge med det samme. Ligeledes skal du reagere, hvis hunden får kramper, begynder at kaste meget op eller virker meget urolig. Hvis det ser ud som om området omkring operationssåret hæver meget eller at det begynder at bløde, bør du også kontakte din dyrlæge.

 

7. Følg altid dyrlægens instrukser

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Der er stor forskel på hvordan hunde reagerer på forskellige typer af operation og bedøvelsesmidler, og det er derfor vigtigt at du altid følger de instrukser din dyrlæge giver dig, når du får hunden med hjem. Er du i tvivl, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge.

Læs også

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Giv bidskader den opmærksomhed de fortjener

01-03-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

I veterinær praksis står dyrlæger og veterinærsygeplejersker i frontlinjen for farlige dyrebid. Bag hver flænge lurer en potentiel fare for infektioner og alvorlige komplikationer, der kræver akut og præcis behandling. Desværre afslører en undersøgelse fra Den Danske Dyrlægeforening, at den vigtige opfølgning ofte mangler, og konsekvenserne kan være store.

Digital dyrlæge får investering fra løvinde

23-01-2024 17:40, af Anne Cecilie Sohl

Founder af iVet, Christina Aggerholm, ønsker at gøre dyrelægekonsultationer til en let tilgængelig og tryg oplevelse for både dyrene og deres ejere. 

DNA-tests afslører sygdomme på forhånd

03-05-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt stort studie viser, at DNA-tests kan bruges til at forudsige, hvilke sygdomme en hund kan komme til at lide af. Det bliver en stor hjælp for hundeejere fremover

Kæledyrene har hjulpet danskerne gennem krisen

22-05-2020 12:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danske kæledyrsejere har i høj grad fået hjælp af deres kæledyr til at komme gennem krisen. Det viser en ny undersøgelse udført af Kantar Gallup for Dyrenes Beskyttelse

Jarnved advarer hundeejere efter næsten fatal fejl

16-08-2018 13:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Adfærdsbehandler og træningsinstruktør Irene Jarnved fik sig mandag noget af et chok, da hendes hund efter et maveonde spiste kantbånd fra bilen. Nu advarer hun andre hundeejere

Hvorfor er din hund speciel

04-11-2022 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du nogensinde fået at vide, at du snakker for meget om din hund? Vi er din hjælp

Hjælp med at finde Thor (Update THOR ER FUNDET)

26-02-2020 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunden Thor forsvandt tirsdag eftermiddag ved Kaas i Nordjylland og er set flere steder siden. Hjælp ejeren med at finde ham

Hjælp med at finde to weimaranere

07-06-2020 07:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

27. maj forsvandt to weimaranere fra deres hjem i Sunds ved Herning. Siden har ingen set dem. Ejerne er uforstående og ulykkelige

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.