Når hunden får demens

10-06-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Demens er ikke kun noget der rammer mennesker. En del danske hunde udvikler sygdommen – kender du symptomerne?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Demens – også kaldet kognitiv dysfunktion – er en sygdom der rammer hundens hjerne. Sygdommens mekanisme er ikke helt kendt, men der sker en gradvis nedbrydning af hjernen, som gør at hundens evne til at opfatte og forstå verden omkring den svækkes. Ligesom hos mennesker, ændres hundens adfærd i takt med at hjernen nedbrydes, og et skift i hundens væremåde er derfor det vigtigste symptom på sygdommen.

Kognitiv dysfunktion er en aldersrelateret sygdom, og sandsynligheden for at hunden udvikler den, stiger med alderen. Det vurderes at cirka 25% af hunde over otte år udvikler sygdommen.

Der findes ingen klinisk test, der kan vise om hunden har kognitiv dysfunktion, og i stedet er dyrlægerne overladt til at stille diagnose ud fra hundens symptomer og sygdomshistorie. Derudover kan dyrlægen lave en række undersøgelser, der udelukker andre sygdomme, som eksempelvis kræft i hjernen, eller andre tilstande, der kan påvirke hundens adfærd.

Symptomer du skal holde øje med:

- Hunden stopper op og har glemt hvad den skal

- Hunden står og stirrer tomt ud i luften eller ind i en væg

- Hunden virker rastløs, og vandrer formålsløst rundt

- Gentagende, ensformig adfærd (stereotyp adfærd)

- Hunden bliver meget kontaktsøgende eller holder sig til ejeren

- Urenlighed

- Nedsat social interaktion

- Manglende rummelig fornemmelse

- Søvnløshed

Hvad kan man gøre?

Der findes ingen helbredende behandling af kognitiv dysfunktion, med kun støttende eller forebyggende behandling. Der findes blandt andet noget medicin, der kan give en øget hjernefunktion hos omkring 30% af hundene. Derudover kan man have god effekt af at give kosttilskud, herunder blandt andet antioxidanter.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Kilder: 

Trine Shütt. Kognitiv dysfunktion hos den ældre hund. Dyrlæge Magasinet, 13 (2), 2016

Demens hos hunde – en overset diagnose – med Trine Schütt, dyrlæge, PhD (www.succesivetpraksis.dk)

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Demens hos hunde

01-09-2012 07:50, af Tine Luther
Mere end halvdelen af alle hunde på 11-16 år har demenssymptomer

Hæder til Årets politihund 2014

03-11-2014 14:05, af Tine Luther
Der går ikke en dag, hvor man ikke i pressen kan læse om, hvordan politiets tjenestehunde er fantastiske hjælpere i kampen mod kriminalitet. Hundene hjælper også med at eftersøge mennesker, der er gået hjemmefra i deprimeret sindstilstand eller som pga. demens ikke kan finde hjem. Bag indsatsen ligger der et utroligt stort stykke arbejde fra både hundens og førerens side.

Kender du de 3 stadier af demens hos hunde?

29-11-2021 08:29, af Astrid Gerd Holtet

Et nyere studie inden for demens hos hunde, peger på at sygdommen kan deles i tre forskellige stadier    

Hunde søges til demensprojekt

22-10-2012 12:49, af Tine Luther
Levealderen for vores hunde er stigende i forhold til tidligere, og det har blandt andet den konsekvens, at vi ser flere aldersrelaterede sygdomme, heriblandt demens. Dyrlægerne har mere fokus på at sikre sundheden hos ældre hunde. Dette er et demensprojekt på Universitetshospitalet for Familiedyr et godt eksempel på.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Antioxidanter kan virke mod demens hos hunde

06-05-2018 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Demens – eller kognitiv dysfunktion – er almindeligt hos ældre hunde, og kan være ødelæggende for deres livskvalitet. Et tilskud af antioxidanter, herunder eksempelvis vitamin E og C, kan være med til at forebygge tilstanden         

Foredrag om demens hos hunde

15-11-2017 08:02, af Pressemeddelelse

Kreds 1 i DKK inviterer til dyrlægeaften om demens hos hunde d. 29 november i Rødovre med besøg af dyrlæge og forsker fra universitetshospitalet for familiedyr

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader