Motivation – det der driver værket

01-05-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Hvad motiverer din hund?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når man træner med sin hund, kan man nogle gange opleve at den ikke er helt så motiveret for at arbejde som den plejer, eller at den meget hellere vil lave noget andet end lige dét, man gerne vil have den til. Kernen i problemet handler om motivation. Motivation er et begreb i biologien, der beskriver en indre tilstand, som tørst, sult eller brunst, og motivationen gør hunden mere eller mindre modtagelig over for påvirkninger udefra. Er hunden sulten vil mad være meget motiverende for den – det vil sige at den vil gøre meget for at få fat i noget at spise. Er den mæt, vil motivationen for at få noget mad derimod være lille. Det vil altså sige, at hundens indre tilstande vil gøre den mere eller mindre motiveret for at opnå bestemte ting.

Find ud af hvad der motiverer hunden

Virker hunden ukoncentreret når I træner, kan det være at du skal se på hvilken belønning du bruger. Ved at finde ud af hvad hunden er motiveret for, kan vi finde frem til hvordan vi bedst belønner den. Er hunden sulten, vil den være motiveret for at få godbidder, og de vil virke godt som belønning. Har hunden derimod en masse ophobet energi og lyst til at lege, vil leg med et stykke legetøj være noget den er motiveret for at opnå. Ved at finde ud af hvad hunden er mest motiveret for, kan du finde frem til hvordan den bedst belønnes.

Når verden er spændende

Alle ejere oplever at hunden engang imellem er mere interesseret i det der sker omkring den, end at træne – og igen kommer motivation ind i billedet. Er hunden mest motiveret for at få godbidden, man har i hånden, eller for at lege med de andre hunde rundt omkring den? Dét kan være afgørende for, hvorvidt hunden koncentrerer sig om træningen eller hellere vil hen til legekammeraten, der står lidt længere henne. Jo bedre belønninger du kan finde frem, jo større er sandsynligheden for at du kan konkurrere med legekammeraten og få hunden til at fokusere på dig.

Motivationen er ikke statisk

Dét der motiverer en hund i dag, er ikke nødvendigvis det samme som dét der motiverede den i går, eller for bare to timer siden. Er den sulten vil mad være motiverende indtil det øjeblik, hvor den er mæt. Er den legesyg, vil leg være motiverende indtil den er træt. For at finde den bedste belønning, skal du altså hele tiden have øje for hvad der motiverer din hund lige nu og her. Er den sulten, mæt, eller legesyg, eller er det noget helt tredje, der fylder? Kan du finde frem til det, kan du let forbedre dine belønninger og dermed hele jeres træning.

 

Læs også

BLOG: Skolehund, er det bare en hund som går i skole?

11-04-2023 08:33, af Yasmin Bøllehuus

Nej, for helt så enkelt er det ikke…
En skolehund er en hund som arbejder på en skole og er særligt trænet hertil. En mere meningsgivende betegnelse kunne være terapi- og skolehund, da mange af de jobfunktionerne hunden vil have er terapeutiske. I dette blogindlæg vil du kunne blive lidt klogere på, hvad en skolehund er men også hvordan min motivation for hele det her projekt startede.
En skolehund kan nemlig gøre en enorm forskel for de børn og unge den er sammen med!

 

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

Læsehunde kan øge børns lyst til at læse

07-04-2019 08:56, af Astrid Gerd Holtet

Studie peger på, at tilstedeværelsen af en hund, kan øge børns motivation til at læse og hjælpe på deres koncentration

Hvalp fodret med hovedpinepiller

09-04-2013 08:43, af Maja Golles
Mens familie var inde at handle i Lidl, blev deres hvalp, som var bundet til hundekrogen udenfor butikken, fodret med godbidder - og hovedpinepiller!

Sommer-godbidder til din hund

06-08-2016 15:30, af Kasper Larsson
Vi har fundet en række lækre sommersnacks, som din hund vil elske dig for. De er nemme at gå til og billige i indkøb.

Hund reddede sin 78-årige ejer

09-03-2022 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er fantastiske. Det ved vi. I Balle ved Silkeborg er der en hund, der nok får lidt ekstra godbidder de næste par dage

Nu må det stoppe

27-11-2019 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Endnu en gang har en hundeejer fundet lokkende godbidder med farligt indhold på sin tur med hunden. For et par uger siden skete det på Bornholm, nu er det sket i Rungsted

Forskning om service- og arbejdshundes kognitive evner

13-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

En hunds kognitive evner har stor betydning for hvorvidt den kan blive en god service- og arbejdshund, viser studie fra Arizona Canine Cognition Center

At prøve sig frem – om operant indlæring

03-11-2017 17:53, af Astrid Gerd Holtet

At prøve sig frem og se hvad der giver belønning, og hvad der ikke gør, kaldes også operant indlæring, og er en af de måder hunde lærer nye ting. Vi ser lidt nærmere på hvad det vil sige!

Påskens fristelser kan være farlige for din hund

10-04-2014 15:45, af Tine Luther
Påsken er en tid med god mad, chokolade og andre lækkerier. Men fed og salt mad kan være skadeligt for din hund og nogle godbidder, som eksempelvis mørk chokolade kan tilmed være livsfarligt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden