Kemoterapi til hunde

25-01-2022 08:39, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan også få kræft, og ved nogle kræfttyper kan kemoterapeutisk behandling være en mulighed – med hvad er kemoterapi, og hvordan påvirker det hunden?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kræft opstår når nogle af hundens celler begynder at dele sig uhæmmet, og når kræftcellerne vokser kan det have helbredsmæssige konsekvenser for hunden. Der findes mange forskellige kræfttyper, og hvor meget hunden påvirkes af kræften er meget forskelligt fra kræfttype til kræfttype. Nogle typer er godartede, mens andre typer er ondartede. De ondartede kan sprede sig til flere steder i kroppen, og er ofte dødelige for hunden, hvis de ikke behandles.  Kræft hos hunde kan behandles på forskellige måder, og en af disse er kemoterapi.

Hvordan virker kemoterapi?

Kemoterapi er en medicinsk behandling, som rammer og dræber celler, der vokser hurtigt. Da kræften netop er celler der deler sig, kan kemoterapien dræbe kræftcellerne. Der er forskel på hvor hurtigt forskellige typer af kræft vokser, og dermed også forskel på, hvor effektiv den kemoterapeutiske behandling er.

Det er dog ikke kun hundens kræftceller, der vokser og deler sig. Andre celler, i eksempelvis knoglemarven og i tarmen, deler sig også ofte, og derfor kan de også rammes af kemoterapi, og det er årsagen til nogle af de bivirkninger, der kan ses ved behandlingen.

Hvordan har hunden det, når den får kemoterapi?

Hos mennesker er kemoterapi forbundet med mange voldsomme bivirkninger, der kan være meget ubehagelige for patienten og påvirke deres livskvalitet voldsomt. Behandlingen af hunde med kemoterapi er dog lidt forskellig fra behandlingen hos mennesker, idet hundene ikke får så høje doser af medicinen. Det betyder, at de typisk oplever færre bivirkninger end mennesker i kemoterapi, og dermed påvirkes deres livskvalitet ikke på samme måde under behandlingsforløbet.  Det betyder dog også, at behandlingen sjældent får kræften til helt at forsvinde, men anses som en livsforlængende behandling. Det vil altså sige, at hunden som regel kan få en længere periode med en fornuftig livskvalitet, end hvis den ikke fik behandlingen.

Hvordan behandles hunde med kemoterapi?

Der findes en række dyrlæger i Danmark, der er certificerede i kemoterapeutisk behandling. Sættes en hund i behandling med kemoterapi, vil det typisk kræve ugentlige behandlinger over flere uger eller måneder. Den kemoterapeutiske medicin er potentielt også farlig for mennesker, og derfor bør ejeren instruereres i, hvorledes de skal bære sig ad med at opsamle især opkast og afføring fra hunden.

Fremtiden for en hund i kemoterapeutisk behandling

Da behandlingen som regel kun er livsforlængende, vil hunden oftest få symptomer på sin kræftsygdom på et tidspunkt, på trods af behandlingen, og en aflivning vil som regel i sidste ende være nødvendigt. Det er derfor vigtigt, at man som ejer til en kræftramt hund, løbende vurderer dens livskvalitet, og forbereder sig på at tage den hårde beslutning, når den tid måtte komme.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Nyt fra Vivian Birlie, Sano Canis: Hjælp selv din hund med rygproblemer

08-11-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

Kan din hund holde temperaturen nede?

02-06-2021 15:49, af Astrid Gerd Holtet

Hundens primære værktøj til at styre kropstemperaturen er åndedrættet – og hunde med en begrænset vejrtrækning er derfor i større risiko for hedeslag

Von Willebrand’s sygdom – en blødersygdom

10-03-2019 09:02, af Astrid Gerd Holtet

Den arvelige Von Willebrand’s sygdom er en blødersygdom, hvor mangel på et bestemt protein forhindrer blodet i at størkne

Høfligt gadekryds

20-11-2013 14:44, af Tine Luther
Visse hunde er mere velopdragne end andre. Nogle er endda så velopdragne, at de selv kan tørre deres beskidte poter af! Via denne nyhed kan du se et sjovt klip med så høflig en hund.

Dyreværnet reddede Tøsen i sidste øjeblik

05-07-2019 08:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da niårige Tøsens ejer gik bort, var der ingen til at tage sig af den efterladte skønne hund. Så tog Dyreværnets personale affære

For tredje gang i træk vælges hund til borgmester

23-08-2016 14:52, af Kasper Larsson
Indbyggerne i en amerikansk by i staten Minnesota vælger for tredje gang i træk en hund som deres borgmester. Og det har givet pote, mener indbyggerne.

Nyt studie fastlægger hundes søvnmønster

12-01-2021 11:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et studie fra North Carolina State University I USA kan i fremtiden blive brugt som normen for hundes søvnmønster. Herved håber man, at man hurtigere kan se, når en hund har et unormalt søvnmønster og måske kan have fysiske eller mentale problemer

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.