Inkontinens – når hunden ikke kan holde sig

16-08-2022 08:09, af Astrid Gerd Holtet

Inkontinens er en manglende evne til at holde på vandet, og tilstanden ses oftest hos ældre hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Den almindelige blærefunktion

Blæren fungerer som et reservoir for hundens urin. Hundens nyrer producerer løbende urin, som føres ned til blæren. I blæren samles og opbevares det, indtil blæren er tilstrækkelig fuld, og hunden har brug for at tisse, eller eller behov for at urinmarkere. Blærevæggen er elastisk, og det betyder at blæren kan udvide sig i takt med at den fyldes. Lukkemuskler i urinrøret forhindrer urinen i at komme fra blæren og videre ud gennem urinrøret. Når blæren fyldes meget, vil det udløse en trang hos hunden, der får blæremuskulaturen til at strammes, så trykket i blæren stiger. Når trykket er højt nok, vil urinen forlade blæren, løbe gennem urinrøret og blive afsat.

Denne proces er delvist under viljens kontrol, og derfor kan hunden vælge hvor, og hvornår, den vil tisse.  Bliver trykket tilpas stort, kan hunden dog ikke holde sig, og den vil sætte sig og tisse – også selvom den ved, at den er et sted, hvor den ikke må tisse.

Når hunden bliver inkontinent

Nogle hunde kan få problemer med at holde på vandet. Det kan ske, hvis der opstår problemer i blæren, i urinrøret eller i de nerver, der styrer vandladningen. Nogle hvalpe er født med fejl i blæreren, eller de omkringliggende strukturer, der kan give inkontinens. Uheld, der medfører nerveskader i blandt andet ryggen, kan også gøre hunden inkontinent.

Langt de fleste hunde udvikler dog inkontinens med alderen. Hos tæver kan man se en nedsat styrke i lukkemusklaturen efter en sterilisation, og hos hanhunde kan inkontinens udvikles i forbindelse med sygdom i prostata.

Er hunden inkontinent, vil man ofte opdage, at der er små dråber urin omkring skeden eller penis. Man kan også se små våde pletter, der hvor hunden har ligget. Hunde, der er inkontinente, vil også typisk slikke området omkring urinrørets åbning ofte, for at holde sig rene.

Fremtidsudsigterne for en hund med inkontinens afhænger af årsagen bag problemet. I nogle tilfælde kan problemet afhjælpes medicinsk, mens det i andre tilfælde kan være sværere at behandle.

Mistænker du at din hund har problemer med at holde sig, bør du altid kontakte din dyrlæge. 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Urinkrystaller: Hvad er det?

27-11-2021 09:16, af Astrid Gerd Holtet

Krystaller kan dannes i hundens urin, og disse krystaller kan give anledning til betændelse og irritation i blæren, de kan samles til større sten og i værste fald blokere, så hunden ikke kan komme af med sin urin – og en sådan blokering er livsfarlig

Hunden Vega er på toppen igen efter uheld med due

30-08-2017 14:59, af Marie Helene Rigård Rohleder

En vild tag-fat mellem to alaskan malamute endte galt, da en due pludselig landede foran dem. Hunden Vega fik brud på hoften, men efter lang tids genoptræning er den igen klar til at trække slæden

Diabetes insipidus hos hunde

01-08-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske

Hund forsvundet i 32 døgn

10-10-2011 11:14, af Tine Luther
En tysk jagtterrier var ved et skrækkeligt uheld lukket inde i et fyrrum i 32 døgn uden mad og drikke. Den overlevede opholdet på mirakuløs vis.

Hvorfor undersøge urin

25-11-2020 15:25, af Astrid Gerd Holtet

Urinprøver er en af de mest almindelige prøver, som dyrlæger bruger, når de skal finde ud af hvad hunde fejler, men hvad kan hundens urin egentlig fortælle dyrlægen?

 

Bøde for stødende tisforhindring

19-07-2020 09:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Jesper Østergaard fra Sunds ved Herning har taget utraditionelle midler i brug for at forhindre hunde i at tisse på sin postkasse. Midlerne er ikke bare utraditionelle, de er også ulovlige

Ektopisk ureter hos hund

18-09-2019 08:06, af Astrid Gerd Holtet

Ektopisk ureter er en fejl i udviklingen af hundens urinveje, der kan give hunden en række problemer, herunder vanskeligheder ved at holde på vandet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

30 titler og fødselsdag skal fejres

09-07-2025 06:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.