Hvorfor undersøge urin

25-11-2020 15:25, af Astrid Gerd Holtet

Urinprøver er en af de mest almindelige prøver, som dyrlæger bruger, når de skal finde ud af hvad hunde fejler, men hvad kan hundens urin egentlig fortælle dyrlægen?

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere vil opleve at skulle forbi dyrlægen med en urinprøve på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Undersøgelse af hundens urin, er en af de prøver som dyrlæger oftest bruger i deres arbejde i dyreklinikken.

Hundens nyrer filtrerer hundens blod og renser det for affaldsstoffer, så uønskede stoffer kommer over i hundens urin og ud af kroppen, mens ønskede stoffer forbliver i blodet. Ved nogle sygdomme ændres sammensætningen af de stoffer, der udskilles til urinen, og ved at se nærmere på hvad urinen indeholder, kan man let blive klogere på hvad der sker inde i hundens krop. 

Hvad kan man undersøge i urinen?

Når urinen skal undersøges, kigger dyrlægen på en masse forskellige ting. Nogle af de vigtigste undersøgelser dyrlægen laver, er:

1. Vægtfylde

Vægtfylden er et udtryk for hvor koncentreret hundens urin er. Er urinen tynd, vil vægtfylden være lav, er urinen koncentreret, vil vægtfylden være høj. Hos den raske hund, kan vægtfylde variere – har hunden eksempelvis drukket en masse vand, vil urinen være tynd, men har hunden ikke drukket i lang tid, vil urinen være koncentreret. Sygdomme hvor nyrerne beskadiges, kan ødelægge deres evne til at opkoncentrere urinen, og en lav vægtfylde kan derfor også være tegn på nyrelidelser.

2. Sukker

Hundes urin indeholder normalt ikke sukker. Har hunden sukkersyge, vil den begynde at udskille sukkeret igennem nyrerne, og dyrlægen vil kunne måle sukker i hundens urin.

3. Protein

Begynder nyrerne at gå i stykker, hæmmes deres evne til at tilbageholde protein i blodet, og det kommer i stedet med over i urinen, når blodet løber igennem nyrerne. Protein i urinen kan dermed være tegn på at hunden har en nyrelidelse.

4. Blod

Hos den raske hund er der ikke blod i urinen, og finder dyrlægen blod i urinprøven, er det altid tegn på sygdom. Blandt de mest almindelige årsager til blod i urinen er blærebetændelse, problemer med krystaldannelse eller blæresten.

5. Surhedsgrad (pH)

Urinens surhedsgrad kan variere, og hvordan hundens foder er sammensat, kan påvirke hvor sur eller basisk hundens urin er. Surhedsgraden kan have betydning for dannelse af uønskede krystaller i urinen, og kan derfor være vigtigt for dyrlægen at undersøge.

6. Krystaller

Mineraler opløst i urinen, herunder især kalcium, magnesium og fosfor, kan i visse situationer begynde at udfælde og danne krystaller, der kan ses i et mikroskop. Ophobes krystallerne i blæren, kan de blandt andet give irritation af blærevæggen og i værste fald klumpe sig sammen og blokere, så urinen ikke kan komme ud gennem urinrøret.

7. Bakterier

Urinen inde i blæren hos den raske hund er sterilt, altså uden bakterier, og finder man bakterier i en urinprøve, kan det være tegn på, eksempelvis blærebetændelse.

8. Celler

Urinprøven undersøges også for tilstedeværelsen af forskellige celler. For eksempel kan hvide blodceller være tilstede i urinen i forbindelse med en blærebetændelse.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Bøde for at skyde naboens hund i låret

09-07-2014 11:28, af Nina Marie Villadsen
Mark- og vejfredsloven er ændret pr. 1. juli, så man nu ikke længere må skyde omstrejfende hunde på ens jord - som man måtte frem til lovændringen, hvis man vel at mærke havde overholdt diverse varslingsbestemmelser

Bliver årets Hund i Sverige dansk?

15-12-2019 11:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netop nu er der godt gang i den i Stockholm. Du kan følge med på livestream

Malassezia - gærsvampe og hudproblemer

30-09-2018 08:23, af Astrid Gerd Holtet

Malassezia er en gærsvamp, der kan vokse i huden og øret på den raske hund uden at give problemer. En gang imellem er den dog årsag til hudbetændelser eller øregangsbetændelser - vi ser på hvad der sker, når det går galt

Skal din hund være med i Hundekalenderen 2012?

05-08-2011 11:12, af Anne Kristine Tollestrup
Vi søger nye spændende fotos af herlige hunde til Hundekalenderen 2012. De 10 bedste billeder præmieres.

Calve-Legg Perthes – en sygdom i lårbenshovedet

25-01-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Ved Calve-Legg Perthes ødelægges hundens lårbensknogle og med tiden nedbrydes hundens hofteled

TV-program på hundens præmisser

07-09-2017 11:17, af Marie Helene Rigård Rohleder

I disse uger kan du på TV 2 FRI følge otte internathundes jagt på et kærligt og blivende hjem. Dyreværnets adfærdsbehandler, Nina Amdi, bestemmer, hvilken  af de tre familier som må beholde hundene, fordi det er et program på hundens præmisser

BLOG: Nytårsangst

13-12-2020 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har din hund nytårsangst, så skal du begynde allerede nu flere gange dagligt at massere disse punkter. Punkterne kan bruges ved let til moderat nytårsangst, men ved svær nytårsangst anbefaler jeg professionel zoneterapi. Se www.sanocanis.dk

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.