Hvem er klogest, en blæksprutte eller en hund?

05-02-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning har kigget på antallet af hjerneceller i en blæksprutte. Resultatet vil nok overraske mange

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

”Blæksprutten Olsen, der er så begavet, bor i et blækhus på bunden af havet”

Sådan skrev Halfdan Rasmussen i sin berømte børnesang, og faktisk var han noget forud for sin tid. Ny forskning viser nemlig, at blæksprutter er ret kloge. De er lige så kloge som …… hunde.

Det skriver Videnskab.dk.

Hele historien stammer fra et australsk studie, hvor man har scannet blækspruttens ni hjerner. Her har man fundet, at blæksprutten er i besiddelse af omkring 500 millioner hjerneceller, og det er faktisk stort set lige så mange som hunden, der har 530 millioner hjerneceller.

– Blæksprutter har komplekse hjerner, der næsten er på niveau med hunde, og som langt overstiger muse- og rottehjerner, siger forskeren bag studiet, Wen-Sung Chung til ScienceAlert.

Men er det at have mange hjerneceller egentlig det samme som at være klog? Nej det er det ikke. Her skal man i stedet kigge på forbindelserne mellem hjernecellerne og hvor tæt de sidder i hjernen.

Nogle hundehjerner en struktur, hvor hjernebarken (overfladen af hjernen) er tætpakket med hjerneceller, men her kan blæksprutten faktisk også måle sig med hunden.

Så hvad bruger blæksprutten al den hjernekapacitet til, når den hverken kan sitte, gå i snor eller forstå ret meget lydighed?

Ifølge det nye studie bruger blæksprutten de mange hjerneceller til at skjule sig for naturlige fjender.

– Vi kan se, at mange hjerneområder bruges på camouflage. Det giver blæksprutten unikke evner, den kan bruge til at skjule sig for rovdyr og til at jage, siger Wen-Sung Chung til ScienceAlert.

 

Læs også

Hunde prøver at forstå os

23-07-2022 10:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning viser, at hundes hjerne arbejder på højtryk, når vi mennesker siger ord, de ikke forstår

Ny forskning: Mennesket har formet hundens hjerne

04-09-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikanske forskere har sammenlignet MR-scanninger af forskellige hunderacer og har fundet, at racernes hjerner adskiller sig fra hinanden alt efter, hvad racen er fremavlet til

Kender du (hunde)typen og andet godt

28-11-2018 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag holdt Dansk Kennel Klub tredje medlemsmøde i en række af fire. Det velbesøgte møde fandt sted i Hobro, og der var både noget for hjerne, hjerte, humoren og maven

 

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

Meningitis - betændelse i hjernehinderne

29-07-2022 09:28, af Astrid Holtet

Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg

Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

Mit speciale om gadehunde

17-10-2020 14:16, af Amalie Lohse-Lind

Et speciale fylder meget i både tid og hjerne. Derfor er det vigtigt at vælge et spændende emne. Der fjorde vi, da vi skrev speciale om gadehunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands.