Hvalpens ”nuttet-hed” kan have sikret hundens overlevelse

31-05-2021 15:30, af Astrid Gerd Holtet

Et studie af amerikanske Clive Wynne, professor i psykologi på Arizona State University, viser at mennesker synes at hvalpe er sødest lige omkring syv ugers alderen – og det kan der måske være en rigtig god forklaring på 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Som del af sine studier af gadehunde i Bahamas, undersøgte professor Clive Wynne, hvordan mennesker opfatter hunde i forskellige stadier af deres liv. Målet var at blive klogere på den særlige relation, der er mellem os og vores firbenede venner, og for bedre at forstå hundens domesticering.

Som del af sine undersøgelser, ville Wynne gerne se hvornår vi finder hunde sødest – ud fra en hypotese om, at hvalpens ”nuttet-hed”, eller på amerikansk ”cuteness”, kan have betydning for vores lyst til at passe på dem. Han bad derfor en række personer rangere billeder af hunde af tre forskellig racer efter hvor søde de så ud.

Hans resultater viste, at deltagerne vurderede hvalpene til at være mindst søde at se på lige efter fødslen. Deres indtryk af dem ændrede sig dog hurtigt – og ved omkring syv uger toppede hvalpenes ”nuttet-hed”. Herefter begyndte den igen at aftage.

Hos gadehunde passer det med at tævens interesse for hvalpene daler omkring syv uger, og så skal hvalpene til at klare sig selv. Dette er en periode i deres liv, hvor de er særligt udsatte og sårbare, og ofte vil de ikke kunne klare sig uden hjælp fra mennesker.

Dermed ser hvalpene altså sødest ud i den periode, hvor de er allermest afhængige af os, og det kan være med til at sikre hvalpenes overlevelse.

Wynne peger på at denne særlige sympati vi føler for hvalpe omkring fravænningsalderen, kan være med til at gøre forskerne klogere på, hvad der gør relationen mellem mennesker og hunde til noget helt særligt, og hvordan hunden har udviklet sig til dén perfekte kompagnon, den er i dag.  

Så når du møder en ung hvalp og får lyst til at tage den med hjem – så kan det altså være, at det ikke er helt tilfældigt, men i virkeligheden nøglen til den særlige sammenhørighed, der er opstået mellem hunde og mennesker.

 

Læs også

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

BLOG: Når hvalpene ikke kommer af sig selv

29-03-2023 08:47, af Susanne Møller Randeris

Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Ny Hallgren-bog

04-10-2012 14:16, af Tine Luther
Stress og angst - og dermed ofte følgende aggressivitet - er kropsligt set det samme med kun små fysiologiske forskelle. Derfor er det så vigtigt med kundskab på dette område. Det kan du blandt andet skaffe dig i den kendte, svenske hunde- og humanpsykolog Anders Hallgrens nye bog "Stress - angst og aggression hos hunde".

Lottomillionær hjælper hunde

03-07-2014 09:49, af Nina Marie Villadsen
Lottovinder Michelle Edwards valgte hverken at bruge sin gevinst på biler eller rejser, i stedet valgte hun at opfylde sin drøm om at blive en ”hvalpe-forældre” for organisationen Canine Partners

Årets dyreven kåret

24-11-2011 13:43, af Tine Luther
Dyrenes Beskyttelse har netop kåret årets dyreven: landmandsparret Tine og Jan Thybo. De er ganske vist ikke valgt på grund af aktiviteter med hunde – men de bruger arbejdende hunde i deres daglige virke.

Verdens første hundesang

26-11-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Firmaet Tails.com har udgivet en sang, som er specielt til hunde. Sangen indeholder lyde, som hunde elsker

Slædehunde meget ældre end vi troede

26-06-2020 15:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny, dansk forskning peger på, at slædehunde er mindst 9.500 år gamle, og at de dengang også trak mennesker

Vinderne af bogen '13 hunde 9 etager og 1 hundelufter' er nu fundet

18-10-2013 10:53, af Vibe Madsen
De tre heldige vindere er nu fundet. Lidt hyggeligt læsestof er på vej til jer.

Briarden Aramis finder forsvundne hunde

12-04-2014 08:54, af Tine Luther
En norsk briard er specialiseret i at opspore hunde, der er løbet væk. Gennem de sidste par år har han hjulpet 22 hunde sikkert hjem.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader