Hvad er albueledsdysplasi?

29-04-2018 15:52, af Astrid Gerd Holtet

Albueledsdysplasi, eller AD, er en fællesbetegnelse for en række vækstforstyrrelser i albueleddet, der kan medføre invaliderende gigtforandringer senere i hundens liv 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Albueleddet dannes af tre knogler, overarmsknoglen, spolebenet og albuebenet, og i albueledsdysplasi udvikles leddet ikke som det skal. Tilstanden er en fælles betegnelse for de tre tilstande; Fragmenteret Processus Coronoideus (FCP), Osteochondrose (OCD) og Ununited Anconeus Proces (UAP).

Fælles for disse tre er, at ved alle tre udvikler ledbrusken sig ikke som den skal, eller den bliver beskadiget som følge af forstyrrelser i det omkringliggende knoglevæv. Med tiden medføre albueledsdysplasi, at der udvikles gigtforandringer (arthrose) i det syge led.

Udviklingen af sygdommen er forbundet med hundens vækst, men symptomerne ses oftest først senere i livet. Sygdommen kan opdages tidligt inden symptomerne opstår ved at tage røntgenbilleder af den unge hunds albuer.

Sygdommen er forbundet med smerte, og med tiden kan symptomer som halthed eller stiv gang ses. Ofte vil stivheden eller haltheden være tydeligst når hunden har hvilet sig, og i takt med at den bevæger sig og leddet bliver varmt, kan stivheden og haltheden blive mindre eller forsvinde helt. Andre symptomer forbundet med smerten kan være adfærdsændringer, som eksempelvis aggression over for andre hunde, nedsat aktivitet og fravalg af leg.

Sygdommen ses hos mange racer, men er især almindelig hos store, hurtigt-voksende hunderacer. Den er i høj grad arvelig, og i avlsarbejdet hos mange racer arbejdes der målrettet på at mindske forekomsten af tilstanden.

Ud over hundens genetik, har fodring og miljøet også en betydning for hvorvidt den enkelte hund udvikler tilstanden. Eksempelvis kan fodring i hvalpetiden med foder, der har et forkert forhold af mineralerne calcium og fosfor, øge risikoen for at hundens vækst forstyrres.

Alle tre tilstande kan behandles ved hjælp af en operation – og opdages dysplasien tidligt, er prognosen relativt god. Udvikling af gigt i leddet vil gøre prognosen mere reserveret.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Plejehjem plages af hundelort

23-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Grenaa har man et stort problem med efterladte hundelorte i Posthaven som ligger lige op ad et ældrecenter

Citathistorie: Eva Bondes hund døde efter overfald i Grenaa

04-12-2018 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Eva Bonde i Stenvad ejer ikke længere en hund - den er død efter to af naboens hunde overfaldt den fredag morgen. Nu rejser spørgsmålet sig: Kunne nogen have gjort noget? Det skriver TV2østjylland

Træn Fido, før han skal være alene hjemme, og undgå en trist hund

28-11-2018 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde kan ikke håndtere ensomheden ved at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Derfor er træning og tålmodighed vigtigt, hvis man vil have en glad hund, der ikke hyler, når man tager ud for at handle. Få de bedste træningstips af Agria Dyreforsikring her

Hund stak af – og deltog i halvmarathon

27-01-2016 10:47, af Tine Luther
En blodhund fra Alabama, USA, stak af fra sin ejers have og fulgte deltagerne hele vejen gennem et halvmarathon.

Chokoladepåskeæg er ”no go” for hunde

01-04-2015 12:18, af Tine Luther
For tiden bugner mange hjem af lækre påskeæg og -harer af chokolade. Husk at det er vigtigt, at du opbevarer dem, så din hund ikke kan komme i nærheden af dem.

Seks gode råd til et godt hundebad

16-02-2021 15:31, af Astrid Gerd Holtet

Den danske vinter byder på meget regn og slud - og dermed også meget mudder. Når hunden kommer hjem efter en lang gåtur, kan en vask derfor være nødvendig. 

Coccidiose hos hunde

08-12-2021 14:30, af Astrid Gerd Holtet

Coccidiose, en infektion i hundens tarm, kan give problemer med diarré og utrivelighed og ses især hos hvalpe og unge hunde 

DKK efterlyser stadig filmoptagelser

25-06-2013 12:59, af Maja Golles
Har du - eller kan du få lavet - videoklip af din hund i særlige træningssituationer?

Hundeejer cykler gennem USA

28-01-2014 14:41, af Tine Luther
En amerikansk hundeejer, der selv har adopteret sin hund, cykler rundt i USA sammen med hunden med målet at skabe opmærksomhed omkring adoption af internathunde.

Når hundens øre skal dryppes

04-02-2022 13:39, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan giver man øredråber til sin hund? Her får du 4 gode råd, der kan hjælpe

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader