Hunden skal ikke grilles i bilen

07-05-2018 14:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Varmen er over os. Husk det, når du parkerer din bil og måske efterlader hunden i bilen. Det bliver meget varmt derinde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mandag morgen sad en schæferhvalp alene på bagsædet i en parkeret bil i Aalborg. Både døre og vinduer var lukkede i bilen. Derfor kunne det være blevet farligt for den lille hund, hvis ikke en borger havde ringet til vagtcentralen.

Herfra fik man ringet til ejeren af bilen, som fik en lille lektion i, hvordan man skal behandle hunde på en varm dag som i dag.

Ejeren skyndte sig herefter at få åbnet et vindue i bilen og placeret en skål vand i bilen, så hunden kunne få lidt at drikke. Det skriver Nordjyllands Politi i deres døgnrapport.

På baggrund af denne historie, som kunne have udviklet sig tragisk og fordi solen netop nu står flot højt oppe på himlen, må det være tid til at repetere, hvordan det nu er med hunde i varme biler.

For selvom vi alle vil vore hunde det bedste, så kan en simpel forglemmelse blive skæbnesvanger. For det skader vel ikke, at man lige er inde at handle, mens hundens sidder ude i bilen, eller gør det?

Så varmt bliver der i bilen
Sandheden er, at det kan faktisk sagtens være skadeligt. Temperaturen stiger hurtigt i en lukket bil, og hunde sveder ikke gennem huden som vi mennesker. De sveder gennem tungen og poterne. Derfor halser hunden for at holde kropstemperaturen nede, og den halser hurtigere og hurigere, jo varmere det bliver. Hunden vil også savle, og savlen går måske over i fråde, hvis det bliver rigtig slemt. Og når den savler, mister den væske og får endnu sværere ved at komme af med varmen. Det får kropstemperaturen til at stige yderligere, og inden længe er vores hund faldet om med hedeslag.

Derefter mister den bevidstheden og vil dø, hvis ikke den bliver afkølet.

Den svenske kennelklub har gennemført et forsøg, hvor man undersøgte, hvor varmt det egentlig bliver inde i en bil.

Forsøget viste, at mens temperaturen i bilen lå på behagelige 23 grader om morgenen klokken 8.30, hvor temperaturen udenfor var 22 grader. Klokken 12.30 var temperaturen udenfor steget til 27 grader, mens temperaturen inde i bilen var steget til hele 52 grader.

Den svenske kennelklubs pressetalsmand, Hans Rosenberg udtalte efter forsøget, der blev foretaget i sommeren 2014, at der var stor forskel på temperaturerne i bilen, og at det flere steder føltes meget varmere end de steder, temperaturen blev målt.

Et studie fra New Zealand har vist, at en hund kan få livstruende skader efter 20 minutter i en 49 grader varm bil. Derfor er der al mulig grund til at huske at passe på.

Slå ruden ind
Men hvad må du egentlig gøre, hvis du ser en hund have det alt for varmt i en bil? Det spørgsmål har politiet svaret på. Du ser en hund ligge livløs i en bil, og mistanken falder straks på hedeslag. Hvad kan du gøre, og hvad må du gøre? Dette er, hvad politiet siger:

  • Find ejeren. Hvis bilen er parkeret foran et indkøbscenter, få ejeren efterlyst over et samtaleanlæg.
  • Få evt. nogen til at hjælpe dig, så du kan blive ved bilen.
  • Hvis ejeren ikke dukker op, ring da 114 eller 112. Begge er politiets alarmnumre. 114 er det direkte servicenummer til politiet i hele landet og bruges, hvis henvendelsen ikke er akut. Du kan også ringe 1812, som er vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse. Vagtcentralen har døgnåbent.
  • Hvis du mener, at hunden er i livsfare, må du slå ruden ind. Du skal dog efterfølgende kunne bevise, at du handlede i nødret, og at hunden faktisk var i livsfare. Ellers kan du få en bøde.

Derudover oplyser politiet, at man hellere må ringe en gang for meget til vagtcentralen end en gang for lidt, hvis man har mistanke om, at en hund er ved at få hedeslag i en bil.

Det er altid en god ide at lade en rude stå åben i bilen og sørge for, at hunden har vand. Men allerbedst vil det være at tage hunden med sig, eller lade den blive hjemme, hvis man absolut ikke kan have den med ind.

Læs også

Voldsomt frostvejr på vej: Efterlad aldrig din hund i en kold bil

05-01-2024 09:52, af Anne Cecilie Sohl

De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser.

VEJEN: HUSK NU: Ingen hunde i bilerne

20-08-2023 10:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er varmt i dag, og derfor er det rigtig vigtigt, at hunde ikke efterlades i bilerne. 

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Milena Penkowa begår bog om hunde

26-04-2012 12:44, af Tine Luther
Den svindelanklagede hjerneforsker Milena Penkowa udgiver til sommer en bog om hundes positive effekt på alvorligt syge mennesker.

WSPA i aktion i Filippinerne

08-08-2013 14:40, af Tine Luther
WSPA’s verdensomspændende arbejde med at vaccinere hunde mod rabies er denne sommer kommet til Filippinerne. Dermed er WSPA med til at stoppe brutale masseaflivninger i østaten.

Afgørelse i sag mod Silke Sommer om to uger

01-09-2022 12:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Retten i Odense har netop afsluttet retssagen mod Sille Sommer og New Hope Denmark. Afgørelsen må vi dog vente på

Efterlad aldrig din hund i en varm bil

06-06-2023 11:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen stiger om sommeren, fraråder Dyrenes Beskyttelse at hunde efterlades i biler, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt, hvilket kan have fatale konsekvenser

Sommerbilleder Vol. 6

25-07-2018 08:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I  25 billeder

Undgå problemer med hot spot

16-06-2013 08:37, af Tine Luther
For nogle hunde betyder badesæsonen desværre også hudproblemer i form at hot spot - også kendt som sommer- eller retrievereksem.

Plej din hunds sommer-hud

14-08-2016 12:10, af Tine Luther
Hvis din hund klør sig hele tiden, kan det være tegn på, at den har hudproblemer. Risikoen er større om sommeren på grund af varme og fugt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet