Hunde med Fanconi syndrom (nyrelidelse) søges til veterinært speciale

06-04-2020 15:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har modtaget denne opfordring fra Tenna og Camilla, og vi vil naturligvis gerne hjælpe dem med at finde de rette hunde og ejere til projektet

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto med god coronaafstand

På Universitetshospitalet for Familiedyr er vi to 5. års dyrlægestuderende, der er i gang med at skrive vores speciale, hvor vi undersøger forekomsten af fodringsrelateret Fanconi syndrom i Danmark. 

Fanconi syndrom skyldes en defekt i nyrerne, hvor de celler, der normalt styrer sukkerudskillelsen til urinen, holder op med at virke. Dette gør, at der udskilles sukker i hundens urin. Fanconi syndrom kan både være arvelig og opstå spontant, og sygdommen kan udvikle sig til at blive alvorlig og livstruende.

Fanconi syndrom adskiller sig fra sukkersyge ved, at det ved Fanconi syndrom er nyrerne, problemet sidder i, hvorimod det ved sukkersyge er et for højt blodsukker, der får nyrerne til at udskille sukkeret. Har man derfor en hund med højt sukkerindhold i urinen, men normalt blodsukker, bør en nyrelidelse som Fanconi syndrom altid overvejes. Udover sukker i urinen kan hunde med Fanconi syndrom begynde at tisse og drikke mere samt blive sløve, kaste op, miste appetitten og tabe sig.

Til projektet leder vi efter hunde diagnosticeret med Fanconi syndrom, og hvor den primære mistanke falder på fodring med tørrede godbidder såkaldte ”jerky treats” (f.eks. af kylling). Mistanken falder på jerky treats, da man på verdensplan i en del tilfælde har observeret en mulig sammenhæng mellem fodring med disse tørrede godbidder og udviklingen af Fanconi syndrom med symptomer som beskrevet ovenfor. Udviklingen af sygdommen er i de fleste tilfælde observeret hos hunde af små racer, der fodres med store mængder af jerky treats. Man ved dog ikke, hvordan eller hvilke komponenter i godbidderne, der kan være årsag til udvikling af Fanconi syndrom.

Formålet med projektet er, at undersøge langtidsudsigterne for helbredelse hos Fanconi-hunde, hvor årsagen mistænkes at være tørrede godbidder. Dermed håber vi at bidrage til større viden, så man som dyrlæge i fremtiden bedre kan vejlede hundeejere i, hvordan deres hunde skal plejes efter endt behandling, og hvad de kan forvente i forbindelse med sygdomsforløbet. Specialet skrives på Universitetshospitalet for Familiedyr ved vejledere Stinna Nybroe, Ida Nordang Kieler og Charlotte Bjørnvad.

Har du eller har du haft en hund med mistænkt Fanconi syndrom relateret til tørrede godbidder, hører vi meget gerne fra dig eller din dyrlæge:

Mail (Tenna): qmj843@alumni.ku.dk
Mobil (Camilla): 41 19 32 05

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden