I forgårs skrev vi om, hvordan du skal forholde dig oppe på stranden, når du har din hund med. Her skal du have din hund i snor i perioden fra 1. april til 1. oktober. Det giver god mening både i forhold til dyrelivet og i forhold til de øvrige strandgæster. Men hvor stopper stranden egentlig?
I Naturbeskyttelsesloven §22 står der følgende om stranden: ”Strandbredder og andre kyststrækninger mellem daglig lavvandslinje og den sammenhængende landvegetation er åben for færdsel til fods, kortvarigt ophold og badning.
Daglig lavvandslinje
Oversat til lidt mere mundret dansk betyder det, at overgangen mellem strand og hav ligger ved ”daglig lavvandslinje”. Men hvad betyder det så?
Vi kender alle til høj- og lavvande og kan sikkert også huske, at det bestemmes af månen, som bogstavelig talt trækker i vandet. Der er højvande to gange om dagen, når månen er hhv. tættest på kysten, og når månen er omme på den anden side af jorden. I praksis betyder det, at der er ca. 6 timer og 12 minutter mellem højvande og lavvande. Og når der er to gange højvande, er der også to gange lavvande. Og det er dette lavvande, som bestemmer, hvor stranden slutter!
Når du derfor ønsker at tage til stranden med din hund, kan du aflæse den daglige lavvandslinjen på DMI’s hjemmeside og derefter drage afsted. Denne tabel er dog ikke helt let at læse, så det nemmeste er nok at tage ud til stranden, når du ved, at der er lavvande og så ved selvsyn tage bestik af lavvandslinjen.
Med god samvittighed
Summa summarum: Du kan altså med god samvittighed tage din vandglade hund med, når du selv ønsker at dyppe tæerne i bølgen blå, hvis blot du går tilstrækkelig langt ud. Så køb en god bold – f.eks. en gummibold der ikke slider hundens tænder – eller en frisbee og se, om ikke du får en træt og glad hund med hjem efter et par enkelte ture med denne herlige leg, kombineret med en god svømmetur.
Læs også: Hunde og hedeslag
Blå Flag strande
-Ved kyster med Blå Flag må hundeejer med deres hunde ikke slå sig ned, men de må godt passere igennem stranden, siger Bjarke Frandsen fra Friluftsrådet. Her vil bl.a. hundens fedtede pels medvirke til at forringe vandkvaliteten.
Ved strande med det blå flag vejende, må du altså under ingen omstændigheder tage ophold med din hund. Dog må du godt passere igennem en strand med blåt flag med din hund. Blå Flag-ordningen er en international miljømærkningsordning, der skal sikre gode badeoplevelser
Solcreme
En anden ting, du også skal tænker over, inden du tager til stranden, er, om din hund har brug for sollotion. Hunde, som kun har lidt eller ingen pels, kan godt have brug for lidt lotion på udsatte steder. Det kan f.eks. være på næsen, ørerne, maven, lænden og på indersiden af benene. Der findes specielle solcreme til hunde, men du kan også bruge den til børnene eller en solcreme til følsom hud.
Omvendt, hvis du har en hund med meget pels, bør du sørge for, at pelsen er redt godt igennem. Den kraftige pels er nemlig en måde at beskytte hunden mod varmen, men hvis pelsen er filtret, kan pelsen få den modsatte virkning.
Vand
Det kan nok ikke undgås, at din hund sluger noget havvand. Desværre har havvand pga. det høje saltindhold den kedelig virkning, at det giver din hund en let diarré. Saltvandet i hundens tarm trækker nemlig væske fra det omgivende tarmvæv, og hunden skal derfor hyppigt besørge. Det vil du sikkert gerne undgå så vidt muligt, så hav derfor altid rigelige mængder frisk vand med til stranden. Det vil kunne tage noget af diarréen samt modvirke den væskemangel, der opstår pga. diarréen. Hvis det alligevel går galt, må du trøste dig med, at diarréen kun er et forbigående fænomen. Og glem så ikke hundeposerne…
– Og så lige et råd her til sidst: Hvis du ikke skal til stranden, men blot ud at gå en tur, så test lige asfalten først: Læg din hånd på asfalten i 5-10 sekunder. Hvis asfalten er for varmt for din hånd, er den også for varm for din hunds poter. Vent derfor med at gå tur.
Rigtig god fornøjelse derude i sommerlandet!
Kilde: Naturstyrelsen, retsinformation.dk, politiet.dk
Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand.
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
Nogle gange kan en badetur få en træls afslutning, hvis man løber ind i en brandmand – og det gælder både for hunde og mennesker
De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, og det er derfor tid til at slikke sol og tage på stranden. Du kan med fordel inddrage din hund i strandhyggen, men det er dog vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som netop nu findes i sø- og havvand flere steder i landet og kan resultere i alvorlig forgiftning hos hunden
Onsdag modtog politiassistent Arvid fra Fyns Politi og hans patruljehund Helmut rigspolitichefens ærespokal for en indsats sidste sommer, hvor de reddede en kvinde fra druknedøden
Retten i Odense har netop afsluttet retssagen mod Sille Sommer og New Hope Denmark. Afgørelsen må vi dog vente på
Det er sommer og det er dejligt. Lad os se din sommerhund.
Efter gårsdagens lidt dystre artikler skifter vi i dag spor. Vi starter med en lille hyggelig leg, som vi håber, I vil deltage i
I sommermånederne har vores bloggere fortalt om deres sommerferier med hunde. Nu vil vi se og høre din historie
Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.