Har din hund problemer med tænderne?

18-02-2018 09:44, af Astrid Gerd Holtet

Tandproblemer er hyppige hos hunde i Danmark – men kender du symptomerne? Vi ser på hvad du skal kigge efter hos din hund 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Op til fire ud af fem hunde i Danmark har problemer med tænderne, men det er ikke altid at ejerne er opmærksomme på det. Får problemerne lov til at udvikle sig, kan det ende med at blive meget smertefuldt og nedsætte hundens livskvalitet – men hvad skal man som hundeejer kigge efter?

Fem almindelige symptomer på tandproblemer: 

1) Dårlig ånde

Har hunden problemer med tænderne, kan man ofte opleve at den udvikler dårlig ånde  – så lugter din hund dårligt ud af munden, kan det være en god idé at få den tjekket for tandproblemer.

2) Adfærdsændringer

Tandlidelser er ofte smertefulde og kan få hunden til at opføre sig anderledes end den plejer – især hvis smerten står på i længere tid. Nogle hunde med ondt i tænderne kan blive aggressive, mens andre kan blive stille og trække sig fra kontakt med andre. Opfører din hund sig anderledes end normalt, er det altid en god idé at få den tjekket for smerter – både i munden og i resten af kroppen.

3) Rødt tandkød og belægninger på tænderne

En hunds tænder skal være pæne og hvide, og tandkødet skal være fint lyserødt. Rødt tandkød eller belægninger på tænderne er tegn på sygdom, og forbliver det ubehandlet, kan det blandt andet udvikle sig til sygdommen paradentose, hvor tænderne bliver løse. Det er derfor en god idé at vænne din hund til at du kan kigge den i munden, og jævnligt holde øje med at tænder og tandkød forbliver pæne og sunde.

4) Savlen

Hunde savler ofte – og det kan være helt normalt, især hvis de dufter noget lækkert mad. Begynder din hund dog at savle mere end den plejer, kan det være tegn på sygedom i mundhulen.

5) Vægttab og nedsat appetit

Smerte, forbundet med sygdom i tænderne eller mundhulen, kan gøre at hunden ikke spiser så meget som den plejer – og dermed med tiden taber sig. Hold derfor godt øje med om hunden spiser – har den problemer med at tygge sin mad, vil den ikke tygge i noget hårdt eller virker det som om at den har mistet appetitten, kan det altså være tegn på smerte i munden eller tænderne. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Hundens særlige øjenteknik

19-06-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kender du det der lille særlige ryk med øjenbrynet, en hund kan foretage? Her kan du læse lidt om det

Anklage: Betjent angreb kollega med hund

18-06-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En betjent i Københavns Politi er under mistanke for at have udsat en kollega for et hundebid, viser aktindsigt fra Rigspolitiet

Når hunden skal i narkose

15-06-2019 16:17, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunde oplever at skulle i narkose i løbet af deres liv – men hvad sker der egentlig når hunden bedøves?

Epulis – når tandkødet vokser for meget

24-02-2019 08:27, af Astrid Gerd Holtet

Epulis er en tilstand, hvor bindevævet i hundens tandkød vokser for meget, så tandkødet kan blive forstørret og knudret. Ubehandlet kan det være til gene for hunden, og øge risikoen for tandkødsbetændelse og paradontose

Gør det en tand bedre

13-12-2017 18:00, af Helle Skov Wacher

Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose 

Undgå vilddyrsånde og smertefulde tandproblemer hos din hund!

10-03-2011 09:01, af Tine Luther
Mundhygiejneprodukter til hundes tand- og mundpleje kan løse mange problemer.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Lille hund på bagsædet kan ramme som en hest

12-06-2019 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunde skal være fastspændt eller i bur under bilkørsel. Men kolliderer du med 90 km/t kan en lille hund på 6 kg ramme de foransiddende med en vægt svarende til 700 kg.

Anklage: Betjent angreb kollega med hund

18-06-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En betjent i Københavns Politi er under mistanke for at have udsat en kollega for et hundebid, viser aktindsigt fra Rigspolitiet

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Nyt værktøj, når hunden skal være alene hjemme

14-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Radioprogrammet Mads og Monopolet skulle efter sigende være et glimrende værktøj til at berolige hunden, når den skal være alene hjemme

Sommeren er højtid for maveproblemer hos hunde

13-06-2019 08:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være “tudseforgiftning”

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Menneskestress avler hundestress

11-06-2019 15:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny svensk undersøgelse peger på, at langvarig stress hos hundeejere smitter deres hunde

Verdensstjerner kommer til Viborg

12-06-2019 09:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er du og din hund til nosework, så er det nok en god ide at drage til Indog Elite Center i Viborg til august

Hundevæddeløb ikke et problem i Danmark

18-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter nyheden fra England om, at hundevæddeløb sidste år kostede 1000 hunde livet, og at flere derfor ønsker sporten forbudt, tog vi en snak med en dansk repræsentant for sporten

Når hunden skal i narkose

15-06-2019 16:17, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunde oplever at skulle i narkose i løbet af deres liv – men hvad sker der egentlig når hunden bedøves?