Guide: Sådan støtter og hjælper du din hund i fyrværkerisæsonen Del 3 af 3

15-12-2021 08:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag kigger Tanja, Lea og Christina, hvordan man forebygger lydangst

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Har man en hund, der endnu ikke har reageret på fyrværkeri – eller oplevet det endnu – så anbefaler de tre hundetrænere en række forberedelser og forebyggende øvelser for at tilvænne hunden høje lyde og larm og styrke dens selvtillid i situationerne. Anbefalingen er, at der trænes omtrent året rundt, gerne dagligt og med en øget intensivering i månederne op til nytår. Det anbefales også, at den forebyggende træning sættes i gang umiddelbart efter man har fået hvalpen. Varigheden af træningen bør ikke være mere end 10-15 min. og så er tommelfingerreglen, at du er gået for hurtigt frem, hvis hunden reagerer på lydene.

 

1) Træn hunden så den er vant til larm

Sørg for at hjemmet i dagligdagen ikke er klinisk stille, men væn i stedet hunden til hverdagslarm såsom bestik der klirrer, gryder og pander der larmer og blenderen der kører. Spil ’nytårslyde’ på højtaleren, mens hunden laver noget velkendt fra hverdagen, som den synes er sjovt. Start med lyden på helt lavt blus og øg gradvist intensiteten af lyden i takt med, at hunden er tryg og ikke reagerer på lydene. Tag lyden med udenfor på mobilen og gentag træningen på forskellige tider af døgnet, også når det er mørkt. Træningsalbum til formålet kan enten downloades eller man kan optage nytårslydene selv til fremtidig brug.  

 

2) Træn søgeøvelser

I en søgeøvelse skal hunden finde godbidder i en kasse fyldt med eksempelvis plastikflasker eller plastikbolde. Hunden trænes her i at kunne søge med hovedet nede i noget ukendt, som larmer om ørerne på den. Det er vigtigt, at man lader hunden selv bestemme tempoet, så prøv ikke at lokke den op i kassen, men lad den selv løse opgaven. Det giver empowerment og får hundens selvtillid til at vokse. Kassen kan man sagtens selv bygge og plastikflaskerne kan man undlade at pante i en periode.

 

3) Skab et festsignal og gør lyde til en del af leg

Lær hunden et bestemt ”festord eller -signal”, der betyder, at “nu kommer der sjov i gaden”. Hver gang du laver denne lyd, så bryder du ud i leg med hunden og/eller den bliver bombarderet med lækre godbidder. Når festsignalet er godt trænet og indlært, kan du introducere brug af det efter et brag udenfor, som således bliver et signal til, at det sjove starter. Det indlærte ”festsignal” kan også bruges på gåture i fyrværkerisæsonen, hvor der pludselig kan komme brag. Så husk at have masser af godbidder med på gåturen. 

 

4) Lad hunden være i kontrol og beløn dens mod

Når du laver lyd og larm-træning med hunden, skal du starte blidt og med genstande, der ikke er så larmende. Det kan være plastikkrus, du placerer på gulvet. Beløn hunden når den snuser til krusene og beløn for mere og mere aktivitet med krusene. Målet er, at hunden skal vælte krusene. Når den synes, det er sjovt, øges lydintensiteten med andre genstande, der larmer lidt mere. Det er vigtigt, at det er hunden, der vælter krusene, så den har kontrol over situationen.

 

Behandlende råd og øvelser (desensibilisering):
Har man en hund, der allerede reagerer på nytåret og har udviklet lydangst i større eller mindre omfang, anbefaler de tre hundetrænere nedenstående forberedelser og øvelser.

1) Træn de forskellige øvelser som er listet under den forebyggende del, men vær opmærksom på, at …

  • Der bør sættes endnu tidligere ind med en indsats, gerne allerede fra februar måned, da det kan tage lang tid at gøre en angst hund tryg ved lyde.
  • Man skal hele tiden holde godt øje med, at man ikke overskrider hundens grænseværdi for hvad og hvor meget, den kan træne. At træne en overtræt hund er ikke til gavn for nogen. Desuden kan hundens dagsform variere. Men anbefalingen er, at træningen bliver en integreret del af hverdagen, hvor der i perioder kan trænes 10-15 min. hver dag.
  • Man skal være forberedt på, at hunden måske aldrig bliver tryg i nytårsmiljøet. Så sænk forventningerne.
  • Alt skal tages i hundens tempo. Måske har den behov for at vælte plastikkrus i en lang periode, før man kan komme en smule mere larm på. Kig efter om hunden selv tager initiativ og ser ud til, at den har fået mere selvtillid og har det sjovt. Går den fx fra træningen, er det et tegn på, at den har fået for meget eller at det er for svært, så stop op og vent til næste dag og start med noget nemmere.
  • Negliger på ingen måde hundens frygt, det går den ikke væk af. Anerkend i stedet at der et problem, vær tålmodig og støt og hjælp din hund så godt, du kan.

 

2) Opsøg træningshold der decideret udbyder lys og larm træning i sikre miljøer

 

3) Snak med dyrlægen

  • Der findes i dag mange gode præparater, der kan hjælpe på hundens angst. Skriv ned hvad hunden får og hvor meget, så du kan huske, hvad der virkede eller ikke virkede året efter.

 

4) Træn et festsignal

  • Lær hunden en særlig festlyd eller signal, som hunden forbinder med leg eller godbidder. Festlyden kan bruges hver gang, der kommer en høj lyd udenfor som skræmmer hunden. Især i ugerne op til nytår, kan der komme pludselige brag, når man er ude og lufte hunden, så vær klar til fest hvis der kommer et brag.

 

Info

Om Tanja Benn, Lea Nor og Christina Berantzino

Har hver især over 10 års erfaring som professionelle hundetrænere. De driver vidensplatformen Hundetv.dk , hvor de laver både fysiske og online træningsforløb og rådgivning for hund og helt almindelig ejer. Herudover er de travle foredragsholdere. Gennem tiden har de trænet og rådgivet mere end 20.000 hunde og ejere. Tilsammen har Tanja, Lea og Christina selv 14 hunde af forskellige racer.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.