Grøntsager til hunden: Hvad kan den tåle?

12-01-2022 08:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan hunde spise grøntsager? Mange hunde kan faktisk godt lide grøntsager. Her kan du læse, hvilke grøntsager du kan give din hund, og hvilke der er farlige for den

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Grøntsager kan gives som et supplement til tørfoder eller som et alternativ til godbidderne. Mange hunde kan lide at få en gulerodsbid og kan uden problemer få erstattet en mindre del af kosten med grøntsager. Det er dog vigtigt, at det ikke er mere end 10% af kosten, der består af grøntsager.  

Her ser du en liste over grøntsager, rodfrugter og krydderurter, du kan give din hund:

  • Broccoli
  • Gulerod
  • Persille
  • Asparges
  • Søde kartofler
  • Hvidkål

 

Farlige grøntsager for hunden
Du må aldrig give din hund nogen former for løg, for både i rå og tilberedte løg er der allicin, som kan forårsage anæmi hos din hund. Undgå også majskolber, da de kan sætte sig fast i tarmen og kræve operation for at blive fjernet. Avocado er også skidt at friste hunden med, og druer kan give akut nyresvigt hos hunde. 

Her kan du se en liste over flere ting, der er giftige for hunde.

 

Hunde på slankekur
Grøntsager kan også gives for at nedsætte mængden af tørfoder, men stadig give mæthedsfornemmelsen, når hunden kan tabe sig i vægt. Fiberrige grøntsager såsom revne gulerødder og kål fylder godt i maven og giver en fornemmelse af mæthed. Rådfør dig med din dyrlæge, hvis du vil finde alternativer til tørfoder, når hunden skal slanke sig. 

 

Prøv dig frem
Husk, at der er nogle grøntsager, der kan give hunden en oppustet mave. Start med at give en lille mængde og øg gradvist, når du har set, at hundens mave kan klare det. Vær altid opmærksom på, hvordan din hund reagerer. Sørg for at rive grøntsagerne eller hak dem i små stykker, så de ikke kan sætte sig fast i halsen på hunden. 

 

Vegetarisk kost til hunde?
Hunde er af natur kødædende, og behøver ikke spise grøntsager ligesom os mennesker. En komplet udskiftning af kødbaseret foder kræver stor viden fra hundeejeren, og vi anbefaler som udgangspunkt ikke, at man gør det. Det er vigtigt, at hunden får dækket sit proteinbehov, og selvom æg og soja indeholder protein, så skal de gives i den rigtige balance. Før du foretager en så drastisk foderændring, bør du kontakte din dyrlæge – også hvis du har spørgsmål til din hunds foder. Så kan I sammen lave en foderplan, der dækker din hunds ernæringsbehov. 

Læs også

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Kan min hund være veganer?

10-01-2018 16:00, af Amanda Friedel Jakobsen

Veganisme, hvor alle animalske fødevarer er udelukket fra kosten, er blevet en mere populær livstil blandt danskere. Er man veganer, og samtidig hundeejer, har tanken om en plantebaseret diæt til hunden måske strejfet en. Der findes masser af vegansk hundefoder på markedet,  men kan hunde trives på en kost uden kød og andre animalske produkter?

Bag om kostfibre i hundefoderet

29-12-2017 08:39, af Amanda Friedel Jakobsen

Er kostfibre i hundefoder kun noget, der mætter og giver fylder, og som ingen anden funktion har i kroppen? Er det blot et billigt salgstrick brugt af producenter for at gøre foderet billigere? Eller kan hunde rent faktisk drage positiv gavn af fibre i deres kost? Selvom fiber ikke er anset som et essentielt næringsstof for hunde, kan fibre have mange sundhedsmæssige fordele for din firbenede ven 

Hundens sikre sommer: 8 tips fra dyrlæge

20-04-2023 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En indbydende sø, en sprød majskolbe eller en kølig ispind kan være svært at modstå en varm sommerdag både for mennesker og dyr. Desværre er det også noget, der kan gøre alvorlig skade på hunde og ødelægge deres sommer på et splitsekund, hvis ejeren ikke er vågen. Her lister dyrlæge hos Agria Dyreforsikring en række skader, man kan forebygge, og hvad du bør holde øje med over sommeren

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

Antallet af påkørte hunde stiger i efteråret

23-09-2022 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterårets mørke øger risikoen for påkørsel af vores kæledyr. Sidste efterår steg antallet af påkørte hunde i trafikken med 60 procent, viser skadestatistik fra Agria Dyreforsikring

Læsehunden Molly er kåret som Danmarks Dyrehelt 2017

03-11-2017 16:17, af Marie Helene Rigård Rohleder

Molly er i dag blevet kåret som hele Danmarks Dyrehelt 2017. Molly gør et fantastisk arbejde for børn som læsehund og ældre som besøgshund 

Kan du redde din hund, hvis uheldet er ude?

24-03-2022 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når først uheldet er ude, er der intet værre end at føle sig magtesløs og stå og se til, mens hunden lider. Den situation kan hundeejere heldigvis undgå, hvis de lærer at praktisere førstehjælp i tide. Agria Dyreforsikring oplyser her, hvilke advarselstegn det er vigtigt at være opmærksom på, og hvordan kæledyrsejere bør forholde sig i situationen

Agria Dyreforsikring – nyt forsikringsselskab i Danmark

22-01-2011 10:47, af Tine Luther
Med 120 års erfaring i ryggen går det svenske dyreforsikringsselskab Agria Djurförsäkring nu ind på det danske marked.

270 hunde gik tur på Amager Fælled

29-05-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

270 hunde var samlet på Amager Fælled lørdag, da Agria Dyreforsikring gennemførte “Agria Hundegåtur” for andet år i træk i Danmark. 13.500 kroner blev samlet ind, og pengene går i år til Dyreværnet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.